Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Δύο "βόμβες" συστημένες για Ελλάδα



Η κυβέρνηση φοβάται τη μαζική μετακίνηση μεταναστών και μπαράζ ανατιμήσεων μετά το «ράλι» του μαύρου χρυσού. Το ενδεχόμενο μαζικής φυγής προσφύγων και (λαθρο)μεταναστών από την έκρηξη γεγονότων στη Λιβύη και την Αίγυπτο επιχειρεί να «προβλέψει», να αναλύσει και να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της βόρειας πλευράς της Μεσογείου. Η ΒP είναι μια από τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη. Η δεύτερη απειλή έχει να κάνει με την εκτίναξη των τιμών του.....
πετρελαίου (και των λοιπών υγρών καυσίμων), η οποία, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στα υπόλοιπα εμπορεύματα, απειλεί να πνίξει επιχειρήσεις και καταναλωτές σε μια περίοδο που ήδη έχουν κλείσει χιλιάδες επιχειρήσεις.
Έχει ήδη καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο, λόγω των συνεχών εξελίξεων στη «φλεγόμενη» περιοχή, επανεξετάζει σε καθημερινή βάση. «Προετοιμάζουμε εναλλακτικά σχέδια για το “χειρότερο” και το “καλύτερο” σενάριο, που πρέπει να αντιμετωπίσει με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο η χώρα μας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, που έχουν γνώση πρωτοβουλιών που ήδη έχουν δρομολογηθεί. «Η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα και ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την επόμενη μέρα», δήλωσε άλλωστε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς να συμβάλουν με τις ενέργειές τους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Παίρνει μέτρα
Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση είναι η πιθανή μαζική φυγή από τη Λιβύη – με πιθανούς προορισμούς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Και μπορεί η Λαμπετούσα, ένα μικρό νησί κοντά στη Σικελία, να θεωρείται ο πιθανότερος τόπος υποδοχής κυμάτων προσφύγων, αλλά και στην Ελλάδα λαμβάνουν μέτρα πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση.Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι στη Λιβύη αυτή τη στιγμή περίπου δυόμισι εκατομμύρια μη νόμιμοι (λαθρομετανάστες) κυρίως από την υποσαχάρια περιοχή, την Γκάνα και άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής, ενδέχεται να επιχειρήσουν τη «φυγή» τους προς την Ευρώπη.«Δεν είναι μόνο οι Λίβυοι, αλλά και ένα κρυφό τσουνάμι που πρέπει να υπολογίσουν όλες οι χώρες της Μεσογείου», επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας, υπογραμμίζοντας ότι το «κύμα» μπορεί να κατευθυνθεί προς Αίγυπτο και Τυνησία.Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «χειρότερο σενάριο» ειδικά σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Πιστεύουν ότι η Κρήτη δεν είναι «πρώτος σταθμός», ωστόσο συγκροτούν σχέδιο-ομπρέλα για τις ανθρωπιστικές αποστολές, ώστε να προβλεφθεί το «απρόσμενο»: π.χ. μαζί με την ασφαλή μεταφορά Κινέζων να υπάρξει «παράθυρο» φυγής λαθρομεταναστών από τη Λιβύη.Σε κάθε περίπτωση, η ανθρωπιστική ετοιμότητα συμπεριλαμβάνει κινήσεις από το υπουργείο Υγείας και υπηρεσίες άλλων υπουργείων.


Περιπολίες στη Μεσόγειο
Το συνολικό σχέδιο πάντως αφορά στην επιχειρησιακή στήριξη που συζητήθηκε εξάλλου και στην προχθεσινή συνάντηση των υπουργών των νότιων χωρών της Ευρώπης στη Ρώμη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, που συμμετείχε στη Ρώμη και στη Σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, συγκάλεσε προ δεκαπέντε ημερών σύσκεψη καλώντας την ηγεσία και του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της ΕΥΠ να αναλύσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν το πλάνο δράσης.«Οι Νότιοι είναι σε κοινή γραμμή», λέει κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής μόνο η Ιταλία έχει ζητήσει από την Ε.Ε. κονδύλι 100 εκ. ευρώ, καθώς είναι η χώρα που δέχθηκε το πρώτο «κύμα» προσφύγων. Ως προς το επιχειρησιακό επίπεδο του σχεδίου, οι περιπολίες στη Μεσόγειο είναι το πρώτο βήμα.
Η επιχείρηση «Ερμής» υπό τη Frontex αποτελεί τη βάση των περιπολιών, ενώ για τα νησιά (π.χ. αν στην Κρήτη προκύψει ανάγκη) θα ζητηθεί η επέκταση της επιχείρησης «Ποσειδών».Η κατάσταση πάντως χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ρευστή και «επικίνδυνη», αν δεν προσεχθούν οι κρίσιμες «λεπτομέρειες». Η κυβέρνηση προκρίνει την ανθρωπιστική συνδρομή μέσω των διαφόρων οργανώσεων, όπως έχουν αποφασίσει και οι άλλες χώρες. Το σίγουρο είναι ότι το όλο θέμα «εισβάλλει» προς συνολική λύση στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.
http://greeknation.blogspot.com/2011/02/blog-post_9616.html