Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο Λίβανος της Χεζμπολάχ στο παιχνίδι των πετρελαίων… κρίση εν όψει;


Μετά τις δηλώσεις των Αιγύπτιων, έρχεται πλέον και ο κυριαρχούμενος από την Χεζμπολάχ Λίβανος, να αναφερθεί σε άρον-άρον έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Τα νέφη στην περιοχή συνεχίζουν να μαζεύονται και δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί το να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά το ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποβούν είτε ευλογία είτε κατάρα για τους ιδιοκτήτες…

Ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Τζέμπραν Μπάσελ, ανακοίνωσε ότι ...
στόχος της χώρας του είναι να διεξάγει υπεράκτιες έρευνες για φυσικό αέριο εντός των επόμενων τριών μηνών, «ρίχνοντας» την πιθανότητα να υπάρξει κρίση με το Ισραήλ, δεδομένων των μεταξύ τους διαφορών για τα θαλάσσια σύνορα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι στόχος είναι να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες με τις εταιρείες εξόρυξης μέχρι το τέλος του χρόνου, γνωστοποιώντας ότι ευρωπαϊκές, αμερικανικές, κινεζικές και ρωσικές εταιρείες έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους.
Όσον αφορά το Ισραήλ και την πιθανότητα να υπάρξει κρίση για τον καθορισμό των συνόρων, ο Τζ. Μπάσελ δήλωσε ότι, «προσπαθούμε και εργαζόμαστε για να καταστήσουμε τις πιθανές γεωτρήσεις παράγοντα σταθερότητας, όχι παράγοντα σύγκρουσης ή αστάθειας. Πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν έχει συμφέρον να απειλήσει τις πηγές υδρογονανθράκων μας. Έχει τις δικές του πηγές – είναι ισορροπία ισχύος και ο Λίβανος τώρα έχει αρκετή ισχύ για να προστατεύσει τις πηγές του».
Τον περασμένο Αύγουστο, το κυριαρχούμενο από τη Χεζμπολάχ κοινοβούλιο του Λιβάνου, ψήφισε νόμο που καθορίζει την ΑΟΖ της χώρας και κατέθεσε στον ΟΗΕ τον σχετικό χάρτη, που θεωρεί ότι είναι σύμφωνος με τη συμφωνία του 1949, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τον αντίστοιχο του Ισραήλ.
Ο χώρος για τον οποίον υπάρχει η διαφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου είναι έκτασης 854 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η σκληρή στάση που υιοθετεί στο ζήτημα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Σίγουρα μια τέτοια ευκαιρία δε θα την άφηνε να πάει χαμένη η Τουρκία, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα…

defence-point