Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές και πληρωμή μόνο του 50% των μισθών των κληρικών από το κράτος


Να ξεφύγει από τη συνταγή της φοροεπιδρομής και των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις φαίνεται πως παλεύει η κυβέρνηση, αναζητώντας σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους.

Τρεις προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα έχουν πέσει ήδη στο ...
τραπέζι για την εξεύρεση συνολικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν:

Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία, αν και το σωστό θα ήταν να πληρώνονται από την Εκκλησία 100%!

Όπως γράφουν τα ΝΕΑ στην έκθεση του ΚΕΠΕ καταγράφονται κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού και στο σκέλος που αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζεται το κόστος στα 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων. Στην περίπτωση λοιπόν που προχωρήσει η πρόταση αυτή τότε το υπουργείο θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100 εκατομμύρια ευρώ.


Οι αιώνιοι φοιτητές αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.

Σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές είχαν γίνει και από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου ωστόσο το θέμα αυτό δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι υπήρχαν συνταγματικά κωλύματα. Στον νόμο πλαίσιο όμως εισήχθη μια διάταξη που προβλέπει την επιβολή διδάκτρων. Έτσι λένε κυβερνητικές πηγές ήδη ο οργανισμός κάποιου ιδρύματος θα μπορούσε να απαιτήσει δίδακτρα από όσους υπερβαίνουν τον κανονικό χρόνο σπουδών υπό τον κίνδυνο βέβαια δικαστικών προσφυγών.


Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.

Όσον αφορά την πρόταση για αύξηση της θητείας εκτιμάται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι θα περιόριζε τις ανάγκες νέων προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), δίνοντας ανάσα στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Το θέμα της θητεία μάλιστα συζητείται εδώ και πολύ καιρό αλλά προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε μία απόφαση.


Οι προτάσεις αυτές όμως είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που θα υπάρξουν για την εξεύρεση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ αν ισχύσουν μέχρι τέλους οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: όχι σε νέες αυξήσεις φόρων και σε νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Θα μπουν παράλληλα και στη ζυγαριά του πολιτικού κόστους από τη μία και του δημοσιονομικού οφέλους από την άλλη καθώς είχαν πέσει ως ιδέες στο τραπέζι και στο παρελθόν για να εγκαταλειφθούν υπό τον κίνδυνο συνταγματικών προσκομμάτων και “ιερών” αντιδράσεων.!
phg;h

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί να χτυπάς τον φοιτητή
που εργάζεται (για όσο εργάζεται)
για να τελειώσει τις σπουδές του
που αυτό εννοεί αυτόματα ότι η
ολοκλήρωση τους παρατείνεται σημαντικά.
και να πάυεις έτσι πάλι την δωρεάν
παιδεία ουσιαστικά για τους μη έχοντες. (τουλάχιστον σε μια οικονομία σαν την δική μας τώρα δεν
μπορείς να το κάνεις αυτό είναι εγκληματικό)..

Κρίμα είσαστε ξεφτύλα.

Ερχόμαστε..
Είμαστε Πολλοί
Είμαστε Ανεξάρτητοι
Είμαστε ΈΛΛΗΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Σχολιάζω το: " το σωστό θα ήταν οι κληρικοί να πληρώνονται από την Εκκλησία 100%!"
Συμφωνώ απόλυτα με αυτό, εφόσον το κράτος επιστρέψει τα εξής:
1)Με τους νόμους 1072/1917 και 2050/1920 ("αγροτικός νόμος") και άλλους μεταγενέστερους απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά πολλές μοναστηριακές εκτάσεις για την αποκατάσταση προσφύγων και ακτημόνων και για λόγους "προφανούς ανάγκης και δημόσιας ασφαλείας".Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίοδο 1917 μέχρι 1930 απαλλοτριώθηκαν εκκλησιαστικές εκτάσεις αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου προπολεμικών δραχμών και το Κράτος κατέβαλε στο Γενικό Εκκλησιαστικό Ταμείο μόνο το 4% (40 εκατομμύρια δραχμές). Τα υπόλοιπα 960 εκατομμύρια οφείλονται ακόμα!
2)Το 1947 με νομοσχέδιο παραχωρείτε η γεωργική και χορτολιβαδικη περιουσία της εκκλησίας στους ακτήμονες με υποχρεωτική μίσθωση για δέκα χρόνια. Αργότερα η περιουσία αυτή απαλλοτριώθηκε ολοκληρωτικά και τα μοναστήρια έμειναν τελικά χωρίς περιουσία.
3)Το 1949 μετά τον εμφύλιο η κυβέρνηση κάλεσε τους πάντες να συμμετέχουν στην αποκατάσταση των πληγέντων από τον πόλεμο . Οι διαπραγματεύσεις με την εκκλησία κατέληξαν το 1952 με απόφαση παραχώρησης των 4/5 της αγροτολιβαδικης περιουσίας και αναγνώριση της κυριότητας της επί των υπολοίπων.Ένα χρόνο μετά η πολιτεία αλλάζει τον νόμο και χαρακτηρίζει τα κτήματα της εκκλησίας σαν διακατεχόμενα δηλ. η νομή της εκκλησίας είναι προσωρινή έως εμφανισθεί ο έχων την κυριότητα.
4)Με την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης ή καλλιεργήσιμης αγροτικής περιουσίας της με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) εκδόσεως. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακήρυξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της.

Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσης του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο -όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 - συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται έπ άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού.
Έτσι δεν είναι το σωστό? Ρωτάω εγώ τώρα......
Κυριάκος Ρ