Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τα κράτη πτωχεύουν, αλλά τα hedge funds αυγατίζουν τα κέρδη τους



Το τραπεζικό τσουνάμι και η χρηματοπιστωτική κρίση δεν τα παρέσυρε, όπως τις οικονομίες της Ευρωζώνης και άλλων χωρών. Τα μεγαλύτερα αμερικανικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αυτά τα διαβόητα hedge funds, στοιχημάτισαν συντονισμένα (και ορθώς, όπως αποδείχθηκε) στην κρίση χρεών της Ευρωζώνης εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις στους πελάτες τους. Να τα ρίξουμε στην πυρά; Οχι βέβαια. Αρκεί να είσαι πελάτης τους και όχι πολίτης των χωρών αυτών.
Ο πιο διάσημος και ιδιαίτερα ευφυής δισεκατομμυριούχος-κερδοσκόπος στον κόσμο, εβραϊκής καταγωγής από την Ουγγαρία, που η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αμερική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξακολουθεί να παράγει κέρδη για τους πελάτες του. Από το 1973 που ο Tζορτζ Σόρος δημιούργησε το Quantum Fund, έχει κερδίσει για τους πελάτες του 35 δισ. δολάρια (μη συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών) στο σύνολο των 182 δισ. δολαρίων που έχουν κερδίσει τα 10 κορυφαία hedge funds στον κόσμο από την ίδρυσή τους. Μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους επέφεραν κέρδη στους πελάτες τους της τάξεως των 28 δισ. δολαρίων, κατά 2 δισ. δολάρια περισσότερα από τις συνολικές αποδόσεις που εξασφάλισαν, αντιστοίχως, οι τραπεζικοί κολοσσοί Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays και HSBC στους επενδυτές τους, σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times.
Ομως, οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (όπως αποκαλούνται τα hedge funds), είναι οι βασικοί παίκτες στην αγορά των credit default swaps (CDS). Ορισμένα από αυτά τα hedge funds έκτισαν μεγάλες θέσεις, όταν ακόμη τα ελληνικά CDS ήταν φθηνά. Ετσι, όταν οι τιμές τους υπερδιπλασιάστηκαν, έβγαλαν τρελά λεφτά. Οταν το κόστος ασφάλισης του χρέους της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας ή των λοιπών… αυξάνεται, έμμεσα αρκετά funds πωλούν ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τόσο το κόστος δανεισμού της χώρας όσο -κυρίως- και τον συστημικό κίνδυνο.
Αφού έκαναν τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς να ματώσουν, αλλά θησαύρισαν οι ίδιοι -κυρίως οι Αμερικανοί μεγαλοκερδοσκόποι- δεν ηρέμησαν.
Συνεχίζουν τα hedge funds να στοιχηματίζουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, στη χρεοκοπία. Οσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας, δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους.
Οπως κυνικά ομολογεί ο Τζορτζ Σόρος η αγορά των CDS ευνοεί αυτούς που επενδύουν στη χρεοκοπία (ενός κράτους ή μιας εταιρείας): αν δικαιωθούν κερδίζουν, αν όχι δεν χάνουν. Οσο περισσότερο επενδύουν, τόσο υψηλότερα ανεβάζουν το κόστος δανεισμού για τον στόχο στον οποίο έχουν επιτεθεί, οπότε και τόσο πιθανότερη κάνουν τη χρεοκοπία του. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, σε αυτούς στους οποίους ανήκουν τα swaps θα βγουν κερδισμένοι. Τόσο απλό.
Ενας άλλος έμπειρος μάνατζερ του χρηματοπιστωτικού τομέα (άλλοτε γενικός σύμβουλος του αμερικανικού LΤCΜ, η κατάρρευση του οποίου το 1998 παρ’ ολίγον να είχε προκαλέσει παγκόσμια κρίση από τότε) την παρομοιάζει με τη μεξικάνικη κούκλα Πινιάτα, που τα παιδιά χτυπούν με ξύλα ώσπου να σπάσει και να αρπάξουν τις καραμέλες που είχε μέσα της, όπου στη θέση της Πινιάτα βρίσκεται η Ελλάδα και οι λοιπές… και στη θέση των παιδιών τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια που την κοπανάνε.
Απλώς, να θυμίσω στους αναγνώστες της στήλης μου πως, τον Σεπτέμβριο του 1998 ήταν η Pωσία που έδωσε το καίριο χτύπημα, καθώς είχε προηγηθεί η κρίση της NA Aσίας το 1997, στο ηλικίας τότε 6 ετών Long-Term Capital Management (LTCM). Mέσα σε μια νύχτα ο Aλαν Γκρίνσπαν απέτρεψε τη χρεοκοπία του, χορηγώντας αμέσως κεφάλαια ύψους 3,75 δισ. δολαρίων, καθώς είχε κλυδωνιστεί το τραπεζικό σύστημα της Aμερικής και η Wall Street! Oι πλούσιοι ιδρυτές του LTCM, μεταξύ των οποίων δύο Aμερικανοί καθηγητές τιμηθέντες με Nομπέλ Oικονομίας, οι Myron Scholes και Robert Merton, και ένας πρώην τραπεζίτης, ο αντιπρόεδρος της Fed, David Mullins, χρεοκόπησαν.
Τότε η Ρωσία εξαναγκάστηκε να κηρύξει παύση πληρωμών, «τσακίζοντας» όμως στα χρέη τα hedge funds και βυθίζοντας σε πρόσθετες απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων τους διάφορους κερδοσκόπους. Με συνέπεια να γκρεμιστεί και το LTCM, το μεγαλύτερο στον κόσμο αμερικανικό κερδοσκοπικό hedge fund, που διαχειριζόταν στοιχεία ενεργητικού ύψους 100 δισ. δολαρίων. Επίσης, τιμωρήθηκε και ο Tζορτζ Σόρος στην κρίση της Pωσίας χάνοντας 2 δισ. δολάρια.
Τέλος, ο ισχυρότερος μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών στον κόσμο, ο Τζιμ Ρότζερς, όχι μόνο θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει, αλλά και ότι η Ευρωζώνη δεν θα υπάρχει σε 15 χρόνια. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «είχαμε και στο παρελθόν νομισματικές ζώνες που δεν επιβίωσαν». «Εγώ θα άφηνα την Ελλάδα να πτωχεύσει, διότι μόνο τότε θα θεωρήσουν όλοι ότι το ευρώ είναι ένα σοβαρό νόμισμα», υποστηρίζει. Αυτά.



Απ' την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το είδα εδώ: http://www.inprecor.gr/