Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ, ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


Β. ΡΑΠΑΝΟΣ: Ο ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΘΙΑΣΩΤΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ «ΚΟΛΑΣΗ», ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!...


Έτσι, χωρίς κυβερνητικό πρόγραμμα, ολοκληρώνονται οι τελετές παράδοσης των υπουργείων στους νέους υπουργούς της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Χωρίς να είναι γνωστό το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης έγινε και η πρωθυπουργική ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά καθώς και ο ορισμός του υπουργικού συμβουλίου.

Το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Στα λόγια, βέβαια, ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο. Οι «προσπάθειες» που θα γίνουν από την πλευρά της συγκυβέρνησης είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν σε αδιέξοδο, καθώς είναι δεδηλωμένη η αντίθεση της τρόικας σε οποιαδήποτε μορφή επαναδιαπραγμάτευσης. Οι επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δηλώνουν ρητά ότι το μνημόνιο μπορεί απλά να επικαιροποιηθεί. Τουτέστιν, οι δανειστές θα απαιτήσουν να ακολουθηθούν στο ακέραιο οι στρατηγικές επιλογές που υπαγορεύονται στο μνημόνιο.

Στο πλαίσιο των τελετών παραλαβής-παράδοσης οι νέοι υπουργοί προχώρησαν σε δηλώσεις (ενδεικτικές των επιλογών της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά) οι οποίες έχουν ως εξής:

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Η λέξη κλειδί είναι η λέξη εμπιστοσύνη, σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παραλαβή του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών». Όπως επεσήμανε, μεγάλη σημασία έχει η πολιτική σταθερότητα και στο σημείο αυτό μίλησε για ένα «καινούριο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα», με το οποίο η Ελλάδα θα εκπλήξει ευχάριστα.

Υπουργείο Εργασίας

Τους κεντρικούς στόχους της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας παρουσίασε ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον απερχόμενο υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη.

Μεταξύ αυτών, όπως εξήγησε, είναι η διασφάλιση της ισορροπίας και της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, καθώς και η εναρμόνιση των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Θα συνεργαστούμε αρμονικά και αποδοτικά για να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση», σημείωσε.

Υπουργείο Εσωτερικών

Τις προτεραιότητές του σκιαγράφησε και ο νεός υπουργος Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως «προέχει η σύγχρονη πολιτεία και η ισχυρή αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη αλλά και μια προσπάθεια εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου για την ιθαγένεια και την παράνομη μετανάστευση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ώστε η χώρα μας να πάψει να είναι αποθήκη ψυχών».



Υπουργείο Εξωτερικών

Στην επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών μετά από χρόνια στάθηκε ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Στόχος, είπε νέος υπουργός, είναι να ξαναβρεί η χώρα το κύρος και τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και το διεθνές περιβάλλον και προϋπόθεση γι αυτό, υποστήριξε, είναι η δημιουργία εθνικού μετώπου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και του λαού.



Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Βασική επιδίωξη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα είναι η οικονομική κρίση να μη μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής.

«Έχουμε στις πλάτες μας αυτήν τη μεγάλη αποστολή», τόνισε και πρόσθεσε ότι εκεί που πρέπει θα αυξηθεί η αποτρεπτική δύναμη της χώρας, «για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε στο διηνεκές την ειρήνη, την ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Για τους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας θα επικεντρωθεί στο «να αποκαταστήσουμε στην πορεία του χρόνου αυτές τις μαύρες τρύπες, που απορρέουν από τις οριζόντιες περικοπές». Επίσης σημείωσε ότι η κοινωνικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων προς τον πολίτη θα συνεχισθούν και θα ενισχυθούν.

Υπουργείο Υγείας

Παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας από τον απερχόμενο υπουργό Χρήστο Κίττα, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που προέχει για την πολιτική ηγεσία είναι να εργαστεί σκληρά με την αξιοποίηση των υπηρεσιακών παραγόντων και να υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων στο χώρο της Υγείας.

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Την πρόθεσή του να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις -και αυτές που σχεδίασαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες ηγεσίες στο υπουργείο Παιδείας- διατύπωσε ο νέος υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας πως «η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να έχει συνέχεια».

Σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός στάθηκε στην τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από τον Πρωθυπουργό. «Ξεκινάμε σκληρή δουλειά με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Πρέπει να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των επόμενων γενεών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η εθνική παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν την κιβωτό του ελληνισμού την ισχυρή διαχρονική μας ταυτότητα», πρόσθεσε.
πηγη

1 σχόλια:

fivi είπε...

ο στρατός στην υπηρεσία του πολίτη? καλά πάμε!