Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Το «ρετουσάρισμα» του Πινοτσέτ στα σχολικά βιβλία προκαλεί θύελλα στη Χιλή


Σαντιάγο: Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Χιλή η απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα να αλλάξει τη διατύπωση που υπάρχει στα σχολικά βιβλία σχετικά με τη μαύρη περίοδο του δικτάτορα Πινοτσέτ.Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας αποφάσισε να αντικαταστήσει τη λέξη δικτατορία με την έκφραση «στρατιωτική διακυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ο...
Αουγκούστο Πινοτσέτ ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, εγκαθιδρύοντας μια από τις στυγνότερες στρατιωτικές δικτατορίες στη Νότιο Αμερική.

Στη διάρκεια των 17 χρόνων που ακολούθησαν, πάνω από 3.000 Χιλιανοί «εξαφανίστηκαν» ή εκτελέστηκαν από το καθεστώς. Ο ίδιος ο Πινοτσέτ δεν έκατσε ποτέ στο εδώλιο του κατηγορούμενου, όπως συνέβη με τους δικτάτορες της Αργεντινής, αλλά το 1990 αναδείχθηκε σε ισόβιο γερουσιαστή.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Χιλής έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο υπουργός Παιδείας Αραλντ Μπέγιερ υπερασπίστηκε την απόφαση, αλλά την απέδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Είναι ένας γενικότερος όρος που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο» εξήγησε, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει ότι ο Πινοτσέτ ήταν επικεφαλής «δικτατορικής κυβέρνησης».

Ο πρώην πρόεδρος Εδουάρδο Φρέι (1994-2000) δήλωσε ότι η Ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει: «Ήταν δικτατορία. Τελεία.»

Ο πρόεδρος Πινιέρα κέρδισε τις εκλογές το 2009 και έγινε ο πρώτος δεξιός πρόεδρος στη Χιλή μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η δημοτικότητά του βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κυρίως λόγω του μετώπου που έχει ανοίξει με την πανεπιστημιακή και σχολική κοινότητα για τις αλλαγές στην Παιδεία, αλλά και για μία σειρά αποφάσεων που αφορούν στην οικονομία.
http://www.philenews.com