Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πολεμικό θέατρο στο Αιγαίο Έντονη παρουσία τουρκικών αεροσκαφών και συστηματικές παραβιάσεις


ΕΝΤΟΝΗ διατηρούν την παρουσία τους στο Αιγαίο οι Τούρκοι, επιχειρώντας να συντηρήσουν ένα πολεμικό κλίμα. Η τουρκική πολεμική αεροπορία κινείται σε ολόκληρο το Αιγαίο με πληθώρα αεροπορικών μέσων. Όπως μεταδίδεται από...

την Αθήνα, οκτώ ελικόπτερα του τουρκικού Ναυτικού και 6 μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας, εκ των οποίων τα 4 έφεραν οπλισμό, πραγματοποίησαν χθες τέσσερις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) -Εθνικός σε ό,τι αφορά μόνο εμάς, καθώς οι Τούρκοι δεν τον θεωρούν έτσι- και 11 παραβάσεις του FΙR Αθηνών. Ο τουρκικός αυτός παροξυσμός οφείλεται εν μέρει και σε τουρκική άσκηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, νότια της Σαμοθράκης. Πρόκειται για μια περιοχή, που η Τουρκία επιχειρεί να δεσμεύει σχεδόν σε μόνιμη βάση κατά τη διάρκεια του έτους, κάτι που η Ελλάδα δεν αποδέχεται.

Επειδή, όπως συνηθίζουν οι Τούρκοι, ζητούν στο τέλος και τα ρέστα, επέδωσαν διπλή Νότα διαμαρτυρίας για αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα, οι ελληνικές αναχαιτίσεις, παρουσιάζονται ως παρενοχλήσεις και οδήγησαν την Τουρκία να προβεί σε διαβήματα. Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών το γεγονός ότι πολεμικά αεροσκάφη των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα παρενόχλησαν 9 φορές τα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και σημειώθηκε και αερομαχία.

Η Τουρκία επέδωσε στην Ελλάδα , τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα, δύο ξεχωριστές Νότες επικρίνοντας τα συμβάντα. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη προέβησαν σε σοβαρές παρενοχλήσεις, ειδικά προχθές σε τρεις περιοχές.

Τα ελληνικά αεροσκάφη, όπως ισχυρίζονται, παρενόχλησαν επί 22 λεπτά συνολικά τα τουρκικά F-16 τα οποία πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις ξεχωριστά ΝΔ της Λέσβου, δυτικά της Χίου και νότια αυτής στον διεθνή εναέριο χώρο. Κατά τις παρενοχλήσεις τα κλείδωσαν 7 φορές στα ραντάρ. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι μια άλλη σοβαρή παρενόχληση έγινε την περασμένη Τρίτη στο διεθνή εναέριο χώρο βόρεια της Χίου από ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Λήμνο. Σημειώνεται ότι όλη αυτή η δραστηριότητα εξελίσσεται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Η ΣΤΑΣΗτης Τουρκίας διαχρονικά συνίστατο στην αντίληψή της περί κυριαρχίας της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας κατά κάποιο τρόπο απαραίτητη τη συναίνεσή της για την όποια πρωτοβουλία στην περιοχή, υποστηρίζει ο RobertΕllisσε άρθρο γνώμης του στην αγγλόγλωσση ΗurriyetDailyΝews.
Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες, ωστόσο, της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα προχώρησε σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με Λίβανο, Αίγυπτο και Ισραήλ, φαίνεται να αναιρούν την αντίληψη της Τουρκίας για το ρόλο της στην περιοχή, αναφέρει ο αναλυτής και προσθέτει ότι από την πλευρά της η Τουρκία, αγνοώντας την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφάσισε την οριοθέτηση της υφαλοκριπίδας της με την «ΤΔΒΚ», μιας πολιτικής οντότητας που μόνο εκείνη αναγνωρίζει.

Όπως αναφέρει, οι εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού καθιστώντας πρωταγωνιστές στην περιοχή μια στρατηγική συμμαχία αποτελούμενη από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Είναι προφανές ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως ενεργειακός κόμβος της περιοχής δυνητικά απειλείται από τη συμμαχία ΚύπρουΙσραήλ. Ανοικτό παραμένει το ερώτημα σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Τουρκία.
http://www.philenews.com/digital/