Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η Άγκυρα προκαλεί από βορρά και νότο στο Αιγαίο


  • Οι Τούρκοι ψάχνουν για πετρέλαιο ταυτόχρονα σε νότιο και βόρειο Αιγαίο
  • Και το «Τσεσμέ» εμφανίστηκε στο βόρειο Αιγαίο, πραγματοποιώντας έρευνες υδρογονανθράκων

Αυτή τη στιγμή, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, πλέει μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, πραγματοποιώντας ........το «γνωστό» του δρομολόγιο ερευνών.
Σαστισμένο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παρακολουθεί τις πορείες των δύο ερευνητικών σκαφών, ενώ πρόδηλη είναι πλέον η τουρκική προκλητικότητα, αφού και τα δύο ερευνητικά σκάφη πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μέχρι που θα «τραβήξει» το σχοινί η Άγκυρα; Σαφέστατα μέχρι εκείνο το σημείο που θα της επιτρέψει η Αθήνα, λέει η κοινή λογική. Το θέμα που προκύπτει, όμως, μέσα από την συνεχώς αυξανόμενη και συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, είναι στο αν θέλει η Αθήνα να «κόψει» τον τουρκικό «τσαμπουκά» στο Αιγαίο. Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις, δείχνουν πως η Αθήνα δεν σκοπεύει να αντιπαρατεθεί (με οποιονδήποτε τρόπο) στην Άγκυρα, παραχωρώντας της έτσι ουσιαστικά ένα μεγάλο και πλούσιο κομμάτι του Ελληνικού Αιγαίου.
Η διακριτική παρακολούθηση -από την πλευρά του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού- των δύο τουρκικών ερευνητικών σκαφών, καθώς και η «επίθεση ειρήνης» των Αθηνών, δυστυχώς προδικάζουν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας επί του Αιγαίου.
Η σιωπή της Αθήνας, για το συγκεκριμένο θέμα, είναι κάτι περισσότερο από ενδεικτική των προθέσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος προτιμά να δώσει λίγη γη για να κοιμάται ήσυχος, αγνοώντας πως η στάση του έρχεται σε αντίθεση με τα όσα το Ελληνικό Σύνταγμα ορίζει για τις ευθύνες που φέρει ως πρωθυπουργός.
Οι επόμενες ημέρες –διόλου απίθανο έως το τέλος της εβδομάδας- θα ανεβάσουν το θερμόμετρο, ενώ το Ελληνικό Πεντάγωνο έχει «στηθεί» περιμένοντας τουρκική προβοκάτσια που θα επιχειρηθεί στο Αιγαίο…



http://kostasxan.blogspot.com/2010/07/blog-post_7801.html