Έπρεπε να φτάσουμε στο ανώτατο σημείο του εκβιασμού που κάνουν στις χώρες οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης για να ξυπνήσει η Ελλάδα και να ζητήσει άμεση λήψη μέτρων. Για το θεαθείναι περισσότερο αφού δεν υπολογίζεται και πολύ ο Γ. Παπακωνσταντίνου στα διεθνή φόρα. Εν πάση περιπτώσει, έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, τον επίτροπο Εσωτερικών Αγορών και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Τονίζει πως πρέπει να επισημανθεί το γενικότερο θέμα των επιπτώσεων τέτοιων αποφάσεων σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπως και η ανάγκη αντιμετώπισης τους και η ανάληψη δράσης εκ μέρους της ΕΕ.
Κάνει λόγο για έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά ως προς την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αυξανόμενη έκθεση σε κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην «ανακάλυψη» κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση», τονίζεται στην επιστολή.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει δίκιο ως προς το ότι οι ξένοι οίκοι κάνουν ότι θέλουν, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έχει έλθει επειδή ακριβώς δεν πάει τίποτε καλά. Και δε μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί α λα καρτ την έκθεση της Moody’s. Από τη μια δεν την αποδέχεται αλλά από την άλλη χρησιμοποιεί το απόσπασμα του ξένου οίκου που αναφέρεται στην κατάρρευση του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να διώξει τον Δ. Γεωργακόπουλο.
Η κουβέντα που έχει ανοίξει για το ρόλο των ξένων οίκων είναι ασφαλώς πολύ σοβαρή. Αλλωστε η σημερινή υποβάθμιση της Ισπανικής οικονομίας και η οργισμένη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης, βάζει ξανά το θέμα στο τραπέζι.
Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμα του διαδικτυακού περιοδικού European Voice το οποίο αναφέρει ότι εξετάζονται οι προοπτικές δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τους οίκους αξιολόγησης. Δεδομένου ότι οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν κατηγορηθεί ευρέως για την αποτυχία τους να διακρίνουν έγκαιρα τα προβλήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά και εξαιτίας της υπερβολικής εμπιστοσύνης που έχουν παράγοντες της αγοράς στις εκθέσεις αξιολόγησης, ο συντάκτης του δημοσιεύματος κρίνει τη λειτουργία τους ως ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία της αγοράς και τη συμπεριφορά των κρατικών αρχών.
Φαίνεται ότι τελείωσε η… ανοχή στους … οίκους αξιολόγησης.
Φαίνεται ότι τελείωσε η… ανοχή στους … οίκους αξιολόγησης.
1 σχόλια:
http://zoidosia.blogspot.com/2011/03/blog-post.html
Δημοσίευση σχολίου