Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ανυπομονησία Noble Energy: Ξεκινάμε την εκμετάλλευση τώρα…


Σύμφωνα με τον Τζον Τόμιτς, υπεύθυνο της Noble Energy για την Κύπρο, η εταιρία του πρόκειται να οδηγήσει την «κούρσα» ανάπτυξης της υποδομής για το φυσικό αέριο την Κύπρο, χωρίς να επιζητά την συμμετοχή άλλων εταιριών αφού μία τέτοια εξέλιξη θα καθυστερούσε την ανάπτυξη των κοιτασμάτων «για χρόνια». Και μόνη της αυτή η...
αναφορά, αντανακλά τη βεβαιότητα ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων, τα οποία εκμηδενίζουν κάθε έννοια επιχειρηματικού ρίσκου.

Ο Τ. Τόμιτς δήλωσε πως η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα στην Κύπρο πρόκειται να κοστίσει περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, «ίσως και παραπάνω». Σύμφωνα λοιπόν με τον αξιωματούχο της εταιρίας, το μέγεθος της αγοράς της Κύπρου δεν είναι τέτοιο ώστε να δικαιολογεί την συγκεκριμένη δαπάνη, ενώ συμπλήρωσε πως παράλληλα με την κατασκευή του αγωγού θα πρέπει να δημιουργηθούν και εγκαταστάσεις υγροποίησης αφού για να γίνει η συγκεκριμένη επένδυση επικερδής για την εταιρία θα πρέπει το φυσικό αέριο να εξαχθεί προς το εξωτερικό.
Στο σημείο αυτό απλά οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όσα αναφέρονται από το στέλεχος της αμερικανικής εταιρίας, είναι απολύτως συμβατά με όσα έχουμε υπογραμμίσει σε πολλές αναρτήσεις-αναλύσεις των τεκταινομένων στην περιοχή.

Πέραν όλων των παραπάνω η είδηση είναι πως η Noble Energy διά του εκπροσώπου της υπογραμμίζει πως θα προχωρήσει άμεσα, χωρίς να περιμένει την συμμετοχή άλλων εταιριών, ή του δευτέρου γύρου των αδειοδοτήσεων «μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» της Κύπρου», αφού μία τέτοια κίνηση θα στοιχίσει στο χρόνο και χρήμα αφού μπορεί να πάει την όλη υπόθεση πίσω κατά «πέντε ή και παραπάνω έτη».
Επιπροσθέτως, η εταιρεία σκοπεύει να έχει τον ηγετικό ρόλο στη διαδικασία ανάπτυξης της υποδομής της Κύπρου, αναλαμβάνοντας την κατασκευή του Εργοστασίου Υγροποίησης άμεσα, υπογραμμίζοντας πως άλλες εταιρίες και επενδυτές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία «αργότερα» κανένας «δεν πρόκειται να τους αποκλείσει».
Με την διπλωματικότητα που διακρίνει πλέον την εταιρία, ο Τ. Τόμιτς ανέφερε επίσης πως το φθινόπωρο, «ή στα μέσα του 2012» αναμένονται νέες ερευνητικές γεωτρήσεις οι οποίες πρόκειται να «μειώσουν ή να αυξήσουν τους υπολογισμούς» για το μέγεθος του κοιτάσματος, αλλά συμπλήρωσε με νόημα πως «οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές».
Η δεύτερη είδηση από τις δηλώσεις Τόμιτς, που δεν αποτελεί είδηση για τους αναγνώστες και φίλους του «www.defence-point.gr», αλλά επιβεβαίσωη όσων ήδη γνωρίζουν, σχετίζεται με την ανακοίνωση πως επίκειται η «περαιτέρω εξερεύνηση του Block 12». Υπενθυμίζουμε λοιπόν πως έχουμε ήδη αναφέρει πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου υπάρχουν δύο ακόμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ η πιθανότητα ύπαρξης και πετρελαίου είναι μεγάλη.
«Το Block 12 είναι πολύ μεγάλο» αναφέρει ο Τ. Τόμιτς «περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα», έτσι η εταιρία πρόκειται να προχωρήσει με «τουλάχιστον μία ακόμα ερευνητική γεώτρηση». Και μετά πετάει τη «βόμβα»: «Το κοίτασμα ‘Αφροδίτη’ είναι ένα πολύ μικρό μέρος ολόκληρου του Block»…


defence-point