Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΦΙΛΑΓΡΗ



aristoteliki_sxoli-1-naiΤο κέντρο πνευματικής και πολιτικής αντίστασης, στα πρώτα σκληρά χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, ανακαλύφθηκε στο όρος Αστερούσια, στην κορυφή του Κόφινα. Ο λόγος για την Αριστοτελική Σχολή που είχε δημιουργήσει ο ιερωμένος φιλόσοφος Ιωσήφ Φιλάγρης.
Η Σχολή, που λειτουργούσε δίπλα στο Μετόχι των Τριών Ιεραρχών το οποίο ανήκει στη...
Μονή Κουδουμά. Ήταν τότε που οι κατακτητές απέκοψαν την Κρήτη από το Βυζάντιο και ήθελαν βιαίως να την εκλατινίσουν με την κατάργηση της ελληνικής γλώσσας, της εκπαίδευσης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάτι που είχε αποτέλεσμα τις διαρκείς επαναστάσεις και εξεγέρσεις των Κρητών μέχρι που ενσωμάτωσαν τους Ενετούς κατακτητές.
Το μείζον θέμα για την ελληνική ιστορία, αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι πως ο Ιωσήφ Φιλάγρης, μετά τους διωγμούς που εξαπέλυσαν οι Βενετοί, έφυγε από το Ηράκλειο, πήγε στα απρόσιτα Αστερούσια και δημιούργησε μία Σχολή Φιλοσοφίας, που δίδασκε Φιλοσοφία, Αστρονομία, Γραμματική, Θεολογία και Ιατρική.
Είχε όμως στήσει ταυτόχρονα και ένα εξελιγμένο εργαστήριο αντιγραφής αρχαίων κειμένων -ο ίδιος ήταν αριστοτελικός φιλόσοφος με σπουδές στο Πανδιδακτήριο της Κωνσταντινούπολης-. Η ομάδα του αντέγραφε αρχαία κείμενα, την εργασία των οποίων επόπτευε ο ίδιος και έκανε τα σχόλια πλαγίως των κειμένων.
Τα κείμενα αυτά, εκτός από την Κρήτη και την Κωνσταντινούπολη, ταξίδευαν στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη διάσωση και διάχυση της αρχαίας ελληνικής σκέψης, που υπήρξε το εφαλτήριο της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Στη χειμαζόμενη σήμερα Ευρώπη από τα έγκατα της ελληνικής γης φυτρώνει η ελπίδα του πνεύματος και της αντίστασης.

2 σχόλια:

Anestis Zioulis είπε...

Όχι η εκκλησία είναι εχθρός των Ελλήνων.. σύμφωνα με τους πεφωτισμένους/παραπλανημένους(δεν μου έρχετε άλλος χαρακτηρισμός).
Με αγάπη πάντα!

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοειτε ''μέχρι που ενσωμάτωσαν τους Ενετούς κατακτητές''. Δηλαδη υπαρχουν λατινοι απογονοι τους που περνιουνται για Έλληνες;