Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΠΑ-ΣΟΚ και δέος


Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου του κόμματος που κυβέρνηση επί 2,5 χρόνια ήταν η χθεσινή ημέρα και τα όσα έγιναν στη Βουλή και όχι μόνο. Όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναζητούσαν μια ευκαιρία για έρθουν απέναντι στον κ. Βενιζέλο ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι δεν ελέγχει το κόμμα του...


Η οξεία αντιπαράθεση στα όρια των ύβρεων με τον Μ. Χρυσοχοϊδη και η καταψήφιση των αλλαγών στο νόμο για τα ΑΕΙ από έξι βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είναι η αρχή πολύ σοβαρών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Από τη μια ο κ. Βενιζέλος εκτιμάται ότι θα θελήσει να «καθαρίσει» το κόμμα από τους Παπανδρεϊκούς αλλά και από όσους απεργάζονται σενάρια νέου κεντροαριστερού κόμματος. Θα θελήσει να προωθήσει τους 30άρηδες ώστε να αντιπαρατεθεί στους πρωτοκλασάτους, Λοβέρδο, Χρυσοχοϊδη, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Πάγκαλο και όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται απέναντί του.

Από την άλλη, είναι εμφανής πλέον η κίνηση για νέα σχηματισμό που θα αντικαταστήσει το φθαρμένο ΠΑΣΟΚ και θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την ευμετάβλητη πολιτική κατάσταση.

Κάποιοι στην Ιπποκράτους λένε πάντως να βάλει ο… θεός το χέρι του ή ακόμη και ο διάβολος το πόδι του, καθώς οι εκατέρωθεν «ευχές» Βενιζέλου – Χρυσοχοϊδη (να πας στο διάολο έλεγε ο ένας στον άλλο) φέρνουν πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ στον…Βελζεβούλη.

Στη Βουλή είδαμε πολλά πράγματα. Είδαμε κατ’ αρχάς έξι πράσινα αντάρτικα που θα ήταν περισσότερα αν δεν επικρατούσε το αίσθημα της επιβίωσης στο ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα στην προκειμένη είναι αν ο κ. Βενιζέλος έχει τα κότσια να διαγράψει τους 6 διαφωνούντες στην κομματική γραμμή. Μπορεί να στείλει στον… αγύριστο τον Παπανδρέου, το Λοβέρδο, τον Χρυσοχοϊδη, τον Σιμεών Κεδίκογλου, τον Γ. Ντόλιο, τον Χρ. Αηδόνη;

Αν ήταν ο Ανδρέας αυτοί οι έξι δε θα υπήρχαν από χθες το βράδυ, αλλά ο Βενιζέλος είπαμε ότι είναι αρχηγός σε κόμμα που δεν υπάρχει.

Είδαμε επίσης στη Βουλή μια δυναμική επανεμφάνιση του ΓΑΠ. Από τα κανό, τα συνέδρια της Σύμης, τις βουτιές ξαφνικά ο κ. Παπανδρέου μπήκε στο κάδρο των πολιτικών εξελίξεων. Ηταν κάτι που προφανώς επιζητούσε.

Είδαμε τον Α. Λοβέρδο να ρίχνει ξεκάθαρα το γάντι στον αρχηγό του και πρώην σύντροφό του. Επίσης, η στάση του κ. Χρυσοχοϊδη δείχνει ότι ο… Κάλαχαν θέτει εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του κόμματος φοβόταν περισσότερες διαρροές στη Βουλή και ήταν έτοιμος να δράσει, αλλά τελικά δε χρειάστηκε. Όμως, γι΄αυτόν ξημερώνει μια δύσκολη ημέρα. Από τη μια έφαγε  «χοντρή ήττα» στο Μαξίμου καθώς δεν είχε την πυγμή να τραβήξει το σκοινί και να πάρει πάνω του μια διάλυση της κυβέρνησης. Έκανε την «κωλοτούμπα» του και πήγε σπίτι του. Από την άλλη, το κόμμα που υποτίθεται ότι είναι αρχηγός, τον έχει απορρίψει και πρέπει να δει τι θα κάνει. Βλέπει ότι χάνει το παιχνίδι και έχει νεύρα. Εξ’ ου και το επεισόδιο αρχικά με τον Γ. Στουρνάρα και στη συνέχεια με τον Μ. Χρυσοχοϊδη.

Ο Βαγγέλης έχει νεύρα, αλλά δεν έχει στήριξη και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ούτε κόσμο, ούτε αρχηγό, ούτε πολιτική κατεύθυνση. Αν αυτό είναι καλό, θα το κρίνει ο χρόνος.

Για την ιστορία το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ ψηφίσθηκε επί τις αρχής από 163 βουλευτές, έναντι 101 που το καταψήφισαν, παρέχοντας έτσι τη λύση να μπορέσουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα σχολεία να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Παιδείας, με μια σειρά από αλλαγές που του προτάθηκαν, απέδειξε ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να καταργηθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου που είχε ψηφιστεί από 255 βουλευτές, αλλά να διορθωθούν εκείνα τα σημεία που τον έκαναν ανενεργό και να επιφέρει ισορροπίες μεταξύ Τμημάτων και Σχολών στη διοίκηση των Πανεπιστημίων.
πηγη

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε κυριοι,συγγνωμη για το ρε,τι να λεμε τωρα το μεγαλτερο θεατρο ειναι οι νομοι,παρανομοι της βουλης,ξεπερασαν και το ΣΕΦΕΡΛΗ σε θεαμα.ελα ρε λαμογια πεστε καθαρα θελουμε ιδιωτικα κολεγια.οπως ο μπαμπηνιωτης, με Τοσα ιδιωτικα εγινε και υπουργος ο ΜΟΥΡΓΟΣ.εξασθενησατε τη μεσαια ταξη γι'αυτο τα κανεται αυτα αλλα μαλα@@ς ειμαστε εμεις που σας πιστεψαμε τα χαιβαν μπακτσε τσογλαν,.