Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η Λευκωσία συμφωνεί ΑΟΖ με το Τελ-Αβίβ και η Αθήνα δημιουργεί φορέα διαχείρισης!



Μέσα στo ίδιο 24ωρο, δύο σημαντικά γεγονότα φαίνεται να προσδίδουν μία νέα δυναμική στην υπόθεση της εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Λευκωσία «κλείδωσε» την οριστική συμφωνία με το Ισραήλ για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των....
δύο χωρών ενώ η Αθήνα ανακοίνωσε την δημιουργία του φορέα διαχείρισης των υδρογονανθράκων. Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα Κυπριακών Μέσων, την προηγούμενη Τετάρτη (8 Δεκεμβρίου), μέσα σε ένα περιβάλλον άκρας μυστικότητας, κλιμάκιο ισραηλινών ειδικών μετέβη στη στην Λευκωσία όπου και μετά από διαπραγμάτευση με την κυπριακή πλευρά οριστικοποίησε την συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο πλευρών. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισραηλινή αντιπροσωπία συνοδευόταν από τον πρέσβη της Κύπρου στο Τελ-Αβίβ, Τάσο Τζιώνη.
Πλέον η επίσημη τελετή υπογραφής πρόκειται να λάβει χώρα παρουσία του Δημήτρη Χριστόφια και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το θέμα κρίνεται τόσο σημαντικό ώστε η υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να γίνει ακόμα και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, παρά το γεγονός πως υπάρχει στο πρόγραμμα επίσημη επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στο Ισραήλ στις 14 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πλέον οι συμφωνίες με τον Λίβανο και την Συρία, με την Βυρηττό να φαίνεται διατεθειμένη να τα βρει με την Λευκωσία και την Συρία να έχει επαξίως λάβει και επισήμως τον χαρακτηρισμό του «βαστάζου» της Χαλίφη της Άγκυρας και να πιέζει για την κωλυσιεργία των διαπραγματεύσεων.
Αναφορικά με την πρωτοβουλία της ελληνική κυβέρνησης τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για την δημιουργία ανώνυμης εταιρείας με την ονομασία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.) η οποία θα είναι υπεύθυνη για την διαχείριση από πλευράς της χώρας μας των δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ακριβής ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ως εξής:

«Τη δημιουργία φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Ο φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.» (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με σκοπό την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας, καθώς και τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο.
Ο φορέας θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
. Παροχή εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων στο Δημόσιο σχετικών με τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
. Διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες.
. Διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν στο παρελθόν ή θα αποκτώνται στο μέλλον κατά τη διάρκεια εργασιών.
. Εισήγηση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ των προτεινόμενων περιοχών προς παραχώρηση, καθώς και του τύπου της σύμβασης.
. Προετοιμασία και διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών, καθώς και αξιολόγηση των προσφορών για την παροχή δικαιωμάτων επί των ανωτέρω περιοχών.
. Αξιολόγηση των αιτήσεων άδειας αναζήτησης.
. Σύνταξη, διαπραγμάτευση και εισήγηση προς υπογραφή των σχεδίων των σχετικών συμβάσεων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.
. Εκπόνηση οικονομοτεχνικών αποτιμήσεων και ανάλυση επιχειρηματικών κινδύνων και κατάρτιση οικονομοτεχνικών μελετών ανάπτυξης κοιτασμάτων.
. Συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση της διεθνούς ενεργειακής αγοράς, ιδιαιτέρως σε θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
. Άμεση συνεργασία με υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και με σχετικές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλους οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Μετά από κοινή πρωτοβουλία της Υπουργού Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Stefania Prestigiacomo και της Υπουργού ΠΕΚΑ υιοθετήθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάγκη επέκτασης της κοινοτικής νομοθεσίας στο θέμα των υπεράκτιων γεωτρήσεων που θα εφαρμόζει υψηλά πρότυπα ασφαλείας σε όλη την ΕΕ με σκοπό να επιτρέπονται μόνο ασφαλείς και αειφόρες επιχειρησιακές λειτουργίες. Η ενίσχυση της συνεργασίας των παράκτιων κρατών της Μεσογείου θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων».
To defence-point.gr δεν έχει παρά να σημειώσει τρία ζητήματα:
Πρώτον, και οι δύο πρωτοβουλίες, τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας κινούνται στην σωστή κατεύθυνση αφού επιδεικνύουν την βούληση του ελληνισμού να αντιδράσει στα διαρκή «χαστούκια» που δέχεται στη διεθνή κονίστρα από τον Τουρκία. Το διεθνές δίκαιο βρίσκεται με το μέρος τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας όμως, για να εκμεταλλευτεί κάποιος τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό θα πρέπει να δείξει βούληση και αποφασιστικότητα.
Δεύτερον, πέραν της θετικής πρώτης αποτίμησης του θέματος θα πρέπει να σημειωθεί πως, ειδικά στην ελλαδική περίπτωση, τα πράγματα φαίνεται πως κινούνται. ανάποδα. Δηλαδή, πρώτα κάποιος έχει εξασφαλίσει την περιοχή που του αναλογεί και ύστερα προετοιμάζεται για να την «εκμεταλλευτεί». Με άλλα λόγια, θα πρέπει να τονιστεί πως για να λειτουργήσει ο οργανισμός, και να μη μείνει ένα κενό γράμμα, θα πρέπει η Αθήνα να δείξει αποφασιστικότητα και στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να δημιουργηθεί μία νέα δημόσια υπηρεσία η οποία να μην έχει λόγο ύπαρξης, παρά μόνο για να «καθησυχάσει» την ελληνική κοινή γνώμη. Αναμένουμε λοιπόν την συνέχεια του. σήριαλ το οποίο δεν θα πρέπει παρά να εμπεριέχει και «επεισόδια» που να αφορούν την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ.
Τρίτον, τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία αλλά και το Τελ-Αβίβ θα πρέπει να αναμένουν την αντίδραση της Άγκυρας. Η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει τα γνωστά «νταηλίκια» στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, ίσως περαιτέρω. αναβαθμισμένα. Η Κύπρος ίσως θα βιώσει μία. δυσκολία στην πορεία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την «κρουαζιέρα» τουρκικών σκαφών νοτίως της νήσου, ενώ το Τελ-Αβίβ θα δει κάποιες «ασύμμετρες» απειλές να αναβιώνουν, τόσο μέσω Λιβάνου όσο και μέσω Συρίας. Και όλα αυτά βέβαια θα είναι επενδυμένα με τις απαραίτητες Οθωμανικές ονειρώξεις.



http://ksipnistere.blogspot.com/2010/12/blog-post_7031.html