Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μαξ Κάιζερ: "Ο ηλίθιος Κάμερον θέλει να αυτοκτονήσει. Πήγε μ' ένα μαχαίρι σε μονομαχία με πιστόλια!"



Δορυφορικό κανάλι Russia Today

Το μέλλον της Ευρωζώνης δέχθηκε σοβαρό πλήγμα στο παρά πέντε στις Βρυξέλλες, καθώς η Βρετανία αρνήθηκε να υπογράψει τις νέες συνθήκες της ΕΕ, αφήνοντας την υπόλοιπη Ευρώπη να καταλήξει μόνη της σε μια εναλλακτική προσέγγιση. Μαραθώνιες συνομιλίες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οδήγησαν στο τελικό συμπέρασμα ότι... οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης θα πρέπει στο εξής να αποκλείουν τη Βρετανία από οποιεσδήποτε άλλες συμφωνίες θα γίνουν στο μέλλον, ενώ παράλληλα οι πύλες της ΕΕ θα μείνουν ανοιχτές για να δεχθούν άλλες χώρες, για τις οποίες θα πρέπει να βρεθούν κανόνες διαχείρισης των προϋπολογισμών τους και να γίνουν όποιες άλλες αλλαγές θεωρηθούν αναγκαίες.

Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής, Μax Keiser, σε σχόλιο που έκανε σε εκπομπή του ρωσικού δορυφορικού καναλιού Russia Today - όπου και ο ίδιος έχει δική του αποκλειστική εκπομπή - χαρακτήρισε το Λονδίνο ώς την "παγκόσμια πρωτεύουσα της απάτης", ενώ για τον Βρετανό πρωθυπουργό είπε ότι "απαιτεί όλος ο κόσμος να ανεχθεί το Λονδίνο, παρόλο που είναι η 'παγκόσμια πρωτεύουσα της απάτης' ". Επίσης χαρακτήρισε την απόφαση του Bρετανού πρωθυπουργού, David Cameron, να αποστασιοποιηθεί από τη νέα συμφωνία της ΕΕ, ως "οικονομική αυτοκτονία".

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΕ ΤΟΝ MAX KEISER

Παρουσιαστής του Russia Today News: Πιστεύεις ότι η απόφαση του Cameron να αποστασιοποιηθεί από τους υπόλοιπους 26 ήταν ορθή;

Max Keiser: O David Cameron μόλις διέπραξε οικονομική αυτοκτονία. Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα της οποίας το χρέος ανέρχεται στο 1000% του ΑΕΠ της! Όσο για τις βρετανικές τράπεζες, η αναλογία χρέους-ΑΕΠ ξεπερνά το 400%. Μιλάμε για 6 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέος. Ο Cameron, λοιπόν, απαιτεί από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να ανεχθεί το Λονδίνο, παρόλο που είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της απάτης. Μην ξεχνάμε ότι το σκάνδαλο της ΑIG, όπως και αυτό της MF Global, αλλά και όλα τα άλλα, πέρασαν πρώτα από το Λονδίνο. Και τώρα απαιτεί ο Cameron να εξακολουθήσει η απάτη να έχει έδρα το Λονδίνο, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος θα χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος και το χρέος των τραπεζών της Βρετανίας. Μιλάμε για γελοιότητες! Και οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών, της Barclays, της Lloyds, της Royal Bank of Scotland, θα δεχτούν φοβερό χτύπημα, διότι ο Cameron απλά είναι ηλίθιος.

Παρουσιαστής του Russia Today News: Θα πρέπει να είχε γνώση εκ των προτέρων, όμως. Δεν νομίζεις; Πώς βλέπεις εσύ να εξελίσσονται τα πράγματα στη Βρετανία από εδώ και πέρα; Γιατί μας τα περιγράφεις πολύ απαισιόδοξα.

Max Keiser: Αυτό που βλέπω, ρεαλιστικά, είναι ότι η βρετανική οικονομία θα βυθιστεί σε μια οδυνηρή κρίση, αφού ο Cameron αποφάσισε να απομονώσει τη χώρα του από την υπόλοιπη διεθνή οικονομική σκηνή, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους δικούς του "fund managers", οι οποίοι λειτουργούν μέσα σε ένα σύστημα όπου απουσιάζουν παντελώς οι έλεγχοι. Θα σου επαναλάβω: τα σκάνδαλα της ΜF Global, της ΑIG, της Lehman Brothers, σκάναλα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέρασαν όλα μέσα από το Λονδίνο. Είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της απάτης, αλλά αυτές οι τράπεζες χρηματοδότησαν την προεκλογική του εκστρατεία. Χρηματοδοτείται από την τραπεζική απάτη ο Cameron, γιαυτό τους προστατεύει. Τώρα απαιτεί ο υπόλοιπος κόσμος να χρηματοδοτήσει το City και την ίδια ώρα αρνείται να συμμετάσχει στις διαδικασίες της ΕΕ. Αυτό δεν θα τον οδηγήσει πουθενά. Θα είναι η θανατική καταδίκη του! Μιλάμε για την αυτοκτονία του Cameron και το τέλος της πρωθυπουργικής του καριέρας.

Παρουσιαστής του Russia Today News: Ενώ, από την άλλη πλευρά, η Merkel διατήρησε την ψυχραιμία της και δήλωσε ότι έγιναν αποφασιστικά βήματα, που θα οδηγήσουν την ΕΕ σε σταθερότητα. Ισχύει αυτό;

Max Keiser: Τα πράγματα έχουν ως εξής. Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης κάθονται πάνω σε 10.000 τόνους χρυσού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που κινεί τις εξελίξεις αυτής της κρίσης. Η Βρετανία έχει... 300 τόνους χρυσού. [ΣτΜ: Σε άλλη εκπομπή, την ίδια ημέρα, ο Keiser αποκάλυψε ότι, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Gordon Brown, ξεπουλήθηκε ο μισός χρυσός της Βρετανίας]. Τι κάνουν λοιπόν στην παρούσα φάση οι Βρετανοί; Πάνε με ένα μαχαίρι σε μονομαχία με πιστόλια! Ή είναι ηλίθιος ο Cameron, ή είναι ανίκανος, ή και τα δύο.

Παρουσιαστής του Russia Today News: Ποια η γνώμη σου για το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που θέλει τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης να κάνουν σχέδια σε περίπτωση που το ευρώ διαλυθεί; Είναι κάποιες τράπεζες, όπως π.χ. η Tράπεζα της Ιρλανδίας, που σκέφτονται να επαναφέρουν το εθνικό νόμισμα της χώρας τους.

Max Keiser: Οπωσδήποτε, όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι. Αλλά όλα εξαρτώνται από τη Γερμανία. Η Γερμανία επωφελείται από ένα "χαμηλό" ευρώ, και η όποια ζημιά συντελείται είναι περιφερειακή, αφού είναι χώρα με τεράστιες εξαγωγές. Αν γίνει κάποιο είδος "ομοσπονδιοποίησης", αυτή θα έχει για κέντρο το Βερολίνο. Η τράπουλα είναι στα χέρια της Γερμανίας. Και για να επιστρέψουμε στον Cameron, η χώρα του έχει μείνει πολύ πίσω και δεν έχει διαπραγματευτικά χαρτιά όταν πηγαίνει να μιλήσει με την Merkel. Eίναι σαν να έχεις ένα αγοράκι που προσπαθεί να πάρει μέρος σε μια συζήτηση ενηλίκων. Το μόνο που του μένει να κάνει είναι να γυρίσει πίσω στο νησί του και να μην ξαναμιλήσει.

Παρουσιαστής του Russia Today News: Έχουμε από την άλλη την Ουγγαρία, που αρχικά είπε "όχι" στις συνθήκες, αλλά μετά δήλωσε ότι θα το ξανασκεφτεί. Τι θα γίνει τελικά, κατά τη γνώμη σου;

Max Keiser: Εδώ έχουμε να κάνουμε με άλλη περίπτωση. Η πολιτική κατάσταση σε αυτή τη χώρα είναι διαφορετική. Υπάρχουν εσωτερικές εντάσεις αυτή τη στιγμή και, από την άλλη, η Ουγγαρία σαφώς δεν ανήκει στον πυρήνα αυτών των χωρών που θα καθορίσουν τι θα συμβεί. Αυτό κάνει δύσκολες τις όποιες προβλέψεις.

Παρουσιαστής του Russia Today News: Ήταν ο Μax Keiser, της γνωστής εκπομπής "The Μax Keiser Report", εδώ στο Russia Today. Σ' ευχαριστούμε.

Max Keiser: Κι εγώ ευχαριστώ.