Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας και Κίνας για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας


Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο στήριζαν οι χώρες της Δύσης και απειλούσε τη συριακή κυβέρνηση με κυρώσεις εάν δεν σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων και δεν αποσύρει τα στρατεύματα από τις κατοικημένες περιοχές...


Είναι η τρίτη φορά που η Ρωσία, σύμμαχος-κλειδί του συριακού καθεστώτος, και η Κίνα χρησιμοποιούν το βέτο τους για να εμποδίσουν την έγκριση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν στόχο να ενισχύσουν την πίεση προς το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι 11 ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης, δύο κατά και δύο απείχαν. Το ψήφισμα θα παρέτεινε επίσης την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία κατά 45 μέρες.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακόμα λίγο χρόνο για να διαπραγματευτεί άλλο ψήφισμα σχετικά με την τύχη της αποστολής, καθώς η αρχική εντολή της για παραμονή 90 ημερών στη Συρία λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Το βέτο που άσκησαν οι δύο υπερδυνάμεις είναι στην ουσία στήριξη στον Άσαντ για μαζική αντεπίθεση εναντίον όσων θέλουν να βυθίσουν και την Συρία στο σκοτάδι.
Τα αντίποινα αναμένονται αρκετά σκληρά ενώ ήδη η Τουρκία σπεύδει να διαχωρίσει την θέση της για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. 
 Πηγή