Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Το σοκ του άθεου φοιτητή στο Άγιο Όρος



- Το σοκ του άθεου φοιτητή στο Άγιο Όρος
Του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου

Πριν από αρκετά χρόνια με πλησίασε κάποιος νεαρός φοιτητής.

Με πολλή διστακτικότητα, άλλα και με την ένταση του απαιτητικού αναζητητή, μού δήλωσε ότι είναι άθεος, που όμως θα ήθελε πολύ να πιστέψει, άλλα δεν μπορούσε. Χρόνια προσπαθούσε και αναζητούσε, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συνομίλησε με καθηγητές και μορφωμένους. Άλλα δεν ικανοποιήθηκε η δίψα του για κάτι σοβαρό. Άκουσε για μένα και αποφάσισε να μοιρασθεί μαζί μου την υπαρξιακή ανάγκη του. Μού ζήτησε μια επιστημονική απόδειξη περί υπάρξεως Θεού.
-Ξέρεις ολοκληρώματα ή διαφορικές εξισώσεις; τον ρώτησα.
-Δυστυχώς όχι, μού άπαντα. Είμαι της Φιλοσοφικής.
-Κρίμα! διότι ήξερα μία....

τέτοια απόδειξη, είπα εμφανώς αστειευόμενος.
Ένιωσε αμήχανα και κάπου σιώπησε για λίγο.
-Κοίταξε, του λέω. Συγγνώμη που σε πείραξα λιγάκι. Άλλα ο Θεός δεν είναι εξίσωση, ούτε μαθηματική απόδειξη. Αν ήταν κάτι τέτοιο, τότε όλοι οι μορφωμένοι θα τον πίστευαν. Να ξέρεις, αλλιώς προσεγγίζεται ο Θεός. Έχεις πάει ποτέ στο Άγιον Όρος; Έχεις ποτέ συναντήσει κανέναν ασκητή;
-Όχι, πάτερ, αλλά σκέπτομαι να πάω, έχω ακούσει τόσα. πολλά.. Αν μού πείτε, μπορώ να πάω και αύριο. Ξέρετε κανέναν μορφωμένο να πάω να τον συναντήσω;
-Τι προτιμάς; Μορφωμένο που μπορεί να σε ζαλίσει ή άγιο που μπορεί να σε ξυπνήσει;
-Προτιμώ τον μορφωμένο. Τους φοβάμαι τους αγίους.
-Η πίστη είναι υπόθεση της καρδιάς. Για δοκίμασε με κανέναν άγιο. Πώς σε λένε; ρωτώ.
-Γαβριήλ, μου άπαντα.
Τον έστειλα σε έναν ασκητή. Του περιέγραψα τον τρόπο προσβάσεως και του έδωσα τις δέουσες οδηγίες. Κάναμε κι ένα σχεδιάγραμμα. Θα πας, του είπα, και θα ρωτήσεις το ίδιο πράγμα. Είμαι άθεος, θα του πεις, και θέλω να πιστεύσω. Θέλω μια απόδειξη περί υπάρξεως Θεού.
-Φοβάμαι, ντρέπομαι, μου άπαντα.
-Γιατί ντρέπεσαι και φοβάσαι τον άγιο και δεν ντρέπεσαι και φοβάσαι έμενα; ρωτώ. Πήγαινε απλά και ζήτα το ίδιο πράγμα.

Σε λίγες μέρες, πήγε και βρήκε τον ασκητή να συζητάει με κάποιον νέο στην αυλή του. Στην απέναντι μεριά περίμεναν άλλοι τέσσερις καθισμένοι σε κάτι κούτσουρα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γαβριήλ βρήκε δειλά την θέση του. Δεν πέρασαν περισσότερα από δέκα λεπτά και η συνομιλία του Γέροντα με τον νεαρό τελείωσε.
-Τι γίνεστε, παιδία; ρωτάει. Έχετε πάρει κανένα λουκουμάκι; Έχετε πιει λίγο νεράκι;
-Ευχαριστούμε, Γέροντα, απήντησαν, με συμβατική κοσμική ευγένεια.
-Έλα εδώ, λέει απευθυνόμενος στον Γαβριήλ, ξεχωρίζοντας τον από τους υπόλοιπους. Θα φέρω εγώ το νερό, πάρε εσύ το κουτί αυτό με τα λουκούμια. και έλα πιο κοντά να σού πω ένα μυστικό: Καλά να είναι κανείς άθεος, άλλα να έχει όνομα αγγέλου και να είναι άθεος; Αυτό πρώτη φορά μου συμβαίνει.
Ο φίλος μας κόντεψε να πάθει έμφραγμα από τον αποκαλυπτικό αιφνιδιασμό. Πού εγνώρισε το όνομα του; Ποιος του αποκάλυψε το πρόβλημα του; Τι, τελικά, ήθελε να του πει ο γέροντας;
-Πάτερ, μπορώ να σας μιλήσω λίγο; Μόλις που μπόρεσε να ψελλίσει.
-Κοίταξε, τώρα σουρουπώνει, πάρε το λουκούμι, πιες και λίγο νεράκι και πήγαινε στο πιο κοντινό μοναστήρι να διανυκτερεύσεις.
-Πάτερ μου, θέλω να μιλήσουμε, δεν γίνεται;
-Τι να πούμε, ρε παλληκάρι; Για ποιόν λόγο ήλθες;
Στο ερώτημα αυτό ένιωσα αμέσως να ανοίγει η αναπνοή μου, αφηγείται. Η καρδιά μου να πλημμυρίζει από πίστη. Ο μέσα μου κόσμος να θερμαίνεται. Οι απορίες να λύνονται χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα, δίχως καμία συζήτηση, χωρίς την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης απάντησης. Γκρεμίσθηκαν μέσα μου αυτομάτως όλα τα αν, τα γιατί, τα μήπως και έμεινε μόνον το πώς και το Τι από δω κι εμπρός.
Ό,τι δεν του έδωσε η σκέψη των μορφωμένων, του το χάρισε ο ευγενικός υπαινιγμός ενός άγιου, αποφοίτου μόλις της τέταρτης τάξης του δημοτικού. Οι άγιοι είναι πολύ διακριτικοί. Σού κάνουν την εγχείρηση χωρίς αναισθησία και δεν πονάς. Σου κάνουν την μεταμόσχευση χωρίς να σού ανοίξουν την κοιλιά. Σε ανεβάζουν σε δυσπρόσιτες κορυφές δίχως τις σκάλες της κοσμικής λογικής. Σου φυτεύουν την πίστη στην καρδιά, χωρίς να σού κουράσουν το μυαλό.

http://www.pentapostagma.gr/

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ηταν εκεινος ο Αγιος??πολυ ωραια ιστορια!!
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Στο Αγιο Ορος φυσικά έζησαν πολλοί άγιοι άνθρωποι και αυτό πιστεύω είναι αδιαμφισβήτητο. Αδιαμφισβήτητο όμως είναι και το γεγονός ότι η χερσόνησος αυτή κατά την αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στην αμόλυντο θεά, τα ιερά της οποίας επιμελώς αφανίστηκαν. Ντράπηκα όταν διάβασα κάπου, ότι στην Εφεσσο οι Τούρκοι σκέφτονται να αναστηλώσουν τον ναό της Αρτέμιδας. Τι έχει να πει κανείς γι'αυτό;
Τι έχει να πεί για την επιστολή των αγίων πατέρων της Αθωνικής πολιτείας προς τον χίτλερ, στην οποία ευχόντουσαν κάθε επιτυχία στο σκοπό του, τη στιγμή που οι ήρωες των οχυρών "ρούπελ"
συνέχιζαν να ποτίζουν με το αίμα τους την Ελληνική γη;

Για αυτά και άλλα περισσότερα, ίσως είναι καλύτερα να είμαστε ταπεινοί και λογικοί.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ είπε...

Γι' αυτό λέω 17 Μαρτιου 9:10μ.μ. ΑΛΛΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.Έλληνες κι Έλληνες χάσαν τη ζωή τους για να γίνουν πιστοί την εποχή του Βυζαντίου.Να μην ξεχνάμε τους νονούς που βαφτίζαν τα παιδιά των ελλήνων,που στην ουσία ήταν οι δήμιοι των οικογενειών στην περίπτωση που ξαναγυρνούσαν στην παλιά τους πίστη.Έλληνας βασιλιάς δεν υπήρξε την εποχή του Βυζαντίου,ή θα ήταν Εβραίος ή Σλαυοεβραίος.Δυστηχώς δεν κερδίζονται έτσι οι πιστοί.

Ανώνυμος είπε...

θά σου απαντήσω φίλε με ένα ποιήμα του Γεωργίου Δροσίνη κι άμα καταλάβεις- κατάλαβες.Γράφει λοιπόν:
Σ' έναν κήπο όλο χαρά κι από λούλουδα σπαρμένο,
επετάξαν μια φορά έναν τενεκέ σπασμένο.
Μαραθήκαν οι ιτιές, εξεράθηκαν κι οι κρίνοι,
κι ο καλός σου τενεκές, πάλι τενεκές θα μείνει!!
Β Λ Α Χ Ο Σ

Ioannis Pinakoulakis είπε...

@ dkgate4

«Εμείς είμαστε το αρχαίο γένος των Ελλήνων, από το οποίο άνθισε η σοφία για όλον τον κόσμο.» (Άγιος Ιωάννης Γ΄Δούκας Βατάτζης –Αυτοκράτωρ Νικαίας)


«Αδελφοί και συστρατιώται, παραδώσατε εις την αιωνιότητα την ελληνικήν φήμην, την ελληνικήν δόξαν, την ελληνικήν ελευθερίαν!».
(Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, απόσπασμα απο τον τελευταίο λόγο του προς τους Υπερασπιστές της πόλης).

Ανώνυμος είπε...

θεωρω πως προκειται για την σκητη της αγιας αννης!!!εκει βρισκεται ο μεγασ πεφωτισμενος παπαγιαννης!!!συγγενικα μου προσωπα που τον επισκεφτηκαν μου διηγηθηκαν παρομοιες ιστοριες!!!ειναι εκπληκτικο!

Modestus είπε...

Απλά τα πράγματα μια και είσαι από την Θεσσαλονίκη κατά πως φαίνεται dkgate4 όπως και εγώ. Ο Άγιος Δημήτριος δεν ήταν έλληνας εκτός από μεγάλος άγιος; Υπερασπίστηκε την πόλη κατά Αράβων, Νορμαδών και ένα σωρό άλλων που ήρθαν να την πορθήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1912 έγινε την μέρα της εορτής του 26 Οκτωβρίου. Ο επονομαζόμενος και Μυροβλήτης όχι μόνο έδειξε πατριωτικό πνεύμα αλλά και κάτι παραπάνω που εμείς οι ξεφτίλες δεν έχουμε αποδείξει. Τράβα τώρα στον τάφο του βάλε μια μετάνοια και προσκύνησε τον και σταμάτα τις βλακείες.

Ανώνυμος είπε...

ο αγιος μεσα απο τον τροπο προσεγγισης λογικα ειναι ο π.Παισιος,ο χωρος οπως τον περιεγραψε ειναι στην παναγουδα κ τα λουκουμια ειναι το πρωτο πραγμα που προσεφερε σε αυτους που τον επισκεπτονταν..

Ανώνυμος είπε...

κ κατι ακομα ως συμπληρωση,ο μητροπολιτης μεσογαιας τον γνωριζε τον π.Παισιο...

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΕΧΩ ΒΙΩΣΕΙ ΘΑΥΜΑ ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟ ΡΩΣΣΟ. ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ ΜΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. ΑΙΑΝΤΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑ ΦΩΤΙΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓ.ΑΝΝΑ.
ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΛΗΨΗ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΥΤΕ ΕΓΩ.
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΕ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΞΩ.
ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.

ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΘΕΟ.

ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

μαλλον ο μπαρμπα-Θοδωρας ητανε....

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ 9.13 ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟ ΡΩΣΣΟ ΣΤΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ.ΑΙΑΝΤΑΣ

ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ είπε...

ΟΛΗ Η ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΔΕΡΦΙΑ...

"«Εμείς είμαστε το αρχαίο γένος των Ελλήνων, από το οποίο άνθισε η σοφία για όλον τον κόσμο.» (Άγιος Ιωάννης Γ΄Δούκας Βατάτζης –Αυτοκράτωρ Νικαίας)


«Αδελφοί και συστρατιώται, παραδώσατε εις την αιωνιότητα την ελληνικήν φήμην, την ελληνικήν δόξαν, την ελληνικήν ελευθερίαν!».
(Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, απόσπασμα απο τον τελευταίο λόγο του προς τους Υπερασπιστές της πόλης)."

ΖΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ...
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ..
ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΟΥΣ...

ΜΑ ΕΝΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ..

Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ...

ΜΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ Η ΑΙΩΝΙΑ...

ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ... ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ!!!

ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ...

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΤΩΝ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...

Ανώνυμος είπε...

Απιστευτο! Ηξερε το ονομα του! Ξαφνικα αλλαξε η ζωη μου και θελω να πιστεψω. Σοκ μιλαμε.

Εγω τωρα χαρακτηριζομαι ειρωνας πολεμιος της εκκλησιας ετσι;
Και αυτοι που προσβαλλουν τη νοημοσυνη μου ειναι θεοπνευστοι ετσι;

Ανώνυμος είπε...

Να κανω μια απλη ερωτηση.Ο παπας που τον εστειλε δεν μπορουσε να παρει πιο πριν ενα τηλεφωνο στον ασκητη και να του πει:"Σου στελνω εναν Γαβριηλ?"
Τη μερα πχ που θα πηγαινε ο Γαβριηλ?

γιωργος είπε...

ΑΧ ΘΕΕ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΟΥ. ΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΣΟΥ... ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΕΦΤΙΑΞΕΣ??? ΦΕΝΕΤΑΙ.ΠΙΣΤΟΙ... ...

Mjolnir Of Thor είπε...

Οκ
Αποδειξε μου και εμενα, που εγω πιστευω στους αρχαιους θεους.
αποδειξε μου οτι δεν επεβαλε ο χριστιανισμος την Νεα θρησκεια, αποδειξε μου πως δεν σκοτωθηκαν Ελληνες, αποδειξε μου οτι τα αρχαια μνημεια δεν τα κατεστρεψε η εκκλησια, απεδειξε μου οτι ορθοδοξοι και καθολικοι δεν στησανε κομπινα για την κατακτιση του κοσμου με στοχο το κερδος, αποδειξε μου ......αποδειξε μου...... εκθεση θα γραψω στο τελος, πλακα με κανεις

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

«Εσύ δεν είσαι πλεονέκτης; Δεν είσαι άρπαγας; Δεν κρατάς για τον εαυτό σου όσα σου δόθηκαν για να τα διαχειρισθείς προς όφελος όλων; Αυτός που γδύνει τον ντυμένο θα ονομαστεί λωποδύτης, αλλά αυτός που δεν ντύνει τον γυμνό μήπως δεν αξίζει αυτή την ονομασία; Το ψωμί που αποθηκεύεις είναι του πεινασμένου, τα ρούχα που συσσωρεύεις είναι του γυμνού, τα παπούτσια που τα ‘χεις και σαπίζουν είναι του ξυπόλυτου, τα λεφτά που θάβεις για να μη στα κλέψουν είναι του φτωχού. Είναι τόσοι αυτοί που αδικείς όσοι αυτοί που θα μπορούσες να βοηθήσεις.»



ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ "ΤΕΛΕΙΟΤΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"


«Τελειότατη κοινωνία ονομάζω αυτήν, όπου έχει καταργηθεί η ιδιοκτησία, έχουν εκλείψει οι προσωπικές διαφορές και έχουν εξαφανιστεί οι έριδες και οι φιλονικίες. Είναι η κοινωνία όπου όλα είναι κοινά. Οι πολλοί είναι ένας και αυτός ο ένας δεν υπάρχει μόνος του, αλλά ζει μέσα στους πολλούς.»


ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ο Βασίλειος διακήρυττε ότι η ελεημοσύνη από μόνη της δεν αποτελεί απάντηση στη φτώχεια, αντίθετα μόνη απάντηση είναι η εργασία και η δίκαιη κατανομή των αγαθών:

kotsosyyy είπε...

Δυστυχώς από τέτοιες ιστορίες έχει χορτάσει ο κόσμος.Με την σημερινή ανάπτυξη της τεχνολογίας μόνο ως θεόπνευστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα παραπάνω. Εγώ προσωπικά δηλώνω άθεος, αλλα εκνευρίζομαι όταν ακούω ράδιο αρβύλες τέτοιου στυλ από μορφωμένους ιεράρχες. Δεν ζούμε ούτε την εποχή του μεσαίωνα ούτε του μεσοπολέμου που ο παπάς ηταν ο αμεμπτος και ο άρχοντας του χωριου! Γι' αυτό εφιστώ την προσοχή στους ιεράρχες να προσέχουν τα λόγια τους γιατί κρίνονται με αυστηρότερα και επιστημονικότερα κριτήρια πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή ιστορία!!!!
πίσης υπάρχουν ατρανταχτες αποδειξεις ύπαρξης καλικαντζαρων, του μικρού πρασινου πετροφαγου και δύο τριων νεραϊδων..

Ανώνυμος είπε...

Ο Έλληνας, φιλοσοφεί προσπαθώντας να ερμηνεύσει τον κόσμο και τη θέση του μέσα σε αυτόν. Στην προσπάθεια αυτή, έχει σκοπό να ερμηνεύσει τα φαινόμενα, τόσο τα φανερά-αυτά που γίνονται αντιληπτά με τις αισθήσεις-όσο και τα αφανή-εκείνα που γίνονται αντιληπτά με το νου.
Ας δούμε τα βασικά ερωτήματα της Ελληνικής φιλοσοφίας και γενικότερα κάθε ορθής προσπάθειας ερμηνείας του κόσμου:
α) από τι υλικό αποτελείται το σύπαν
β) υπό την επίδραση ποιάς "ανάγκης" το υλικό αυτό "δημιουργήθηκε"-αν δημιουργήθηκε ποτέ-και στη συνέχεια υπό την επίδραση ποιών "δυνάμεων" δημιουργεί τις δομές που βλέπουμε στο σύμπαν, μία από τις οποίες είναι και η ζωή στη Γη. (η ζωή στη Γη υπάρχει 3.500.000.000 χρόνια, ο άνθρωπος μόλις 150.000 χρόνια, σύμφωνα με ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΕΣ αποδείξεις, οι οποίες βασίζονται στις ΙΔΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ που χρησιμοποιεί η ΙΔΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ, ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΟΥΜΕ)
γ)Επειδή όσο και να προσπαθούμε, πάντα θα συμβαίνουν και γεγονότα που προκαλούν πόνο στην ψυχή μας προκύπτει το ερώτημα, ποιά είναι η μέγιστη δυνατή κατάσταση χαράς την οποία μπορεί ένας άνθρωπος να αναζητά, χωρίς όμως η αναζήτηση αυτή να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία....όπως είναι αυτών που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ανύπαρκτα πλάσματα (η ψυχή ΥΠΑΡΧΕΙ αλλά.είναι φθαρτή. Μπορεί όμως τα έργα της να παραμείνουν αθάνατα στις μνήμες των ζωντανών. Οποιος ενδιαφέρεται, ας ψάξει στα αποσπάσματα του Δημόκριτου, του Επίκουρου και στα σύγχρονα κείμενα της επιστήμης της νοολογίας)

Η απάντηση στα α), β) και γ), ξεικνάει με την παραδοχή ότι ποτέ δεν θα έρθει στιγμή που αυτά θα έχουν πάρει οριστική και αμετάκλιτη απάντηση. Η αλήθεια (επιστήμη και φιλοσοφία) έχει δείξει ότι συνεχώς συμπληρώνονται τα δεδομένα των παρατηρήσεων, ακολουθούν συζήτηση, λογικά επιχειρήματα και δημοσίευση. Έτσι, έχουμε πάντα μια τεκμηριωμένη μεν, ατελή δε εικόνα. Όσο υπάρχει άνθρωπος, θα βελτιώνεται αυτή η εικόνα. Δεν έχουν συμπληρωθεί 1000 χρόνια από τη στιγμή που ο άνθρωπος παραδέχτηκε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Με προσεκτικές παρατηρήσεις και εξέταση των λεπτομερειών, καταλήξαμε στο σωστό συμπέρασμα. Παράλληλα ανακαλύφθηκαν και οι άλλοι πλανήτες, οι οποίοι κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα: γυρίζουν γύρω από τον Ήλιο λόγω της βαρύτητας. Λογω της βαρύτητας επίσης τα αντικείμενα γύρω σας μένουν "κολυμένα" στη θέση τους, λόγω της βαρύτητας αισθάνεστε να "εφαρμόζετε" τέλεια και αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας γιατί είστε φτιαγμένοι από το ΙΔΙΟ υλικό με τον πλανήτη που σας έχει "γεννήσει". Είστε ένα σύνολο ατόμων.

Για να είναι κανείς ατάραχος, χρειάζεται απαντήσεις οι οποίες ακόμα και ημιτελείς, να είναι προϊόντα ανιδιοτελούς προσπάθειας. Αυτό γίνεται όταν μπορούν μέσω παρουσίασης των πηγών δεδομένων, συζήτησης και λογικών επιχειρημάτων να επαληθεύονται οποτεδήποτε, οπουδήπτε από τον οποιοδήποτε. Διαφορετικά έχουμε αυτό που οι πωλητές ελπίδας (παπάδες, γκουρού, μάγοι κ.α.) ψευδώς αναφέρουν ως πίστη: την αποδοχή του ψέματος ως αλήθεια. ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ α), β) και γ) ΣΥΝΕΧΩΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ, ΩΣΤΟΣΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΣΤΑΔΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ: ΠΡΩΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΞΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΛΑΙΜΕ, ΜΕΤΑ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΜΕ, ΜΕΤΑ ΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ.
Με απλά λόγια, είναι η καλλιέργεια και η μόρφωση που πάνε τον άνθρωπο μπροστά..

Ας δούμε δύο απόσπάσματα από την ανάρτηση, τα οποία αναδεικνύουν τον αφανή σκοπό της:
"Οι απορίες να λύνονται χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα, δίχως καμία συζήτηση, χωρίς την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης απάντησης"
(δίχως καμία συζήτηση=φασισμός)
"Ό,τι δεν του έδωσε η σκέψη των μορφωμένων, του το χάρισε ο ευγενικός υπαινιγμός ενός άγιου, αποφοίτου μόλις της τέταρτης τάξης του δημοτικού"
(Προτροπή στην αμορφωσιά με πρόσχημα την ευγένεια.)

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ 12ΘΕ'Ι'ΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΕΟΙ-ΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ.. ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΝ ΑΓΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΝ ΜΥΡΟΒΛΗΤΗ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1/100 ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ !! ΚΑΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΕΝ ΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΕΘΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ.. ?? ΓΙΑΤΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ...

Ανώνυμος είπε...

Επίσης εσείς όλα τα "παλικάρια" που δηλώνετε άθεοι και δωδεκαθεϊστές γιατί δεν πάτε μία βόλτα από το Άγιο Όρος, να βρείτε τον παπα-Γιάννη ή οποιοδήποτε Γέροντα και ανοίξουν τα μάτια σας; Τόσα θαύματα γύρω μας ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ και οι άλλοι ακόμα πιστεύουν στο Δία και τη φαμίλια του και άλλοι δηλώνουν άθεοι. Μυθολογία λεγόταν παιδιά, μύθος δηλ. παραμύθι, όχι ιστορία.
Ειλικρινά σας εύχομαι να βρείτε το δρόμο σας, ειλικρινά το λέω και θα νιώσετε μιά τέτοια γαλήνη που δε θα το πιστεύετε.

Ανώνυμος είπε...

Απαντησεις στους:

α)11 Μαΐου 2013 - 6:36 μ.μ.

Αναφερεσαι σε καποιον "μυροβλητη". Ανοιξε ενα βιβλιο βιοχημειας και πηγαινε στα κεφαλαια για τις αισθησεις και συγκεκριμενα στην οσφρηση. Οπως θα διαπιστωσεις, ο μηχανισμος της οσφρησης εχει ερμηνευτει και ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ με πειραματα, με τις ιδιες μεθοδους που χρησιμοποιει η επιστημη εκεινη της οποιας τα δημιουργηματα χρησιμοποιεις ΚΑΘΕ ΣΟΥ ΣΤΙΓΜΗ, ακομα και το p.c. στο οποιο τα διαβαζεις αυτα τωρα. Αν θελεις λοιπον να συζητησουμε για την πιθανοτητα νεκρων ιστων ανθρωπινης προελευσης που "μυριζουν αρωμα", θα πρεπει να μας παραθεσεις τα στοιχεια σου και τις πηγες σου ωστε να μπορουμε να τα διασταυρωσουμε μονοι μας, ωστε να αποκλειστει το ενδεχομενο ΔΩΛΟΥ (π.χ. να ραντιζει καποιος μοναχος τους νεκρους ιστους με αρωμα, ωστε να βγαινει αυτη η φημη και....ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ "ΠΙΣΤΟΙ" ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

υ.γ.Την επομενη φορα που θα εισαι αρρωστος απο κατι σοβαρο μην πας στο γιατρο, αλλά κάτσε και...προσευχησου.

β)16 Μαΐου 2013 - 2:40 μ.μ.

Αυτοι που πανε και κλεινονται στα μοναστηρια, μου θυμιζουν τους τοξικομανεις που στο ονομα καποιας "ιδεολογιας" καταλαμβανουν δημοσια κτιρια, τα "βαφτιζουν" "κεντρα ελευθερης εκφρασης" και στην πραγματικοτητα μαστουρωνουν ολη μερα, προκαλώντας το κοινο συναισθημα, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (ανεργια, οικνομικη κριση..)

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 21 Μαΐου 2013 - 6:18 μ.μ. :

Στην απαντση προς 16 Μαΐου 2013 - 2:40 μ.μ (β), λεγοντας "μαστουρωνουν" δεν ενοω οτι στο "αγιο" ορος γινεται χρηση ναρκωτικων.

Ενοω απλά ότι οπως ο τοξικομανης μη μπορωντας να αντεξει τις δυσκολιες της ζωης, αλλα και συγχρονως μη θελοντας να παλεψει για μια καλυτερη και δικαιη, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ κοινωνια, επιλεγει να μπει στον φανταστικο κοσμο των ναρκωτικων, οπου η ουσια μεταβαλει-με τροπο ΑΦΥΣΙΚΟ-τη βιοχημεια του εγκεφαλου με αποτελεσμα να εχει την ψευδαισθηση οτι "ολα πανε καλα"-μεχρι την επομενη δοση, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ, για τους ιδιους λογους αναζητουν μια ψευδη ανακουφιση στην πιστη σε μυθολογικα πλασματα, οπως και να τα ονομαζουν (Διας, Θεος, Χριστος, Βουδας, Μωαμεθ κ.τ.λ.). Και οπως ο τοξικομανης θα ειναι καλα μεχρι την επομενη δοση, ετσι και ο "μοναχος" και γενικα ο "πιστος" θα ειναι καλα μεχρι την επομενη "αφεση αμαρτιων" απο τον εκαστοτε επαγγελματια (ιερεια, μαντη, παπα, μητροπολιτη, ραβινο, μαγο, γκουρου, χαρτοριχτρα κ.τ.λ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πάτε όλοι σας σε κανα ψυχίατρο να σας δεί. Η καταστροφή του Ελληνισμού είναι ο σκοταδισμός της χριστιανικής θρησκείας. Ούκ είθισται τοις Έλλησιν προσκυνείν. Νικόλαε δεν μας λές και τίποτα σπουδαίο εκτός από δόγματα και ξανά δόγματα κ.ό.κ. Δεν καταλαβαίνεις ότι τελειώνει η κυριαρχία των μαύρων ιερατείων και έρχεται το φώς. Δεν στα είπαν στη ΝΑΣΑ;

Ανώνυμος είπε...

Ομολογω οτι δεν πιστευω σε ληπτομεριες ομως ειμαι βεβαιος οτι υπαρχει μια δυναμις που την εχουν προσεγγισει οι αγιοι πατερες.Ειναι εγωιστικο να πιστεψουμε οτιη δυναμις αυτη που την ονομαζουμε ΘΕΟ αφοραμονο τους ορθοδοξους Χριστιανους και μονο αυτους Η αποδειξη της υπαρξης του ΘΕΟΥειναι η δυναμις της προσευχης.ΕΧΩ προσωπικες εμπειριες.Προσευχηθεις αλλαξε η εκβαση γεγονοτωνοπως και η αντιμετωπιση μου απο αλλους .

Ανώνυμος είπε...

ο Γέροντας Παΐσιος είναι.

Ανώνυμος είπε...

Εάν ένα πείραμα επαναλλαμβανόμενο θεωρείται απόδειξη, τότε η ελληνική γλώσσα μπορεί να είναι μια τέτοια απόδειξη διότι είναι αυστηρά μαθηματική και ως εκ τούτου δεν είναι φτιαγμένη από πρωτόγονους. Αυτός που την δημιούργησε είτε ήταν Έλληνες επιστήμονες είτε ο ίδιος ο Θεός, σε κάθε περίπτωση μας αποκαλύπτουν με κωδικοποιημένο τρόπο την αλήθεια όπως αυτοί γνώριζαν και την οποία κάποιοι κρύβουν επιμελώς.
Επειδή το κάθε γράμμα της αλφαβήτου αντιπροσωπεύει (λεξαριθμικά) και έναν αριθμό έχουμε τα αποκαλυπτικά παραδείγματα:
Η μαθηματική απόδειξη του π= 3,14 που αφορά το μήκος της περιφέρειας του κύκλου και είναι το μήκος της περιφέρειας του κύκλου διά την διάμετρο, αποδεικνύεται και λεξαριθμικά διά της ελληνικής γλώσσας.
ΜΗΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΥ = 2294 ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ = 730
συνεπώς 2294/730=3,14...

ΕΙΜΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ=2503
Ο ΧΡΟΝΟΜΕΤΑΒΑΙΝΩΝ ΘΕΟΣ=2503

Ο ΓΑΡ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ=999
ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ =999

Ο Θεός είναι τρία ίδια. Μάλιστα είναι το αντίθετο του 666.
ΙΑΠΕΤΟΣ = 666
Τον Ιαπετό Ο Ζεύς τον έριξε στα Τάρταρα (κόλαση).

Η δόξα της αρχαίας ελληνικής θεολογίας είναι η χριστιανική ορθόδοξη θεολογία και αυτό θα αποδειχθεί οσονούπω.

Ανώνυμος είπε...

Η "Αποκάλυψη", του Αγ. Ιωάννου του Ευαγγελιστή, γράφει για το "χάραγμα" που θα θελήσει να επιβάλει ο Αντίχριστος τους ανθρώπους. Μας αποκαλύπτει τον αριθμό του Αντιχρίστου δηλαδή το χξς΄=666, ο οποίος αριθμός προκύπτει από το άρθροισμα των αριθμών που εκπροσωπεί κάθε γράμμα. Άξιο προσοχής είναι ότι ο γραμμωτός κώδικας-barcode με τον οποίο έχουν σημαδέψει τα
προϊόντα (και σκοπός τους είναι να σημαδέψουν και τους ανθρώπους) αποδεικνύετε, ότι εκπροσωπεί τον αριθμό 666 του Αντιχρίστου εάν αριθμήσουμε («ψηφισάτω τον αριθμόν του θηρίου») την λέξη του γραμμωτού κώδικα.
Ο γραμμωτός κώδικας-Barcode -μπαρκόντε (στα λατινικά) = 666. Αποκαλύπτεται εάν προσθέσουμε τους αριθμούς που εκπροσωπεί κάθε γράμμα της λέξεως οπότε έχουμε: μ+π+α+ρ+κ+ο+ν+τ+ε
= 40+80+1+100+20+70+300+5 = 666. Αυτός είναι ο αριθμός του Αντιχρίστου.
«και ίνα μη
τις δύνηται αγοράσαι ή πωλήσαι ει μη ο έχων το χάραγμα, το όνομα του θηρίου ή τον αριθμόν του ονόματος αυτού» (Αποκ. Ιω. Ιγ΄17). Στην εποχή που ζούμε, ήδη βλέπουμε τα σημεία των καιρών. Ήδη έχουν σφραγίσει με το "χάραγμα"-barcode, τα προϊόντα και επίσης έχουν βάλει τσιπάκι στα ζώα. Το όραμά τους είναι να το επιβάλουν σε όλους τους ανθρώπους. Γι' αυτό το σκοπό ήδη έχουν ψηφίσει νόμο και πολλοί άνθρωποι, (υπάλληλοι εταιριών κ.λ.π), στη Σουηδία και αλλού έχουν σφραγιστεί με το τσιπάκι. Όλα αυτά αντιβαίνουν στα διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, στη θρησκευτική πίστη και στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή καθώς και στις πολιτισμικές παραδόσεις μας.

Ανώνυμος είπε...

ΗΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ

Ααα είπε...

Μου θυμιζει π.παίσιο..διαβασα τα πολλα απο τα σχολια σας..νομιζω οτι η αθεια μας εχει φτασει στο σημειο που ειμαστε..και βαζω πρωτο τον εαυτο μου...ο θεος να μας ξυπνησει εγκαιρως απο το λυθαργο γιατι χανωμαστεεεε...τον Παπα-Γιαννη τον γνωρισα και εγω το 2002.. Απιστευτος ανθρωπος και αγια ψυχη...την ευλογια του να εχουμε..