Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΓΗ ΣΤΟ “MEGA”



Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στο τηλεοπτικό σταθμό “MEGA” και στους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Μ. Αναγνωστάκη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να καλημερίσουμε εδώ στο στούντιο, γιατί εντάξει, είμαστε σε ένα κλίμα αποκριάς, αλλά βέβαια τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και τα πολιτικά και τα όλα τα....
υπόλοιπα, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Γιώργο Πεταλωτή...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλημέρα σας. 

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ:... ο οποίος, ίσως είναι από τα λίγα Σαββατοκύριακα, τα οποία έχει μείνει εδώ στην Αθήνα. Τώρα τι είναι; Πως έφτασε σε αυτό το σημείο, να συγκρουστούν δύο κορυφαία στελέχη;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, όταν εργάζεται μια κυβέρνηση υπάρχουν και συγκρούσεις, υπάρχουν και εντάσεις, υπάρχουν και ενστάσεις, υπάρχουν και καταστάσεις, οι οποίες φαινομενικά και συμβατικά δεν είναι πολιτικά ορθές. Είναι μέσα στη δουλειά μιας κυβέρνησης.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πως το είπατε αυτό; Φαινομενικά και ουσιαστικά δεν είναι πολιτικά ορθές; Ωραίο, δεν είναι politically correct. Δηλαδή, η παρέμβαση του κυρίου Βενιζέλου δεν ήταν politically correct.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, όχι. Παρουσιάζεται μια σύγκρουση, αυτό εννοώ. Σίγουρα θα προτιμούσαμε να δουλεύουμε σε άλλες συνθήκες, θα προτιμούσαμε να είναι ο καθένας στην ηρεμία του υπουργείου του και να μην έχουμε τέτοιες εντάσεις, αλλά η κατάσταση είναι τέτοια, που δεν τα αποτρέπει τέτοιου είδους φαινόμενα. Εκείνο που μας ενδιαφέρει, όμως, είναι να υπάρχει ένα παραγόμενο έργο. Ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική την οποία ασκούμε όλο αυτό το διάστημα είναι πολιτική σε έκτακτες συνθήκες, έκτακτες ανάγκες και σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο συμβατικό συμβαίνει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα με την υπόθεση των λαθρομεταναστών. Εάν αύριο το πρωί πεθάνει ένας άνθρωπος, τι θα γίνει στην κυβέρνηση; Δηλαδή, φάνηκε ότι δεν μπορείτε να το λύσετε αυτό το πρόβλημα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μιλάμε για τη νομιμότητα και επειδή προηγουμένως - και μιας και μιλάμε πιο χαλαρά εδώ σήμερα Σάββατο πρωί - προχθές ήρθαν κάποιοι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι, που δημιούργησαν μια κίνηση για να βοηθήσουν στο ξεμπλοκάρισμα αυτής της κατάστασης, δεν ήταν από τους αλληλέγγυους, ήταν μια άλλη ομάδα και συναντήθηκαν με διάφορους πολιτικούς στην Βουλή - και τους είδα και εγώ και μιλήσαμε - και τους εξήγησα, ότι δεν είναι δυνατόν, εκ των πραγμάτων να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση προς αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να έχουν χίλια δύο δίκια, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιηθούν από μόνοι τους ως ομάδα, γιατί αύριο θα έχουμε άλλους 300, μεθαύριο άλλους 500 και μεθαύριο άλλους 1.000 και σε λίγο 1.000.000 μετανάστες, οι οποίοι δεν είναι και οι νόμιμοι στη χώρα μας. Θέλω να πω, ότι και εμάς μας ενδιαφέρει άμεσα να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά δεν μπορεί να εκβιάζεται μια κυβέρνηση, μια πολιτεία στο να νομιμοποιήσει κάποιους, οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας, χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο επιχείρημα. Το ό,τι κάναμε πολλά βήματα να δώσουμε καθεστώς ανοχής, το οποίο να είναι επαναλαμβανόμενο έξι συν έξι μήνες, το ό,τι σε ανθρωπιστική βάση θέλαμε και θέλουμε να δούμε το ζήτημα, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περιθώριο, είναι ξεκάθαρο η πολιτεία να κάνει κάτι διαφορετικό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο συνήγορος του πολίτη δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πώς; Δηλαδή δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη νομιμότητα. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη νομιμότητα γιατί οι νόμοι είναι πολύ συγκεκριμένοι. Θα μπορούσαμε βέβαια να πούμε, ότι κοιτάζουμε να αλλάξουμε τους νόμους. Ήδη, γίναμε πιο ελαστικοί και μειώσαμε τον αριθμό των ενσήμων που χρειάζεται για να μπορέσουν να πάρουν τη νομιμοποίηση. Αλλά, από εκεί και πέρα, άλλο πράγμα αυτό, άλλο το ανθρωπιστικό, άλλο η κατάλυση της νομιμότητας και μάλιστα αν μια κατάλυση της νομιμότητας φέρει ένα τσουνάμι, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα έρθει.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να βρεθούν, δηλαδή, άλλοι 200.000, 300.000, οι οποίοι θα κάνουν το ίδιο πράγμα, απεργία πείνας...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σίγουρο αυτό, είναι σίγουρο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή να κάθεται να συνδιαλέγεται ο κάθε ένας με το μετανάστη;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, γι’ αυτό ακριβώς δεν το κάνουμε. Χθες έγινε μια συνάντηση του κ. Ραγκούση με τον κ. Λοβέρδο και της ΓΣΕΕ με τους μετανάστες και τους αλληλέγγυους, μια άλλη έννοια που μπήκε στην ζωή μας αυτό το διάστημα...
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τώρα δεν έχετε δίκιο. Μέσα στην κατάσταση της κοινωνικής έντασης και της κοινωνικής πίεσης που υπάρχει, η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνώ. Και κοινωνική συνοχή...
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ακριβώς είναι το μόνο όπλο.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να πω κάτι;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δηλαδή να μην υπάρχει και αλληλεγγύη; Επειδή το είπατε λίγο ειρωνικά αυτό και δεν μου άρεσε.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ειρωνικά το λέω. Γιατί άλλο να υπάρχει αλληλεγγύη και άλλο να υπάρχει μια ομάδα, η οποία οδήγησε μέσα στη Νομική τους ανθρώπους αυτούς, με το γνωστό τρόπο να κάνουν απεργία πείνας. Όταν βγαίνουν κάποιοι ως εκπρόσωποί τους και θα κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου, όταν οι ίδιοι δεν κάνουν απεργία πείνας και φυσικά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επίλυσης όλης της κατάστασης.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Πεταλωτή, εγώ κατάλαβα τι λέτε, αλλά θα πρέπει, το λέγαμε και πριν, όταν κοιτάμε στον καθρέφτη να βλέπουμε τον εαυτό μας και όχι τους άλλους. Σας ξαναλέω, το λέγαμε με τον Ιορδάνη και πριν, ζήτησε να μετατραπεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Αιγύπτου και δεν έγινε τίποτα. Σε συμβολικό πάντα επίπεδο το συζητάω. Το γεγονός ότι 300 άνθρωποι ή 1.000, γιατί αυτό έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, είναι εκεί, καταδεικνύει κυρίως ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών στην χώρα μας.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει. Εγώ συμφωνώ.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εμείς, λοιπόν, δεν βλέπουμε αυτό και βλέπουμε ποιος τους έφερε.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, όχι.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ε, δεν έχει νόημα τώρα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση να πετάμε το μπαλάκι στην άκρη. Επιτρέψτε μου, δηλαδή...
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας πω. Και είναι ένα θέμα με το οποίο εγώ έχω ασχοληθεί. Δεν κάνει να μιλάμε για τον εαυτό μας, αλλά, εν πάσει περιπτώσει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1990 με τους πρόσφυγες, με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ είχα κάποια συνεργασία και το ξέρω το θέμα. Είναι πραγματικό ότι υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα ποιό είναι; Είχαμε ανοίξει τα σύνορα ουσιαστικά. Μπαίνανε μέσα στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, εγώ δεν μιλάω για λαθρομετανάστες, μιλάω για μετανάστες, οι οποίοι, κάποιοι από αυτούς, ήταν πολιτικοί πρόσφυγες, διωκόνταν στις χώρες τους, οι υπόλοιποι έρχονται ως οικονομικοί μετανάστες, ένα μεγάλο ποσοστό απλώς ήθελε να χρησιμοποιήσει την χώρα μας ως πέρασμα για να πάει στην Ευρώπη, εκ των πραγμάτων έχουν κλείσει εκείνοι οι δίοδοι ώστε μπορέσουν να διοχετευτούν στην Ευρώπη. Υπήρχε μια τεράστια υποκρισία της ελληνικής πολιτείας στο θέμα αυτό, των μεταναστών, την οποία υποκρισία ακριβώς αυτή την στιγμή πληρώνουμε, αλλά είναι μια κατάσταση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, μην αναλύσουμε αυτό το τώρα. Το θέμα είναι ότι αυτό έφθασε σε ένα σημείο να προκαλέσει τη μεγαλύτερη τριβή μέσα στην κυβέρνηση.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μια κατάσταση πραγματική, γι’ αυτό η μόνη λύση είναι να πούμε νομιμότητα, η μόνη λύση είναι να κάνουμε έκκληση...
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτό δεν το δέχονται οι μετανάστες. Τι θα κάνετε τώρα που τη δέχονται αυτή τη λύση.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα το δεχθούν. Και το λεω αυτό και υπάρχει λόγος που το λέω αυτό γιατί και οι μετανάστες, από όσο αντιλαμβάνομαι, βρίσκονται σε ένα στάδιο, που μάλλον θέλουν να δεχθούν κάποια λύση. Μπορεί να κάνουν απεργία πείνας, μπορεί να είναι απελπισμένοι, αλλά κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Εμείς δεν ποντάρουμε στο ότι θα καμφθούν τελευταία στιγμή. Ποντάρουμε στο ό,τι θα επικρατήσει η λογική, θα επικρατήσει η νομιμότητα συνεπώς και μια πολιτεία συντεταγμένη, έτσι όπως την βιώνουμε σήμερα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να επιμένει στη νομιμότητα με ανθρωπιστικές...
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έχετε σημάδια, ότι θα δεχθούν την πρότασή σας;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελπίζουμε. Είναι κρίσιμες οι ώρες που περνάμε και σε αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα. Ελπίζουμε ότι στο τέλος θα υπάρχει λύση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και μέσα στο Σαββατοκύριακο;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελπίζουμε.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να συνδεθούμε με την Υπατία για να δούμε πως πάνε τα πράγματα εκεί.
ΚΑΡΑΜΠΕΛΗΣ (Γιατρός που παρακολουθεί τους μετανάστες):... Θέλω να σας πω ότι δεν έχουν περιθάλψει απεργούς πείνας στα νοσοκομεία.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο παθολόγος έχει ειδικότητα στην περίθαλψη απεργών πείνας; Που δεν την έχουν συνάδελφοί του;
ΚΑΡΑΜΠΕΛΗΣ: Όχι, αλλά, κύριε Πεταλωτή, έχω αντιμετωπίσει όλους τους απεργούς πείνας τα τελευταία δέκα χρόνια και αναγκάστηκα έτσι να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο για να μη χάσουμε ανθρώπινες ζωές.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, κύριε Καραμπέλη.
ΚΑΡΑΜΠΕΛΗΣ: Εκ των πραγμάτων ασχολήθηκα με όλους τους απεργούς πείνας στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτή την εμπειρία τη θέτω στη διάθεση των συναδέλφων μου, τους παίρνω στα νοσοκομεία, προσπαθώ να τους πω, χωρίς να υποδείξω σε κανένα, ότι κοιτάξτε, γνώμη μου είναι μήπως να δείτε και αυτό, να το κάνουμε έτσι. Και πραγματικά συνάντησα τις τελευταίες ημέρες ανταπόκριση από τους συναδέλφους μου στα νοσοκομεία για την καλύτερη αντιμετώπιση...
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, εδώ μιλάμε για γιατρούς, μιλάμε για οργανωμένα νοσοκομεία, δεν μιλάμε μεταξύ μας.

ΚΑΡΑΜΑΠΕΛΗΣ: Κύριε Πεταλωτή, οργανωμένα νοσοκομεία που τους πηγαίνουν κανονικό φαγητό μετά από σαράντα μέρες απεργία πείνας; Κοιτάξτε, αυτό τι θέλετε να πω τώρα; ότι είναι εγκληματική άγνοια ή ότι είναι εγκληματική πρόθεση;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, κύριε Καραμπέλη, να σας πω κάτι, χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την ιατρική σας γνώση και ειδικότητα και ιδιότητα. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας από ό,τι σε ένα γιατρό, ο οποίος έχει αποκτήσει εμπειρία, πρακτική πάνω στους απεργούς πείνας. Είναι ξεκάθαρο, για να ξέρουμε και τι λεμε και για να ξέρουμε και πως αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και φυσικά τον κίνδυνο ενός θέματος ως προς τη ζωή τους, εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Εγώ δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί σας, δεν υπάρχει λόγος, αλλά αυτό που λέτε να αγνοήσει η κυβέρνηση το Δουβλίνο ΙΙ, να τους δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάνε που; Ποια χώρα θα τους υποδεχθεί; Θεωρείτε ότι είναι πολύ εύκολο για μια κυβέρνηση σήμερα, για μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, να πει, ότι εγώ δεν αναγνωρίζω το Δουβλίνο ΙΙ, που η ελληνική πολιτεία το έχει υπογράψει. Ένα αυτό και δεύτερον, πόσοι θέλουν να επαναπροωθηθούν πίσω στις χώρες τους και δεν τους αφήνει η ελληνική πολιτεία, μπορείτε να μας πείτε;
ΚΑΡΑΜΠΕΛΗΣ: Αφού ξέρετε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να μεταφερθούν. Υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις, σταμάτησε να αποδέχεται αιτήσεις το αρμόδιο γραφείο, όταν συμπλήρωσε τα 1.500 άτομα και υπάρχουν πολλές χιλιάδες ακόμα και δεν δέχονται αιτήσεις, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και το ξέρετε πολύ καλά αυτό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς θέλουμε και είναι βούληση της κυβέρνησης να επιστρέψουν όσοι θέλουν στις χώρες τους. Για εμάς είναι μεγάλο το ζήτημα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Είναι αλήθεια, αυτό που έθεσε τώρα ο κύριος Καραμπέλης, ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να φύγουν οι άνθρωποι να πάνε πίσω στις χώρες τους;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, μέσα σε τόσα που ακούσαμε, εγώ δεν ξέρω λεπτομέρειες ως προς αυτό. Ξέρω ότι υπάρχει βούληση, πρώτον, είναι κυβερνητική απόφαση αυτή να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να φύγουν να πάνε πίσω στις πατρίδες τους. Ξέρω ότι υπάρχει μηχανισμός, υπάρχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος μεσολαβεί...

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά εδώ λέει, πέρασαν τις 1.500 αιτήσεις και δεν καλύπτονται.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρακτικό πρόβλημα. Από τον κ. Καραμπέλη ακούσαμε τόσα, με τα οποία διαφωνώ, ως προς την αντικειμενικότητά τους πάρα πολύ. Άρα, βάζω ως προς αυτό ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σας άκουσα εδώ, λίγο, τόση ώρα και χάρηκα, πραγματικά χάρηκα, όταν λέτε για τη νομιμότητα, όταν λέτε ότι δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη νομιμότητα, δεν μπορούμε να καταργήσουμε το Δουβλίνο ΙΙ και τα λοιπά. Καλό θα είναι, όμως, να υπάρχει προς όλες τις κατευθύνσεις αυτό. Δηλαδή, βλέπουμε ότι και αυτή η μορφή νομιμότητας και περνάμε στα κυνικά τώρα κατευθύνεται προς τη μια κατεύθυνση, προς τις άλλες τις κατευθύνσεις δεν υπάρχει.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε ποιες δεν υπάρχει;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει στις τόσες υποθέσεις, που έχουν συνεχώς δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνική κοινωνία από το 2000 μέχρι τώρα. Κλείνουν η μία υπόθεση μετά την άλλη, αυτό δεν γίνεται, το άλλο δεν γίνεται, παραγραφή το ένα, παραγραφή το άλλο, νομιμότητα είναι όλα. Ξέρετε, είναι εύκολο να την ζητάμε από τους πολίτες και να μην την κάνουμε για τους εαυτούς μας.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας πω ως προς αυτό. Είναι κάτι το οποίο ακούμε, το οποίο έθεσε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και δεν είναι πρόφαση, ούτε δικαιολογία. Ένα πλαίσιο το οποίο είναι αγκυλωτικό, το οποίο, πράγματι, νομοθετικό πλαίσιο ως προς τις ευθύνες των πολιτικών, κάθε άλλο παρά ξεκαθάριζε τα πράγματα. Έχουμε, όμως, να κάνουμε με το συγκεκριμένο πλαίσιο. Είπαμε, ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες δυνατότητες, ζούμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία, υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες να αλλάζουν οι νόμοι, υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες να αλλάζουν άρθρα του Συντάγματος, μέσα από μια διαδικασία, η οποία, πολύ σωστά, είναι πολύ περιοριστική. Εμείς, όσο μπορούμε, αλλάζουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών...

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ο κύριος Γούσκος, εισηγητής του νόμου, εδώ είπε, ότι αυτό δεν υπάρχει, δεν υφίσταται. Ότι ο νόμος, ο οποίος υπάρχει δίνει πάρα πολλές δυνατότητες, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Ο εισηγητής του νόμου του ΠΑΣΟΚ, όχι δικός μας.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να το αντιληφθώ αυτό, πως το είπε. Δεν μπορώ να το αντιληφθώ, όταν ο νόμος είναι σαφής, ως προς το πότε παραγράφονται τα αδικήματα των πολιτικών, όταν γίνονται κατά την άσκηση της λειτουργίας τους.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τα αστικά δεν παραγράφονται, όμως. Και δεν έχει γίνει καμία αστική κίνηση.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως τα αστικά δεν παραγράφονται.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γιατί δεν κάνατε καμία αστική κίνηση όμως;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι αστική κίνηση;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να ζητήσετε αποζημίωση από μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε υποθέσεις.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να σας πω την προσωπική μου άποψη, είμαι υπέρ. Δεν είναι πολύ εύκολο, όμως. Χρειάζεται πολύ δουλειά ως προς αυτό. Είναι πολύ δύσκολο, είναι πάρα πολύ σύνθετο. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να αλλάξει η βούληση.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: και δεν έχει αλλάξει...
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, κάνετε λάθος, αυτή η βούληση σαφώς και έχει αλλάξει..
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν βλέπω κανένα έργο εγώ, δεν το βλέπω.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα σας λέω τροποποιήσαμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών σε όσα σημεία μπορούσαμε και δεσμευθήκατε ως κυβέρνηση, αλλά νομίζω και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εκ των πραγμάτων αναγκαζόμαστε όσοι δεν το πιστεύουν να δεσμευθούμε ότι στην τροποποίηση του Συντάγματος θα αλλάξει και αυτό.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εμείς γιατί δεν το βλέπουμε αυτό;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πως θα το δείτε δηλαδή;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πρακτικά.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα σας είπα, η πρώτη ένδειξη είναι, ότι ήρθαμε και τροποποιούμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κοιτάξτε, δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε. Είτε το πιστεύουμε κάποιοι, είτε δεν το πιστεύουμε κάποιοι πρέπει να αλλάξουν. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην κοινωνία τόσο καταιγιστικά που όλη αυτή η συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών, αλλά εγώ μέσα στο πολιτικό σύστημα βάζω και πολλές άλλες παραμέτρους, δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η πολιτική. Υπάρχει ένα σύστημα που το πολιτικό σύστημα το εξέτρεφε και το εκτρέφει. Άρα, οι δικλείδες στο να αλλάξει όλη αυτή η προστασία του πολιτικού συστήματος, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Σας λεω ξεκάθαρα την πεποίθηση του καθενός. Είναι καταιγιστικά τα όσα συμβαίνουν, είναι βίαια τα όσα συμβαίνουν, άρα, μέσα από αυτή την καταιγιστική αλλαγή της κατάστασης, είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε πολλές παθογένειες του πολιτικού συστήματος, του δικαιικού συστήματος, της απονομής δικαιοσύνης και αυτό πιστεύω ότι θα αλλάξει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Γιατί όλο και περισσότερο αυτό το διάστημα εδώ και ένα μήνα περίπου, ενάμισι μήνα, υπάρχει αυτός ο αποσυντονισμός μέσα στην κυβέρνηση. Γιατί, ας πούμε, κάθε τρεις και λίγο, ο Παπανδρέου έχει κάνει δέκα πέντε επιτροπές και φθάσαμε σε ένα σημείο πάλι συντονισμό να μην έχει η κυβέρνηση. Μπορείτε να μας δώσετε μια πειστική απάντηση; Τώρα που είμαστε χαλαρά, Σάββατο πρωί, δεν μας ακούει κανείς. Το λέω με αυτό τον τρόπο, γιατί προσπαθούν όλοι να καταλάβουν τι είναι αυτό που φταίει και από ένα σημείο και μετά φθάσαμε πάλι σε αυτή την κατάσταση.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα να πω ότι...
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μην μου πείτε ότι είναι πάρα πολλά τα προβλήματα και δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι υπουργοί μεταξύ τους.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα πρέπει όλοι...

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια παθογένεια μεγάλη μέσα στην κυβέρνηση.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ θα σας πω. Πρώτα απ’ όλα το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι σημαντικό, δεν μπορεί όλη αυτή η συζήτηση...
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει αυτό, δεν το συζητάει κανείς.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ξεκινάω από αυτό. Το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι σημαντικότατο, ανεξάρτητα πώς λειτουργούν σε κάποιες φάσεις οι υπουργοί. Είναι σαφές ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να βελτιωθεί η λειτουργία όλων μας, όλων μας σε κάθε επίπεδο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω διαφορετικά, αυτό που λενε. Επί Καραμανλή συζητούσαμε για σκάνδαλα και τώρα συζητάμε για πολιτικές. Θέλετε να το πούμε έτσι; Γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι πολιτικοί μεταξύ τους; Ποιό είναι το πρόβλημα από κάτω; Γίνεται μάχη για την επόμενη μέρα;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα επόμενη μέρα... δεν τίθεται θέμα επόμενης μέρας, εκτός ότι, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν δώσουμε την τεράστια βαρύτητα που πρέπει να δώσουμε και τη δίνουν σε μέγιστο βαθμό οι υπουργοί, ότι δεν θα υπάρχει επόμενη μέρα για κανένα. Και όχι για κανέναν επειδή δεν είναι ...Παπανδρέου, για κανέναν από το πολιτικό σύστημα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μαλώνουν τόσο πολύ, μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση. Κάθε βράδυ που μένετε μέχρι τις 2.00 η ώρα και βγάζετε ανακοινώσεις; Θα μας το εξηγήσετε και αυτό; Γιατί οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης βγαίνουν 2.00 η ώρα την νύχτα. Ένα-ένα γιατί μαλώνουν τόσο πολύ οι υπουργοί;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα δεν μαλώνουν οι υπουργοί τόσο πολύ. Είναι ξεκάθαρο το ότι υπάρχει μία διαφωνία μεταξύ κάποιων υπουργών, είναι διαφορετικές προσωπικότητες, ασκούν διαφορετικές πολιτικές, βλέπουν διαφορετικά την πολιτική δράση. Μας ενδιαφέρει το παραγόμενο αποτέλεσμα. Αν το παραγόμενο αποτέλεσμα της πολιτικής μας είναι σωστό, αυτά είναι λογικό να συμβαίνουν σε μια κυβέρνηση, η οποία εργάζεται.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η εικόνα που βγάζει προς τα έξω η κυβέρνηση, δεν σας ενδιαφέρει;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Εγώ είμαι πρώτος που υφίσταται εκ των πραγμάτων σε πρώτο επίπεδο, όλες αυτές τις κινήσεις, οι οποίες γίνονται μεταξύ των υπουργών, αλλά το λεω με πλήρη επίγνωση, ότι εμένα και ως μέλος αυτής της κυβέρνησης, αλλά κυρίως ως πολίτη με ενδιαφέρει τι έργο αφήνουν οι υπουργοί. Πέρα από την εικόνα, υπάρχει μια πραγματικότητα, θα προτιμούσα η εικόνα αυτή να ήταν καλύτερη, αλλά ο κόσμος...

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πεταλωτή, με συγχωρείτε. Ότι και να κάνεις, ας πούμε σας λέω, εγώ σαν παράδειγμα, στο θέμα των μεταναστών ή στο θέμα οποιουδήποτε άλλου υπουργείου, την καλύτερη απόφαση να πάρεις, όταν οι υπουργοί μεταξύ τους πλακώνονται και υπάρχει ένα κλίμα αποσυντονισμού στην κυβέρνηση, αυτό μένει. Δεν μένει...
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως εικόνα.



Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ως εικόνα, βέβαια. Άμα υπάρχει αυτός ο αποσυντονισμός... θα πάτε στις Βρυξέλλες. Ό,τι και να πετύχετε εκεί, το κλίμα είναι χαλασμένο.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει η εικόνα και υπάρχει και η πραγματικότητα. Δεν συμφωνώ ότι το κλίμα είναι χαλασμένο από την εικόνα των υπουργών μεταξύ τους. Υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση από τον κόσμο, ο οποίος υφίσταται όλα αυτά που υφίσταται το τελευταίο διάστημα, λόγω της κρίσης που βρισκόμαστε...
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι λόγω της κρίσης. Λόγω των δικών σας επιλογών.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ε! όχι. Μακάρι να ήταν έτσι.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ο μικρός μου γιος έλεγε, έσπασε το ποτήρι μπαμπά, όταν ήταν πεντάχρονο, έσπασε το ποτήρι μπαμπά και του έλεγα, αγόρι μου κάποιος το έσπασε, δεν σπάει το ποτήρι έτσι.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και το σπάσαμε εμείς;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι, λέω το εξής: Λέτε λόγω της κρίσης και λέω κρίση υπάρχει αλλά μέσα στην κρίση υπάρχουν και οι άνθρωποι που κυβερνούν και μας βγάζουν από την κρίση ή μας βουλιάζουν μέσα στην κρίση. Άρα, λοιπόν...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς βγάζουμε την χώρα από την κρίση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω, θα φθάσουμε σε ένα σημείο, που ουσιαστικά δεν πείθετε τον κόσμο. Πως να σας πω τώρα, ότι δίνετε λύση στα προβλήματα και ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν από τις διαμάχες που υπήρχαν μέσα στην κυβέρνηση. Εκεί θα φθάσουμε.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά τα φαινόμενα καλό θα ήταν να μην υπάρχουν ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει, όμως, καμία κυβέρνηση που να μην αντιμετωπίζει τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εγώ, επαναλαμβάνω, μας ενδιαφέρει το παραγόμενο έργο, θέλουμε πραγματικά, σαφώς και να μην υπάρχουν τέτοια σημεία.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί υπάρχουν; Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση, εσείς που τα ζείτε από μέσα;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα. Μιλάμε για υπουργούς, οι οποίοι κάνουν δουλειά, μιλάμε για υπουργούς που έχουν έντονες προσωπικότητες, αυτό δεν είναι δικαιολογία, είναι, όμως, μια πραγματικότητα και υπάρχουν κάποιοι...

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά έχουμε και ένα Πρωθυπουργό, όμως. Ο Πρωθυπουργός γιατί τους αφήνει;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός, που όταν βγάλαμε την ανακοίνωση προχθές, ήταν αυτός ο Πρωθυπουργός που ετοιμαζόταν για το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο, για ένα σημαντικό Εθνικό Συμβούλιο, που είχε να υποδεχθεί ξένους ηγέτες, αρχηγούς Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων και Πρωθυπουργούς και φυσικά ετοιμάζεται για τις 11 και 25 Μαρτίου...
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Καμία ανταπόκριση δεν έχουν αυτά. Τα Εθνικά Συμβούλια είναι μόνο για σας τους Πασόκους, ας πούμε, εσωτερικά να το βλέπετε και να λέτε εντάξει. Στην κοινωνία δεν υπάρχουν αυτά, κ. Πεταλωτή.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας πω. Ξέρω τι υπάρχει στην κοινωνία.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ποιος νοιάζεται τώρα... συγνώμη που το λέω έτσι, δεν υποτιμώ τίποτα, αλλά λέω εδώ, ας πούμε, τα θέματα είναι τόσο έντονα και κυρίως θέλω να σας πω το εξής...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τα αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός τα θέματα; Αυτό θέλω να πω.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τι νόημα έχει, αν τα αντιμετωπίζει. Το θέμα είναι, αν τα λύνει. Το θέμα είναι να λύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως και τα λύνει.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πως τα λύνει; Με συγχωρείτε, είχατε πει ότι σύμφωνα με το μνημόνιο και με όλα αυτά που είχαν γίνει μέσα στην κυβέρνηση μέσα σε εννέα μήνες από το Μάιο μέχρι τώρα, ούτε εννέα μήνες δεν είναι, λιγότερο από εννέα μήνες, ήρθαν όλα τούμπα. Είχατε φθάσει την ύφεση στο 3% και έφθασε στο 6,6%. Με συγχωρείτε, δηλαδή. Τι άλλο στοιχείο θέλετε; Είχατε πει ότι είναι γύρω στο 4% με 5%, μας το κρύψατε, και το επιτόκιο, αν δεν αποπληρώσουμε, που δεν θα αποπληρώσουμε μέχρι το 2013, θα είναι από 5%-7%. Δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, λέμε την αλήθεια, δεν κρύβουμε τίποτα, δεν ωραιοποιούμε τίποτα και αυτό εδώ έρχεται για να απαντήσει και στο γιατί υπάρχουν αυτά μεταξύ των υπουργών. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο, μπορεί να χαλάει η εικόνα του έργου, να μη φαίνεται το έργο, μάλλον μπαίνουν σκιές στο παραγόμενο έργο ως προς την εικόνα από τις σχέσεις μεταξύ των υπουργών. Το έργο που γίνεται είναι τεράστιο, γι’ αυτό είπα στο Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερα, γιατί χθες, αν καθίσει κανείς και ακούσει την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Εθνικό Συμβούλιο, πραγματικά καταμέτρησε τι τεράστιο έργο γίνεται απ’ αυτή την κυβέρνηση. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται...
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Γιατί όμως...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας πω λίγο; Για να μην ισοπεδώνουμε. Να απαντήσω λίγο σε αυτό που είπε ο κύριος Αναγνωστάκης. Πρώτα απ’ όλα φύγαμε από το χείλος της χρεοκοπίας, είναι ξεκάθαρο. Γίνονται πολύ μεγάλες αλλαγές και τις οποίες δεν τις βιώνει ο κόσμος...

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα έτσι είναι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Φύγαμε, όμως, από το βασικό πρόβλημα. Ξεφύγαμε από το βασικό πρόβλημα τώρα.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιό είναι το βασικό πρόβλημα;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μα εδώ συζητάμε και φαίνεται σε όλες τις εφημερίδες τόσο καιρό και στις δημοσκοπήσεις φαίνεται, ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κεφαλοποιήσει τίποτα και ότι οτιδήποτε και να γίνει...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επικοινωνιακά θέλετε να πείτε...
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνον επικοινωνιακά.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει το έργο που γίνεται. Εκεί είναι το βασικό πρόβλημα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κύριε Πεταλωτή, με συγχωρείτε, η κόντρα Ραγκούση-Βενιζέλου δεν επισκίασε το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για μας το βασικό θέμα είναι να παράγεται έργο. Και από τη στιγμή που παράγεται και έχουμε να αναδείξουμε τόσο έργο, που δεν έχει αναδείξει καμία κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης και εκεί έρχομαι να απαντήσω, ότι κρύβουμε από τον κόσμο. Δεν κρύβουμε τίποτα από τον κόσμο, αλλά το να λειτουργούμε και να κυβερνάμε σε τέτοιες συνθήκες... είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ποιες συνθήκες κυβερνάμε.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εγώ τα καταλαβαίνω αυτά που λέτε, αλλά να βάλουμε τα πράγματα στην βαθιά τους ουσία, αν μου επιτρέπετε. Εδώ κρύψατε από τον ελληνικό λαό αυτά «τα περιβόητα λεφτά υπάρχουν». Με συγχωρείτε, ο κύριος Παπανδρέου αν μη τι άλλο...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς αμφισβητείτε ότι υπήρχαν λεφτά και ότι υπάρχουν ακόμα λεφτά στο ελληνικό κράτος, παρά την περιστολή των δαπανών, παρά το συμμάζεμα που γίνεται. Είναι σαφές ότι λεφτά υπήρχαν, είναι ξεκάθαρο. Που πήγαν τα λεφτά, εκεί είναι το θέμα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Το ζήτημα είναι το εξής. Ο κύριος Παπανδρέου βγήκε με τη σημαία του: «λεφτά υπάρχουν» και με τη δεύτερη σημαία ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς προς τα έξω και όχι προς τα μέσα. Ο Καραμανλής ήταν προς τα μέσα ειλικρινής και προς τα έξω ανειλικρινής.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εντάξει. Μη συγκρίνουμε καταστάσεις, οι οποίες είναι τελείως ανόμοιες. Την κατάσταση η οποία δημιούργησε το πρόβλημα με την κατάσταση που επιλύει το πρόβλημα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Συμφωνώ ως προς το πρώτο μέρος. Όλη η σημαία ήταν ότι λεφτά υπάρχουν.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και υπήρχαν λεφτά.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι είχε επαφές με το ΔΝΤ από πριν, ότι του είπαν την κατάσταση πώς είναι, ότι ήξερε πάρα πολύ καλά πως είναι...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος του είπε την κατάσταση πώς είναι. Από που προκύπτει αυτό;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και από τον κύριο Γκαργκάνα και από το ΔΝΤ.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ότι;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ότι συνομιλούσαν με το ΔΝΤ και του εξηγούσαν πώς είναι η κατάσταση.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κακό είναι αυτό;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι, καλό είναι αυτό. Το ξεπερνάμε αυτό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας πω κάτι; Από που είχαν τα στοιχεία αυτοί με τους οποίους συνομιλούσε; Από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τα απέκρυπτε. Από την κυβέρνηση Καραμανλή. Κανείς δεν ήξερε, είναι ξεκάθαρο σε πόσο άσχημο σημείο ήταν η ελληνική πολιτεία.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Πεταλωτή, υπάρχει ένα θέμα. Ο κύριος Σημίτης το 2008 στη Βουλή είπε ότι αν ακολουθήσουμε αυτές τις πολιτικές θα πάμε σε επιτροπείες. Το ίδιο και ο κύριος Λοβέρδος. το 2008 το Δεκέμβριο.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ο κύριος Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2009 δεν ήξερε ότι δεν υπάρχουν λεφτά;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ επαναλαμβάνω ότι λεφτά υπήρχαν ακόμα και σήμερα...

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι αλλά είναι φοροφυγάδες αυτοί που τα έχουν, κατάλαβες;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Δεν είναι έτσι. Σας είπα είναι ξεκάθαρο, γινόταν ένα μεγάλο πανηγύρι σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα επίπεδα. Και λεφτά υπήρχαν, τα οποία δεν πήγαιναν, όμως, στο ελληνικό κράτος και στις πολιτικές τις αναλογικές που έπρεπε να υπάρχουν. Αλλά να ποινικοποιούμε ότι ο Πρωθυπουργός έκανε τεράστια πατριωτική προσπάθεια να βρει τρόπους χρηματοδότησης για να μην πτωχεύσουμε πάει πολύ.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι αυτό.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι είναι. Μίλησε, λέει, το Δεκέμβριο με τον Στρος Καν.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι, μίλησε. Συμφώνησε να πάει στο ΔΝΤ, αυτή είναι η κριτική που δέχεται. Συμφώνησε και εκ των υστέρων τον Γενάρη κάναμε σοου και δεν ξέραμε στο Νταβός τι έγινε.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον. Ποιος είπε ότι συμφώνησε; Γιατί είναι σαφές ότι δεν υπήρχε συμφωνία. Και δεύτερον δεν πήγαμε στο ΔΝΤ. Από τα 110 δις, τα 30 είναι μόνο του ΔΝΤ, τα 80 είναι της Ε.Ε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πεταλωτή, συγνώμη. Μετά τις 25 του μηνός τι σκέφτεται να κάνει ο Πρωθυπουργός; Έχετε κάνει ένα πλάνο, ας πούμε, πώς θα αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και είναι μια καίρια ερώτηση, κύριε Χασαπόπουλε, ότι η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου είναι καθοριστική για την Ευρώπη κυρίως, αλλά φυσικά μας ενδιαφέρει για την Ελλάδα. Εμείς έχουμε σχέδιο, ασκούμε μια πολιτική, θέλουμε τα πράγματα να πάνε θετικά για την Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, πρέπει η Ευρώπη να αντιληφθεί, ότι πρέπει όλοι να κάνουμε τεράστια βήματα μπροστά, ότι δεν έχει περιθώρια η Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κατάστασης, την οποία ζει και βιώνει και η οποία έρχεται, αν δεν υπάρξει συμφωνία μετά τις 25 Μαρτίου. Εμείς κάνουμε τον σχεδιασμό μας, αλλά ο σχεδιασμός αυτός...

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο σχεδιασμός μέσα εκεί προβλέπει, ας πούμε, ανασχηματισμό ή εκλογές.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο σχεδιασμός είναι σε πολύ πιο ευρεία βάση. Μιλάμε για έναν εθνικό σχεδιασμό και γι’ αυτό ακριβώς το ότι καλούμε σήμερα τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να...

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γιατί δεν τους καλέσατε πριν από το μνημόνιο; Τότε έπρεπε να τους καλέσετε, τότε ήταν η μεγάλη κίνηση, τώρα μπήκε το νερό στο αυλάκι. Τι να κληθούν, κύριε Πεταλωτή; Όταν η χώρα περνάει τη μεγαλύτερη κρίση, όπως λέτε όλοι, των τελευταίων 40 χρόνων και αποφασίζετε το ΔΝΤ, χωρίς ...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μη δαιμονοποιούμε και μη θεοποιούμε το ΔΝΤ.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και τότε δεν τους καλούμε, αυτά είναι δικά σας λόγια, η χώρα περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 40 χρόνων, συμφωνούμε. και τότε στη μεγαλύτερη κρίση δεν καλούμε την Αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα...
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν την καλέσατε.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος σας το είπε αυτό;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πριν το ΔΝΤ;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είχαμε μια διαρκή πρόσκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις...
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έπρεπε να τους καλέσετε πριν πάτε και υπογράψετε το μνημόνιο.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε...

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τώρα θα υποστείτε τις συνέπειες των πράξεών σας.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, όχι. Καθόλου. Δεν τις υφιστάμεθα εμείς, τις υφίσταται η χώρα από τη μη συναίνεση...

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μα δεν τους καλέσατε για συναίνεση.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα κάνουμε και τίποτα άλλο; 16, 17 μήνες μιλάμε για συναίνεση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Παπανδρέου στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει μια κυβέρνηση η οποία θα είναι όσο γίνεται περισσότερο συναίνεση και αυτό θα το περάσει μέσα από εκλογές.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές είναι ερμηνείες δικές σας. Εγώ...

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σας το λέω ότι συζητάει πάρα πολύ κόσμος και το συζητάνε και πάρα πολλοί βουλευτές. Βγήκαν και ορισμένοι βουλευτές...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εντάξει. Δεν ξέρω τι συζητάνε οι βουλευτές. Μέσα σε αυτή την συζήτηση και τη φιλολογία και την παραφιλολογία πάρα πολλά θα λέγονται.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εσείς μπορείτε να το αποκλείσετε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Εμείς θέλουμε να υπάρχει κυβέρνηση...

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, εννοείτε, δεν μπορείς να πεις τίποτα άλλο.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, σαν απλός πολίτης, που γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να κάνουμε εκλογές στο μέσον μιας τεράστιας κρίσης που βιώνουμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί χθες ο Παπανδρέου στην ομιλία του δεν είπε ότι δεν πάμε και είπε..
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί τι είπε;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπε αυτό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι είπε ακριβώς;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι εμείς θα κάνουμε φυγή προς τα μπροστά και δεν θα είμαστε σαν τον Καραμανλή που δραπέτευσε.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και γιατί πριν από τις Δημοτικές Εκλογές δώσατε το σύνθημα των εκλογών; αφού είναι έτσι;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό, την οποία την είχαμε, την ισχυρή νομιμοποίηση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να διασφαλίσει κανείς ότι μετά τις 25 του μηνός δεν θα αλλάξετε γνώμη. Κανείς δεν μπορεί να το διασφαλίσει αυτό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πως αλλιώς θα πείσουμε ότι δεν θα αλλάξουμε γνώμη; Και γιατί να αλλάξουμε γνώμη; Μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να προσπαθεί για την επίλυση των προβλημάτων και αυτή την στιγμή υπάρχει.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχυρή αυτή η κυβέρνηση;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με όλες αυτές τις διαφωνίες;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα το παραγόμενο έργο μετράει και το παραγόμενο έργο εκ των πραγμάτων είναι εξαιρετικά σημαντικό, υπό τις συνθήκες που ζούμε. είναι ξεκάθαρο για μας.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πεταλωτή.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και νομίζαμε ότι θα μιλούσαμε πιο χαλαρά και θα σας ανοίγαμε λίγο περισσότερο, να βγάλουμε και καμιά είδηση, αλλά...
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς. Μα ξέρω τι ελπίζατε, ότι θα έχουμε είδηση για το βράδυ.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι για το βράδυ, για την εκπομπή σας λέω, ότι να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα. Ξέρετε ο Παπανδρέου το είπε χθες στην ομιλία του. Όλος ο κόσμος μου λέει θα ξαναγυρίσουμε στη δραχμή, θα χρεοκοπήσουμε, θα πάμε σε εκλογές;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπε όχι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον τρόπο του.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας λέω όχι, πάντως.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μα είπε για τις εκλογές... είπαμε το Νοέμβρη και τα λοιπα... και το Νοέμβρη είπε «ναι».

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπε «ναι». Το Νοέμβρη είπε άλλο πράγμα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν είπα αν, θα;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί χρειαζόταν μια νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Τελείωσε. Είναι ξεκάθαρο το πράγμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω; Είναι έξαλλος ο Παπανδρέου;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με ποιό πράγμα;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με την πρακτική των υπουργών;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Παπανδρέου ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας και τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο μεγάλα και τόσο τεράστια, που όλα αυτά είναι παρανυχίδες.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο σας ρωτάω, είναι έξαλλος;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν είναι παρανυχίδες, να είμαστε ειλικρινείς με τον λαό.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι παρανυχίδες.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θυμωμένος με τους υπουργούς;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα, ο Παπανδρέου ασχολείται με το να παράγει η κυβέρνηση έργο και αυτό πρέπει να κάνει.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό τριήμερο.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επίσης.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστούμε.
ksipnistere.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα γουρούνια αυτά θα την πληρώσουν πολύ άγρια, ΤΕΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χασαπόπουλος είναι σόγαμπρος στην Πατρίδα του Σρέκ,αλλά δεν είναι αυτό το θέμα,γιατί ασχολείστε με δυό ανεγκέφαλα ζώα που ανήκουν σε στοές;