Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟΚΤΑ... ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ!


Στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου προχωρά και ο Δήμος Μαρκόπουλου, μετά από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του, πλησίον του υφιστάμενου Κοιμητηρίου και σε χώρο που ανήκει στο δήμο. Να σημειωθεί πως μετά το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος
ΟΤΑ που αποφασίζει να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και στην Εκκλησία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μαρκόπουλου, «με αυτή τους την απόφαση, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε ανταποκρίνονται θετικά και με την ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα, σε ένα σημαντικό και υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα!»
Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από χρηματοδότηση (δάνειο) τράπεζας. «Σε καμία περίπτωση, η μελέτη και η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.
Όσο για το χρόνο κατασκευή του αναμένεται να απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στη Συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου 2011, ενέκρινε τη δημιουργία (χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία) Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών, πλησίον του υφιστάμενου Κοιμητήριου και σε χώρο που ανήκει στον Δήμο μας.
Η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη της σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας, καθώς πολλοί συμπολίτες μας (ανεξαρτήτως θρησκευτικού προσανατολισμού), που επιθυμούν να υλοποιήσουν την προθανάτια επιθυμία (για καύση) εκδημούντων συγγενικών προσώπων τους, αναγκάζονται δυστυχώς σήμερα να απευθυνθούν σε γειτονικές χώρες, με υψηλό οικονομικό και συναισθηματικό κόστος!
Επίσης, η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα, έχει ουσιαστικά οδηγήσει την υπόθεση αναζήτησης χώρων ταφής σε εκτροχιασμό, με όλα τα Δημοτικά Κοιμητήρια να λειτουργούν στα όρια τους. Το φαινόμενο δε, της πρόωρης εκταφής έχει καταστεί μόνιμος εφιάλτης, για τους συγγενείς των νεκρών!
Η εμπειρία από ομόδοξες χώρες, αλλά και κράτη όπου το Ορθόδοξο στοιχείο έχει έντονη παρουσία, πιστοποιεί ότι η αποτέφρωση είναι συμβατή με την Ορθόδοξη παράδοση, καθώς οι τοπικές Εκκλησίες τηρούν το τελετουργικό της Εξοδίου Ακολουθίας, πριν την καύση του νεκρού. Η επιλογή της αποτέφρωσης δεν πηγάζει από την απόρριψη ή παράβλεψη της σημασίας της Χριστιανικής ταφής και του (Κτιστού) ανθρώπινου σώματος και σίγουρα δεν είναι μια πράξη μηδενιστική!
Ο χώρος της κατασκευής του Αποτεφρωτηρίου, σε επαφή με το Κοιμητήριο του Δήμου μας, βρίσκεται μακριά από κάθε κτίσμα (λειτουργικά και οπτικά) και πληρεί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του Νόμου 3448/06. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε, ότι θα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και θα ακολουθηθεί η σχετική (σύγχρονη) τεχνολογία, όπως ορίζει η ΚΥΑ (Αρ. Οικ. 20232, Αρ. Φ. 745).
Η θέση του Αποτεφρωτηρίου είναι ιδανική, καθώς βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είναι στο τέλος της Αττικής Οδού, εξυπηρετώντας τους οδικούς άξονες Αθηνών-Λαμίας, Κορίνθου και τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Πέραν της κοινωνικής διάστασης, η λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου θα έχει και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο Μαρκοπούλου. Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από χρηματοδότηση (δάνειο) τράπεζας. Σε καμία περίπτωση, η μελέτη και η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου.
Με αυτή τους την απόφαση, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε, ανταποκρίνονται θετικά και με την ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα, σε ένα σημαντικό και υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα!

thivagr.blogspot.com