Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ


Οι τρεις επιστολές

Κάποτε προσελήφθη ένας επαγγελματίας μάνατζερ για τη θέση του Γενικού Διευθυντή σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία.

Το ρόλο του ξεναγού – εκπαιδευτή είχε αναλάβει, όπως ήταν φυσικό, ο αποχωρών προκάτοχός του Γενικός Διευθυντής. Αφού τον παρουσίασε στα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας και τον ενημέρωσε για τα νέα του καθήκοντα, τον πήρε παράμερα και του έδωσε 3 αριθμημένους φακέλους, λέγοντάς του:

- Άνοιξε τους όταν βρεθείς μπροστά σε .....
κάποιο πρόβλημα που πιστεύεις ότι δεν μπορείς να λύσεις.

Και μετά από αυτό, “παραιτήθηκε” ο παλιός “οικειοθελώς” και πήρε μια από εκείνες τις επίτιμες περίεργες θέσεις … κάτι σαν άλογο για αναπαραγωγή στον ιππόδρομο μετά από την ενεργό δράση.

Οι πρώτοι έξι μήνες τσούλησαν ήσυχα χωρίς εξάρσεις και αναμπουμπούλες. Κάποια στιγμή όμως παρουσιάστηκε μια αισθητή κάμψη στις πωλήσεις και τα πράματα δυσκόλεψαν. Στη συνέχεια ακολούθησαν μερικές ακυρώσεις παραγγελιών και άρχισε να σηκώνεται κύμα κατά του Γενικού Διευθυντή. Πάνω στην απελπισία του ο άνθρωπος θυμήθηκε τους τρεις φακέλους. Ανοίγει λοιπόν το συρτάρι του, σκίζει τον πρώτο και βρίσκει μέσα ένα χαρτί που έγραφε “Ρίχτα στην προηγούμενη διοίκηση” (παραίνεση με πολιτικές προεκτάσεις)

Δίνει λοιπόν μια συνέντευξη τύπου όπου έντεχνα ρίχνει όλο το φταίξιμο στον προηγούμενο Γενικό Διευθυντή (παραλάβαμε χάος … και τέτοια). Ο Τύπος και το χρηματιστήριο ανταποκρίνονται θετικά στις δηλώσεις αυτές και σε λίγο καιρό επέρχεται ανάκαμψη.

Ένα χρόνο αργότερα εμφανίζεται μια μείωση των κερδών σε συνδυασμό με κάποια προβλήματα στο προϊόν. Έχοντας την εμπειρία από την προηγούμενη φορά ο νέος Γενικός ανοίγει αμέσως τον φάκελο Νο 2 και βρίσκει μέσα ένα χαρτάκι που έλεγε “Αναδιοργάνωση”. Αμέσως αναθέτει σε ένα γραφείο συμβούλων την αναδιοργάνωση της εταιρίας.

Πραγματικά γίνεται μια μελέτη και με βάση αυτή λαμβάνονται δραστικά μέτρα και σε μικρό σχετικά διάστημα μειώνεται το κόστος, αυξάνεται η παραγωγικότητα και τα κέρδη παρουσιάζουν μια θεαματική άνοδο ξεπερνώντας ακόμα και τα πριν την κρίση επίπεδα.

Έκλεισαν έτσι μια δύο οικονομικές χρήσεις με καλά κέρδη και ικανοποιητικές αποδόσεις, μέχρι που ξαναήλθαν και για τρίτη φορά δύσκολες ώρες για την εταιρία. Ο ανταγωνισμός έγινε πολύ έντονος και οι πωλήσεις παρουσίασαν σημαντική κάμψη. Ξέροντας πια καλά που βρίσκεται η λύση, ο Διευθυντής τρέχει στο συρτάρι, ανοίγει και τον τρίτο και τελευταίο φάκελο και βρίσκει μέσα το μαγικό χαρτάκι που έγραφε:

“Ετοίμασε τρεις φακέλους…”.

Αυτό το ανέκδοτο είναι παραβολικό και έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπου κάποιοι που παίζουν με την ψυχολογία του κόσμου τον κατευθύνουν και ορίζουν την τύχη του μαζικά σαν τα γουρούνια στο χοιροτροφείο.

Αλλα ένα από τα καλύτερα πεδία εφαρμογής του που μου ήρθε στο μυαλό όταν το πρωτοδιάβασα ήταν το γνωστό παραμύθι της εξουσίας που κρύβετε πίσω από την δημοκρατία Και επαναπαρουσιάζειται με το ψεύτικο πρόσωπο της αλλαγής.

Πηγη : http://kataggelies.com/