Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

17Ν: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


Ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές της εξάρθρωσης της 17Ν έχουν πλέον αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από διαφορετικές θέσεις. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού πέρασε από διάφορες κομματικές και υπουργικές θέσεις..
, επέστρεψε στην Κατεχάκη, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για τελευταία φορά τον προηγούμενο Μάρτιο. Στη θητεία του αυτή, διευθυντής του γραφείου του, για μόλις δύο μήνες, ήταν ο στρατηγός Φώτης Νασιάκος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., την εποχή της εξάρθρωσης της 17Ν.

Ο τότε επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, στρατηγός Στέλιος Σύρος, αποστρατεύθηκε από την αστυνομία, αφού έφθασε να γίνει υπαρχηγός του Σώματος και σήμερα είναι δήμαρχος Δομοκού. Λίγο πιο βόρεια, στο Λιτόχωρο, έχει αποσυρθεί ο στρατηγός Ευστράτιος Κυριακάκης, που διηύθυνε τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Ο αξιωματικός που σήκωσε το βάρος της επικοινωνιακής διαχείρισης, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, τότε, Ελευθέριος Οικονόμου, αφού εξάντλησε την ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ., αποστρατεύθηκε ως αρχηγός για να μεταπηδήσει στην πολιτική ηγεσία, αρχικά ως γενικός γραμματέας και ακολούθως ως υφυπουργός και, εσχάτως, υπηρεσιακός υπουργός. Ο τότε εισαγγελέας, Ιωάννης Διώτης, είναι σήμερα επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Ενας από τους πρωταγωνιστές των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση της 17Ν, επικεφαλής στο τμήμα πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής εκείνη την περίοδο και του κλιμακίου που μετέφερε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο από τους Λειψούς στην Αθήνα, ο Φώτης Παπαγεωργίου, παραμένει και σήμερα στην ενεργό δράση, από άλλη θέση. Παραιτήθηκε από την αστυνομία τον Μάιο του 2009 και, λίγους μήνες αργότερα, μεταπήδησε στην ΕΥΠ, ως υποδιοικητής, όπου και παραμένει. Από αυτή τη θέση συμμετείχε καταλυτικά στις έρευνες για τη νέα γενιά τρομοκρατίας και ιδιαίτερα στην εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Επιπλέον, είχε κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος, όπως αυτή των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου.

Στο τιμόνι της Αντιτρομοκρατικής, την περίοδο της εξάρθρωσης των οργανώσεων νέας γενιάς τρομοκρατών βρέθηκε και παραμένει ο ταξίαρχος Αλκιβιάδης Τζοΐτης, που επίσης συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις για την εξάρθρωση της 17Ν. Στην ομάδα των «επιχειρησιακών» της Αντιτρομοκρατικής εκείνης της περιόδου, ήταν και ο Γιάννης Φραγκίσκος, ο οποίος σήμερα είναι αστυνομικός διευθυντής και υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, ενώ είχε παραμείνει στην Αντιτρομοκρατική μέχρι το 2009.

Ο Σάββας Ξηρός

Στην αντίπερα όχθη, όσον αφορά τους καταδικασθέντες, η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η απόφαση, προ τριημέρου, του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, για διακοπή της κράτησης του Σάββα Ξηρού στις φυλακές Κορυδαλλού και μεταφορά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου θα νοσηλεύεται φρουρούμενος, καθώς κρίθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιβαρυνθεί και χρήζει νοσηλείας.

Στον Κορυδαλλό εξακολουθούν να κρατούνται, έχοντας να εκτίσουν βαρύτατες ποινές, οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος και Ηρακλής Κωστάρης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταδικασθέντες έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα».

Οι υπόλοιποι εκ των καταδικασθέντων έχουν αποφυλακισθεί, κάνοντας χρήση των διατάξεων για πρόωρη αποφυλάκιση με έκτιση των δύο τρίτων της ποινής. Μετά την αποφυλάκισή τους έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητά τους και οι περισσότεροι ασκούν τα επαγγέλματα που ασκούσαν και πριν από τη σύλληψή τους. Ετσι, ο Βασίλης Ξηρός επέστρεψε στην Καλλικράτεια και ασχολείται με την κτηνοτροφία. Ο Σωτήρης Κονδύλης ζει στην Αθήνα και δουλεύει σε μάντρα οικοδομικών υλικών. Ο Κώστας Καρατσώλης εργάζεται σε μεσιτικό γραφείο. Ο Θωμάς Σερίφης δουλεύει σε εστιατόριο. Ο Παύλος Σερίφης είναι συνταξιούχος. Ο Νίκος Παπαναστασίου δουλεύει σε κεραμοποιείο. Ο Διονύσης Γεωργιάδης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με την επιπλοποιία. Ο Κωνσταντίνος Τέλιος επέστρεψε επίσης στη Θεσσαλονίκη.

kathimerini.gr
makeleio.gr