Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Στρασβούργο: Απόφαση για θρησκευτικές απεικονίσεις σε σχολεία



Η απεικόνιση του Εσταυρωμένου στα σχολεία δεν καταπιέζει
τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των μαθητών

Η απεικόνιση του Εσταυρωμένου στις αίθουσες διδασκαλίας των ιταλικών δημόσιων σχολείων, δεν παραβιάζουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ενώ η αρχική απόφαση του Δικαστηρίου, ήταν καταδικαστική για την.... Ιταλία.
Το δικαστήριο το Νοέμβριο του 2009 είχε συμπεράνει ότι η απεικόνιση των θρησκευτικών συμβόλων γίνεται ‘κατά παράβαση του δικαιώματος των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους’ σε αντίθεση ‘με το δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία της θρησκείας και  της γνώμης’.


Η τελική ετυμηγορία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο καταλήγει στο συμπέρασμα  ότι «η απεικόνιση του εσταυρωμένου στις τάξεις των δημόσιων σχολείων, δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών και δεν καταπιέζει τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις τους».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου και ευχήθηκε ότι η Ευρώπη είναι σταθερά προσηλωμένη στην θρησκευτική ελευθερία. Το Βατικανό είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη η ετυμηγορία και ο εκπρόσωπός του, Frederico Lombardi,  δήλωσε ότι είναι ‘ιστορική’ η απόφαση του Δικαστηρίου.
Το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων ξεκίνησε από τη σχολική χρονιά 2001-02, σε δημόσιο σχολείο στην Πάδοβα της Ιταλίας, όταν μητέρα δύο παιδιών, μη χριστιανή,  κατέθεσε καταγγελία στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για την απεικόνιση του εσταυρωμένου σε αίθουσα διδασκαλίας.
Η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου είχε προκαλέσει μεγάλο  κύμα διαμαρτυριών στην Ιταλία, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
--

Τίτλος: «Italija: Raspeće može u učionice»
Δημοσίευση: vesti-online, 18.3.2011.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ!! ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ!!! ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΥΡΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!! ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΜΑΣ!!ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΗ, ΓΙΑΤΙ ΑΘΕΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ;ΜΟΥΓΚΑ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙΟΣΙΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΕΣ ΣΟΥ.
Β Λ Α Χ Ο Σ

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι. Αλλά δε πειράζει. "Όστις θέλει οπίσω μου εισέλθει" είπε ο Κύριος. Το θέμα είναι πως θέλουν να βγάλουν τον Χριστό από τις αίθουσες, δήθεν για θέματα ανεξιθρησκείας και για να μην προσβάλλονται οι αλλόθρησκοι μαθητές. Άκουσον, άκουσον! Ό,τι τους έρχεται λένε, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα σατανικά τους σχέδια. Τουλάχιστον τώρα θα κλείσουν μερικά "προοδευτικά" στοματάκια. Μουυυυγκαααα.

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΗΡΘΕ ΘΑ ΦΥΓΕΙ.....