Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Δορυφόρο-ανιχνευτή των Scalp EG της ΠΑ στέλνει η Τουρκία στο διάστημα!


Απόπειρα εξουδετέρωσης του στρατηγικού πλεονεκτήματος που έχει αποκτήσει η Ελλάδας με την ενσωμάτωση των Scalp στο οπλοστάσιο της επιχειρεί η Τουρκία με την τοποθέτηση σε γεωσύγχρονη τροχιά ενός ειδικού δορυφόρου εντοπισμού πυραύλων Scalp EG.

Πιο συγκεκριμένα δορυφόρο που θα μπορεί να εντοπίσει πυραύλους τύπου cruise Scalp EG της ΠΑ, βαλλιστικούς πυραύλους καθώς και αστερισμό από 6 δορυφόρους ενός περιφερειακού συστήματος GPS που θα δώσει στην Τουρκία την δυνατότητα να...
χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα καθοδηγούμενα με GPS ετοιμάζει η κυβέρνηση Ενρτογάν μέχρι το 2020.

Με τον δορυφόρο έγκαιρης προειδοποίησης (SBIRS) οι Τούρκοι θα μπορούν να εντοπίζουν την εκτόξευση βαλλιστικών και πυραύλων cruise, δίνοντας το χρόνο στην αεράμυνα τους να ετοιμαστεί, περιορίζοντας έτσι το ελληνικό στρατηγικό πλεονέκτημα που οι πύραυλοι Scalp έδιναν στην ΠΑ αφού ακόμα και μία εκτόξευση πυραύλου αυτού του τύπου θα μπορεί να εντοπιστεί από το δορυφόρο.

Τα δύο παραπάνω δορυφορικά προγράμματα αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου διαστημικού προγράμματος που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση της Τουρκίας σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet και το οποίο περιλαμβάνει την εκτόξευση 18 δορυφόρων μέχρι το 2020 εκ των οποίων ορισμένοι θα είναι τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής. Το συνολικό κόστος του διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας θα φτάσει τα 2 δις δολάρια για τα επόμενα 8 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του έτους αναμένεται να τεθεί σε τροχιά ο ηλεκτροπτικής παρατήρησης τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής με ανάλυση 2 μέτρων δορυφόρος Göktürk II ενώ για το 2013 έχει προγραμματισθεί η εκτόξευση του ηλεκτροοπτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου με ανάλυση 0,8 μέτρων Göktürk I και του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Türksat 4A ο οποίος θα αναπτυχτεί σε συνεργασία με Ιάπωνες μηχανικούς.

Για το 2014 προγραμματίζεται η εκτόξευση του δορυφόρου τηλεπικοινωνιών Türksat 4B ο οποίος επίσης θα αναπτυχτεί σε συνεργασία με Ιάπωνες μηχανικούς. ενώ ακολουθεί το 2015 ο δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης με σύστημα ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος (SAR) Göktürk III και ο τηλεπικοινωνιακός Türksat 4R.

Το 2016 η Τουρκία θα στείλει στο Διάστημα δορυφόρο υπερύθρων έγκαιρης προειδοποίησης (SBIRS) ο οποίος θα μπορεί να εντοπίζει βαλλιστικούς πυραύλουw και τύπου cruise τον εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο δορυφόρο τηλεπικοινωνιών Türksat 5A (TAI-Aselsan-Tubitak-Turksat) καθώς και τον πρώτο περιφερειακό δορυφορικό σύστημα χρονισμού και γεωγραφικής τοποθέτησης (περιορισμένης τοπικής καλύψεως), ενώ το 2017 ακολουθεί ο Türksat 5B.

Το 2018 θα τεθεί σε τροχιά ο ηλεκτροοπτικός κατασκοπευτικός Göktürk IV και δύο ακόμη χρονισμού και γεωγραφικής τοποθέτησης, με άλλους δύο να ακολουθούν το 2019 ενώ για το 2020 σχεδιάζεται ο Göktürk V, με σύστημα ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος (SAR).

Σημειώνεται ότι το περασμένο Νοέμβριο συγκροτήθηκε η Διεύθυνση Διαστημικών Εφαρμογών που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και θα αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Όλες αυτές οι κινήσεις συνηγορούν στο γεγονός ότι η Τουρκία επιδιώκει και όπως φαίνεται εργάζεται σκληρά για την ανεξαρτητοποίηση της από τις ΗΠΑ στον τομέα των δορυφορικών συστημάτων όχι μόνο στον τομέα της επιτήρησης αλλά και στον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης και της χρήσης οπλικών συστημάτων αφού ακόμα και αν οι ΗΠΑ διακόψουν την λειτουργία του GPS στην Αν. Μεσόγειο οι Τούρκοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν το δικό τους και φυσικά να το χρησιμοποιήσουν για την καθοδήγηση των δικών τους οπλικών συστημάτων χωρίς περιορισμούς.

Η στρατιωτική αυτονομία που ευαγγελίζεται ο Νταβούτοιγλου για την Τουρκία γίνεται σταδιακά πραγματικότητα, εμείς τι κάνουμε;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

emeis tha anevoume sta dentra.... empros pisw...

Ανώνυμος είπε...

Ποιος κύριος έγραψε το παραπάνω άρθρο?Μπορεί να του πει κάποιος ότι δεν ξέρει τι του γίνεται?Μην πιστεύετε ότι σας πασάρουν ρε παιδιά.Μάθετε πρώτα για το SCALP και μετά κάντε κουβέντα.Αντε που γίνανε όλοι οιδήμονες!