Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ω3 και άλλα οξέα, ευεργετικά για τον οργανισμό μας



Τα ω3 λιπαρά οξέα, τα συναντάμε κυρίως σε λιπαρά ψάρια και σε ιχθυέλαια, σε φυτικές τροφές όπως η αντράκλα και σε φυτικά λίπη. Περιέχονται επίσης και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια. Τα σημαντικότερα ω3 λιπαρά οξέα είναι τρία.

Το α-Λινολενικό οξύ : Είναι ...

διατροφικώς απαραίτητο στον άνθρωπο, αποτελεί το κύριο συστατικό του λινελαίου, ενώ σε μικρότερα ποσοστά συναντάται στο κραμβέλαιο και στο σογιέλαιο.

Το Είκοσα-πεντα-εν-οϊκό οξύ(ΕPA): Περιέχεται στο σολωμό, στο μπακαλιάρο στις σαρδέλες και στα ιχθυέλαια. Διατροφικώς απαραίτητο.

Και το Εικοσιδυα-έξα-ενοϊκό οξύ: Αποτελεί προϊόν μεταβολισμού του EPA και βρίσκεται κυρίως στα ιχθυέλαια.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων έχει αντιυπερτασική δράση, δρα ευεργετικά δηλαδή για το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης και αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL. Επίσης δρα αποδεδειγμένα στη σωστη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος βοηθώντας τα άτομα τα οποία πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν σε περιπτώσεις ψυχικών νοσημάτων όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Για λόγους υγείας και όχι απλά για εγκυκλοπαιδική γνώση, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ιδανική αναλογία κατανάλωσης ω6:ω3 λιπαρών οξέων κυμαίνεται απο 1:1 εώς 1:4 καθώς μεγαλύτερη αναλογία έχει αποδειχθει οτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.


http://dietplus.gr/

1 σχόλια:

Διογένης είπε...

Ενημερωτικά, γιατί κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με τα ψέματα:
Από την κάνναβη, συγκεκριμένα από τους σπόρους της, παράγεται η πιο πλήρης και ισορροπημένη φυσική τροφή, με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα στα περίφημα "Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα" (ω-3, ω-6, ω-9) και στη βέλτιστη μεταξύ τους αναλογία. Καμία σχέση με "ναρκωτικά"...

HEMP SEED: THE MOST NUTRITIONALLY
COMPLETE FOOD SOURCE IN THE WORLD
http://www.ratical.org/renewables/hempseed1.html

Hempseed as a nutritional resource: An overview
http://www.finola.com/Hempseed%20Nutrition.pdf

Hemp Foods
http://www.hempowered.com/hemp-foods.html

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί την καλλιέργεια της κάνναβης για βιομηχανική χρήση. Μιλάμε πάντα για ποικιλίες, η περιεκτικότητα των οποίων σε THC είναι ελάχιστη. (THC: η κυρίως δραστική ουσία που προσδίδει στο φυτό την ιδιότητα του "ναρκωτικού".) Εμείς πληρώνουμε πρόστιμα στην Ε.Ε., για παρακώλυση της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων εντός της επικράτειάς της. Πρόστιμα πληρώνουμε και για την απαγόρευση της καλλιέργειας του λιναριού.
Αφού λεφτά υπάρχουν!...

Τι μπορείς να πάρεις από την κάνναβη; Ρίξτε μια ματιά:

Why Industrial Hemp?
http://www.votehemp.com/PDF/Why_Industrial_Hemp.pdf

(αναλυτικότερα: http://www.votehemp.com/PDF/VHR/VH_Report_FINAL.pdf)


Μια βασική χρήση της κάνναβης:

Medical Marijuana: List of Ailments
http://www.marijuanamedicine.com/all-ailments.html

Emerging Clinical Applications for Cannabis and Cannabinoids: A Review of the Recent Scientific Literature
http://norml.org/pdf_files/NORML_Clinical_Applications_for_Cannabis_and_Cannabinoids.pdf

Patients Out of Time: supporting organizations
http://www.medicalcannabis.com/Healthcare-Professionals/supporting-organizations