Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

PERSONA NON GRATA Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



- Αναστάτωση από ενδιάμεση έκθεση της τρόικας η οποία λέει ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε 210 από τους 300 στόχους
- Την έκθεση δεν επιβεβαιώνει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
- Να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, να εξυγιανθεί και να επανέλθει προτείνει κυβερνητικός εταιρος της Μέρκελ
Η παραφιλολογία δεν έχει τελειωμό με την Ελλάδα να....
μαθαίνει από δημοσιεύματα ότι υπάρχει ενδιάμεση έκθεση της τρόικας.
Οι Γερμανοί από την άλλη την ώρα που η νεα κυβέρνηση προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της αλλά και να δει που βρίσκονται τα πράγματα, δυναμιτίζουν το κλίμα με δηλώσεις οι οποίες μόνο κακό κάνουν στην παρούσα συγκυρία.

Δυο από τους βασικούς εταίρους της Ανγκελα Μέρκελ διέπρεψαν και σήμερα με τις δηλώσεις τους σε γερμανικά ΜΜΕ την ώρα που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καμία ενδιάμεση έκθεση της τρόικας η οποία να λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει 210 από τους 300 στόχους της.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά:

Το πρωί γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω και ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν έχουν εκπληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. (διαβάστε την είδηση)

Η Κομισιόν απέφυγε να επιβεβαιώσει αλλά δεν διέψευσε κιόλας την είδηση, ενώ αντίθετα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει καμία τέτοια έκθεση. (διαβάστε την είδηση)

Όμως, δυο από τους βασικούς εταίρους της Ανγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό έδειξαν και πάλι τα δόντια τους.

Αρχικά ο γνώριμος και καθόλου συμπαθής αντικαγκελάριος Φίλπ Ρέσλερ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας είπε όχι σε εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις τονίζοντας ότι η υπομονή, τόσο η δική του όσο και της τρόικας, φθάνει στο τέλος της.

«Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ευρώ, εφόσον τα κράτη εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τα αναγκαία μέτρα», σημείωσε ο κ. Ρέσλερ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και να μην συζητούμε στη βάση δημοσιευμάτων».
Εξέφρασε πάντως επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι η προσωπική του εμπειρία, όταν βρέθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική.

«Κατά πόσο η Ελλάδα είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η τρόικα. Όμως, οι εμπειρίες που συλλέξαμε με κάνουν κάπως επιφυλακτικό», δήλωσε και πρόσθεσε: «Επιδιώξαμε κατ' επανάληψη την επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Συνολικά υπήρξαν καθυστερήσεις και λόγω του προεκλογικού αγώνα που ακολούθησε. Όμως αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα πράγματα στους τομείς της εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων το συντομότερο δυνατό και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».

Ο άλλος εταίρος, ο Χριστιανοκοινωνιστής, Αλεξάντερ Ντόμπριντ έκανε και πρόταση τριών σημείων.

Μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με παροχή οικονομικής βοήθειας και σχέδιο που θα οδηγεί στην εξυγίανση και επιστροφή της στο ευρώ,.

«Μέρα με τη μέρα, καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία μόνο εάν εγκαταλείψει το ευρώ» δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ στην εφημερίδα «Ράινισε Ποστ» (Reinische Post) και περιέγραψε τα τρία στάδια της πρότασής του:

«Πρώτον, η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ, αλλά παραμένει στην ΕΕ. Δεύτερον, εφαρμόζεται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Τρίτον, της δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψει στο ευρώ, εφόσον έχει εξυγιανθεί».