Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ποιοι είναι οι πολεμιστές ANZAC που τιμήθηκαν στην Λήμνο;


Πρόκειται για τις εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης για τους πεσόντες στη Μάχη της Καλλίπολης» και την επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των πεσόντων του σώματος των Αυστραλών και Νεοζηλανδών...
στρατιωτών (ANZAC), στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Μούδρο, στη νήσο Λήμνο.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας, 23 Απριλίου 2012, παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης.

Επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει την Τετάρτη και στην Αθήνα.

Με τις δύο επιμνημόσυνες δεήσεις, η Πρεσβεία της Αυστραλίας αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων του σώματος ANZAC Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που πολέμησαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915.

Η Λήμνος υπήρξε σημαντική βάση των ΑΝΖΑC κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης. Παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη και φιλοξένησε το Αυστραλιανό Στρατιωτικό Νοσοκομείο που περιέθαλπε τους τραυματίες της μάχης. Εκατοντάδες Αυστραλοί στρατιώτες αναπαύονται στη γη της Λήμνου. «Από την παραλία της Λήμνου», δήλωσε η ελληνικής καταγωγής πρέσβης της Αυστραλίας Τζένη Μπλούμφιλντ «όπου οι πρώτοι στρατιώτες του σώματος ANZAC επιβιβάστηκαν για την εκστρατεία της Καλλίπολης, εκστρατεία που διαμόρφωσε την εθνική μας ταυτότητα, έως τις μάχες της Κρήτης κατά των Γερμανών κατακτητών το 1941, οι Αυστραλοί και οι Έλληνες πολέμησαν μαζί για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας και σφυρηλάτησαν δυνατούς δεσμούς φιλίας».

.
Ανήμερα της ANZAC Day (25 Απριλίου), όλοι οι Αυστραλοί ανά τον κόσμο συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τους πεσόντες αυτής της σημαντικής μάχης, που σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία της Αυστραλίας, όπου συμμετείχαν 50.000 Αυστραλοί. Μαζί με αναρίθμητους Βρετανούς, Γάλλους, Ινδούς και Τούρκους, στη μάχη αυτή έχασαν τη ζωή τους περίπου 9.000 Αυστραλοί και 2.700 Νεοζηλανδοί στρατιώτες.

.
πηγη

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ORAIO TO SHOLIO TOU ANTI-NET.KALO THA ITAN OMOS NA TO ANAGNORISI KAI I AUSTRALIANI KIVERNISI KAI NA LENE KAI DIO LOGIA GIA TI LIMNO.KAI ENA AFIEROMA GIATI KAI POS VRETHIKAN EKEI OI ANZAC.
[TAXIARHIS]