Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

«Τουρκικοί ελιγμοί στα σύνορα με Συρία αλλά όχι για κήρυξη πολέμου»


Τανκς κινούνται στα συρο-τουρκικά σύνορα καθώς στρατιωτικά οχήματα αποβιβάζουν εκατοντάδες Τούρκους στρατιώτες σε φυλάκια τα οποία είχαν εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί.


Αυτά, αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Άγκυρας να δείξει την πυγμή της προς την Συρία, όπως σημειώνει ...
χαρακτηριστικά η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz».
Οι ενέργειες αυτές έρχονται ως απάντηση στην ανατροπή του τουρκικού επιπέδου άμυνας προς τη Συρία, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα κατά την τελευταία εβδομάδα.
Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να μην έχει πρόθεση να κηρύξει πόλεμο με τη Συρία ή να εισβάλλει ή ακόμη και να βομβαρδίσει, γιατί έτσι θα άναβε ένας περιφερειακός πόλεμος.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε από τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κατάρριψης του αεροσκάφους της και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατηγόρησε τις ενέργειες των Συρίων.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι «εξετάζει την κατάσταση από κοντά και στην περίπτωση που κάτι συμβεί θα ζητηθεί η γνώμη, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει».

Ωστόσο η Ρωσία έχει δείξει ότι αποφάσισε να κάνει μια μεγαλύτερη συμβολή στην διεθνή κοινότητα, ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει μια συμφωνία για πώληση των πυραύλων S-300 στη Συρία.

--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος