Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Φοβούνται καταψήφιση


Αντιμέτωπος με το ίδιο του το κόμμα θα βρεθεί, όπως φαίνεται, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού ημέρα με την ημέρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις των κομματικών στελεχών που διαφωνούν τόσο με τα νέα μέτρα όσο και με την εγκατάλειψη του αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση του...
Mνημονίου. Το εξπρές ξεπούλημα εν τω μεταξύ πυροδοτεί ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση, αφού οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. δέχονται καθημερινά πλέον τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την πολιτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.

Το Μαξίμου προτίμησε να απαντήσει με μία διαγραφή - μήνυμα προκειμένου να προλάβει το κύμα αντιδράσεων το οποίο βλέπει ότι δημιουργείται. Την περασμένη εβδομάδα διέγραψε τον τέως υφυπουργό Εργασίας Νίκο Νικολόπουλο ύστερα από ηλεκτρονικό μήνυμα του τελευταίου με το οποίο χαρακτήριζε την επαναδιαπραγμάτευση «ξεχασμένη ιστορία», ενώ συνεργάτες του Σαμαρά αφήνουν να εννοηθεί ότι τον δρόμο της εξόδου από τη Ν.Δ. θα πάρουν κι άλλοι.

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο αφήνουν να εννοηθεί ότι και ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης θα πρέπει να κατεβάσει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση, διότι πλέον στη Ν.Δ. δεν ισχύει το «ο παλιός είναι αλλιώς», ενώ ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δείξει ότι δεν υποχωρεί μπροστά σε τίποτα.

Ποιοι αντιδρούν

Όσο όμως και εάν εμφανίζεται εύκολη υπόθεση η διαγραφή του Νικολόπουλου, τον οποίο έτσι κι αλλιώς ο Σαμαράς είχε στην μπούκα μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του από το κυβερνητικό αξίωμα που του είχε δώσει, και του Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος έχει αυτοπροταθεί για γραμματέας του κόμματος και δεν φαίνεται να υπαναχωρεί με τίποτε, παρά τις έμμεσες υποδείξεις των συνεργατών του πρωθυπουργού, τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι απλά με διάφορα άλλα στελέχη που αντιδρούν, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο Κώστας Γκιουλέκας.

Είτε από πραγματικό ενδιαφέρον είτε επειδή του την είχε φυλαγμένη του πρωθυπουργού διότι δεν τον υπουργοποίησε, ο Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης αφήνοντας αιχμές για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

«Είναι απολύτως αυτονόητο ότι η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνει τώρα. Αν ληφθούν και υλοποιηθούν τα μέτρα, τότε η συζήτηση για την επιμήκυνση τι νόημα θα έχει;» είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Η ψήφιση των μέτρων θα έχει μεγάλη δυσκολία».

Τη διαφωνία του με τα μέτρα έδειξε με δηλώσεις του ο Παυλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια και σκληρά μέτρα», ενώ ο Γκιουλέκας δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο να υπάρξουν και άλλες περικοπές στις συντάξεις».

Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τους βουλευτές που βρίσκονται στην επαρχία έχουν χτυπήσει κόκκινο συναγερμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Απόγνωση, απελπισία και καμία προσδοκία είναι το μήνυμα που στέλνουν με κάθε τρόπο οι πολίτες μέσω των βουλευτών στην κυβέρνηση, ενώ πολλά στελέχη της Ν.Δ. εκφράζουν την άποψη ότι τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το φθινόπωρο, καθώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνία, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να εκραγεί.





Η αβεβαιότητα ξυπνάει μνήμες διαγραφών

Το κλίμα αυτό είναι λίγο - πολύ γνωστό σε όλους, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το βιώνουν άπαντες, μέσα κι έξω από το Μαξίμου. Αυτό που δεν είναι γνωστό στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του είναι το κατά πόσον επηρεάζει τους βουλευτές και πώς αυτοί θα αντιδράσουν. Στη Συγγρού είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την καταψήφιση του δεύτερου Μνημονίου από 21 βουλευτές, οι οποίοι τελικά διεγράφησαν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς έφτιαξαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Με κανέναν τρόπο λοιπόν δεν θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν μια παρόμοια κατάσταση τη δεδομένη στιγμή. Έτσι άρχισε μια

άτυπη εκστρατεία ενημέρωσης για το πώς ο πρωθυπουργός θα κινηθεί το επόμενο διάστημα έχοντας ως βασικό στόχο την επαναδιαπραγμάτευση και την επιμήκυνση του χρέους.

Τουρ τον Οκτώβριο

Με βάση, λοιπόν, το πρόγραμμα που έχει κατά νου ο Σαμαράς το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης θα τεθεί στους Ευρωπαίους το φθινόπωρο, γύρω στον Οκτώβριο. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχει ανακοινώσει τα νέα μέτρα και η Βουλή να τα έχει υπερψηφίσει, ενώ στη συνέχεια θα περιμένει την έκθεση της τρόικας όσον αφορά το πώς εφαρμόζονται τα Μνημόνια στην Ελλάδα.

Εάν η έκθεση είναι θετική, τότε τα πράγματα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα είναι πιο εύκολα, αφού θα μπορεί να ζητήσει την επιμήκυνση του χρέους κατά δύο έτη. Αλλιώς το μέλλον είναι αβέβαιο.

Υπ’ αυτή την έννοια, πάντως, οι διαφωνούντες με το χρονοδιάγραμμα Σαμαρά θα δικαιωθούν, αφού στην περίπτωση αρνητικής έκθεσης από την τρόικα η επαναδιαπραγμάτευση θα πάει περίπατο.

Όπως λένε πάντως οι συνεργάτες του, ο Σαμαράς, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα ξεκινήσει ένα... τουρ αναζήτησης υποστηρικτών στο θέμα της επιμήκυνσης των δανείων.

Στις 24 Αυγούστου θα κάνει την πρώτη του συνάντηση στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ την επομένη αναμένεται να δει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Δύο ημέρες νωρίτερα θα έχει βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα συναντηθεί και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τώρα, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι όλες αυτές οι συναντήσεις δεν «μυρίζουν» ενημέρωση, αλλά... αποφάσεις; Θα σας γελάσουμε - και δεν το θέλουμε...
πηγη