Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Νόμιμη η ανεξαρτησία του Κοσόβου για το Διεθνές Δικαστήριο - Αυτοί θα κρίνουν την υφαλοκρηπίδα;



Η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας αποφάνθηκε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δυναμιτίζοντας την σταθερότητα σε δεκάδες κράτη στον πλανήτη. Είναι το ίδιο δικαστήριο στο οποίο θέλει η κυβέρνηση Παπανδρέου να προσφύγουμε για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία...
Η απόφαση του ανώτατου δικαστικού....
.... σώματος του ΟΗΕ αναμένεται να οδηγήσει και άλλες χώρες στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και φέρει την Πρίστινα ακόμη πιο κοντά στην ένταξή της στα Ηνωμένα Έθνη.
Παρά το γεγονός ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν είναι δεσμευτική είναι καθοριστική τόσο για τους Κοσοβάρους όσο και τους Σέρβους αλλά και για πολλά αποσχιστικά  κινήματα και αποσχισθείσες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα αποτελέσει πολύ σοβαρό νομικό προηγούμενο.
Οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ε.Ε. υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αποσχιθείσας περιοχής.
Κατά την αγόρευσή του, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χισάσι Οουάντα τόνισε ότι δεν προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο καμία εφαρμόσιμη απαγόρευση για τη δήλωση ανεξαρτησίας από το Κόσοβο.  "Κατά συνέπεια το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας στις 17 Φεβρουαρίου 2008 δεν παραβίαζε το γενικό διεθνές δίκαιο", δήλωσε.