Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η χρεοκοπία μας αποσοβεί κρίση στον Κόλπο! - Καθυστερεί το εμπάργκο


Είχε κι ένα θετικό η ελληνική χρεοκοπία: Μπορεί να σώσει τον πλανήτη από μια μείζονα "θερμή" κρίση! Το προγραμματιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου φαίνεται ότι θα καθυστερήσει κατά έξη μήνες, τουλάχιστον, εξαιτίας των αντιρρήσεων που εξέφρασε η Ελλάδα αφού κανείς άλλος δεν μας δίνει πετρέλαιο με ανοικτή πίστωση! Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ζητήσαμε από την ...
Ε.Ε. "Να μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος έτσι ώστε να καταστούν δυνατές άλλες εναλλακτικές προσβάσεις στις διεθνείς αγορές του πετρελαίου".

Αυτό έκανε γνωστό επίσημος της ΕΕ, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του με πρόσβαση στις συνομιλίες που διεξάγονται.

«Από ότι αντιλαμβάνομαι οι Έλληνες προσβλέπουν σε μια καθυστέρηση επιβολής του εμπάργκο κατά 12 μήνες, και οι 6 μήνες συνιστούν μια καλή συμβιβαστική λύση», δήλωσε ο Nigel Kushner,ο οποίος είναι δικηγόρος με έδρα το Λονδίνο και ασχολείται με θέματα διεθνούς εμπορίου αλλά και τη νομική υφή του εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες λένε στην υπόλοιπη ΕΕ “Εάν συμφωνήσουμε μαζί σας τότε τι αντάλλαγμα μας δίνετε;” Η Ελλάδα που ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ελλείμματος και χρέους, αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο με πίστωση», συμπλήρωσε ο Βρετανός δικηγόρος.

Η Γαλλία η Γερμανία αλλά και η Βρετανία πιέζουν για την άμεση εφαρμογή εμπάργκο, ή το αργότερο σε τρεις μήνες, οι επιφυλάξεις όμως της Ελλάδας, της Ιταλίας αλλά και της Ισπανίας πρόκειται μάλλον να οδηγήσουν σε εξάμηνη αναβολή.

Το εμπάργκο το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τις 27 χώρες της ΕΕ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανου6αρίου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. Την αναβολή εκτός της Ελλάδας φαίνεται πως έχει ζητήσει και η Ιταλία έτσι ώστε να μπορέσει να δι9ευθετήσει την π-ώληση αποθεματικών αποθέματα της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας πετρελαιοειδών Eni SpA (ENI).

Πάντως το εμπάργκο στα πετροχημικά υπο-προϊόντα πρόκειται να αρχίσει νωρίτερα περίπου στους τρεις μήνες από τη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Η σημασία της καθυστέρησης του εμπάργκο θεωρείται από διεθνούς αναλυτές ως μεγάλης σημασίας, η οποία απομακρύνει, έστω και προσωρινά τον κίνδυνο ρήξης στον Κόλπο. Αυτό γιατί η Τεχεράνη δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως σε οποιαδήποτε επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές του πετρελαίου της θα απαντήσει με αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ.

Κάτι τέτοιο όμως θα άνοιγε τους «ασκούς του Αιόλου» καθώς οι ΗΠΑ με τη σειρά τους έχουν δηλώσει πως μια τέτοια κίνηση παρεμπόδισης της διεθνούς ναυσιπλοίας είναι απαράδεκτη και δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Το Ιράν με τη σειρά του έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί αμερικανικά αεροπλανοφόρα ή σκάφη του Ναυτικού στον Κόλπο και το ντόμινο των εξελίξεων μπορεί να είναι καταιγιστικό. Βάσει αυτών η απόσταση μέχρι την ολοκληρωτική ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται είναι ελάχιστη.

Έτσι η στάση της Ελλάδας στην αναβολή του εμπάργκο μπορεί απλά να δώσει μια παράταση –αγωνίας μεν- παράταση δε στην σοβούσα κρίση στον Κόλπο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr