Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

"Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις τις Τουρκίας"


«Δεν είναι καινούργιες οι επιδιώξεις της Τουρκίας, τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και να οξύνει το κλίμα, αναμασώντας τις γνωστές της θέσεις, που κινούνται εκτός της νομιμότητας, όπως αυτή ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, και αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε ερώτηση δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Εμείς απαντούμε..
... με ξεκάθαρο τρόπο και ψυχραιμία, κατοχυρώνοντας απόλυτα τις νομικές και πολιτικές μας θέσεις. Ορίζουμε εμείς το ρυθμό και την ένταση...», τόνισε ο κ. Δρούτσας και προσδιορίζοντας το πλαισιο του διαλόγου, πρόσθεσε: «δεν θα επιτρέψουμε να μπει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση η Ελλάδα, ούτε να παρασυρθεί σε ένα διάλογο εκτός πλαισίου, όπως εμφανώς επιδιώκει η Τουρκία. Οι θέσεις μας είναι ισχυρές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχει η διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες είναι το αυστηρό πλαίσιο, που κατοχυρώνει τις θέσεις μας, εκεί συζητούμε με την Τουρκία και πουθενά αλλού. Εάν αυτό δεν προχωρήσει, τότε υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ο κ. Δρούτσας σχολίασε, τέλος, ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων συνεργασίας με την Τουρκία, στο μέτρο που αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές και θα προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας. «Ας μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι, κάθε κίνησή μας γίνεται με την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, και είναι σοβαρά μελετημένη έχοντας γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας της χώρας».

Σχόλιο για το θέμα έκανε και ο κύπριος υπουργός, διότι -όπως είπε- κατά διαστήματα η Τουρκία προχωρά σε παρόμοιες προκλήσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Να υπενθυμίσω ότι αυτή τη σύμβαση, το Δίκαιο της Θάλασσας, την έχουν επικυρώσει και τα 27κράτη μέλη της ΕΕ και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και επομένως, αν όντως θέλει η Τουρκία και εννοεί σοβαρά, να προχωρήσει προς την ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα, που δημιουργούνται από αυτή τη Σύμβαση, και να προχωρήσει στην υπογραφή και επικύρωση της».

Υπενθύμισε, δε, ότι οι προκλήσεις αυτές είναι ακριβώς και ο λόγος που η Κύπρος δεν δίνει τη συγκατάθεσή της στο άνοιγμα του Κεφαλαίου της ενέργειας, στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ