Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Κομβικός θα είναι ο ρόλος της Ρωσίας


Με τα στοιχεία να δείχνουν ύφεση στο τέλος του χρόνου για την ευρωζώνη και ένταση της «τεχνηέντως» δημιουργηθείσας οικονομικής κρίσης, τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνουν να σοβαρεύουν επικίνδυνα. Η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει πλέον Συρία και Ιράν ως ενιαία απειλή για τα όποια συμφέροντα της Δύσης και της Τριμερούς Επιτροπής στην ευρύτερη περιοχή...


Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού θέλουν, απ’ ό,τι φαίνεται, με μια επίθεση να «ξεμπλέξουν» και με τις δύο σιιτικές χώρες, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν τα σχέδια της παγκόσμιας διοικητικής ενοποίησης με όσες χώρες είναι δυνατόν. Οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ βρίσκονται πίσω από τους σουνίτες φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι τροφοδοτούνται με όπλα προερχόμενα από τη Λιβύη και εκπαιδεύονται στην Τουρκία.

Το Ισραήλ δε, πιέζει τον Ομπάμα να αναλάβουν οι Η.Π.Α. στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν μέχρι τις 25. Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», είναι ειδικά επιλεγμένη, αφού είναι η ημέρα έναρξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η παραμονή του Γιομ Κιπούρ, μία από τις σημαντικότερες εβραϊκές γιορτές.

Η προοπτική αποδυνάμωσης των τωρινών καθεστώτων σε Ιράν και Συρία και η ένταξη των δύο χωρών σε δυτική σφαίρα επιρροής, δεν αρέσει φυσικά καθόλου στη Μόσχα, μιας και οι Δυτικοί θα φτάσουν στην περίμετρο της Ρωσίας, ερχόμενοι σε επαφή με τους ισλαμιστές του Καυκάσου. Οπότε οι Ρώσοι προς αποφυγήν αυτής της κατάστασης θα αναγκαστούν να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά σε Ιράν, Συρία και όχι μόνο.

Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η διπλωματία και να μην οδηγηθούμε σε εμπόλεμες καταστάσεις. Βάσει ιστορικής εμπειρίας πάντως θεωρείται κακός οιωνός η ταυτόχρονη ύφεση σε οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο. Το σημαντικότερο που πρέπει να λάβει υπόψη της η διεθνής πολιτική σκηνή είναι ότι η Ρωσία δεν «παίζει» πλέον και είναι έτοιμη να κατέβει ακόμα και στη Μέση Ανατολή για να προασπίσει τα συμφέροντά της.
πηγη