Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο το θέμα της Χάλκης πάει το... Πατριαρχείο !


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-
Απογοητευμένοι από τη μεγάλη αναμονή για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη το Πατριαρχείο ετοιμάζεται να το πάει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό δικαστήριο. Δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την επανέναρξή της σχολής , αναφέρουν πηγές...
του Πατριαρχείου!


Ιδρύθηκε στο νησί της Χάλκης (Heybeliada), η δεύτερη μεγαλύτερη Πριγκηποννήσων »στη θάλασσα του Μαρμαρά, Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που έχει κλείσει από τις αρχές του 1970. Το Πατριαρχείο περιμένει να εφαρμόσει πρώτα το Υπουργείο Παιδείας το νόμο!
Το Πατριαρχείο ετοιμάζεται να πάει το θέμα της επανέναρξης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που βρίσκεται στην Heybeliada νησί της Κωνσταντινούπολης, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ),σύμφωνα με πληροφορίες της Hurriyet Daily News.

Η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία εδώ και καιρό περίμενε την έναρξη του σεμιναρίου, το οποίο ήταν το κύριο κέντρο των Ορθοδόξων Ελλήνων θεολογικής εκπαίδευσης για περισσότερο από έναν αιώνα πριν οι τουρκικές αρχές την κλείσουν το 1971, σύμφωνα με το νόμο σχεδιασμένο να φέρει τα πανεπιστήμια υπό κρατικό έλεγχο. Το θέμα ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη, όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Σεούλ στις 25 Μαρτίου. Ο Ομπάμα συνεχάρη τον Ερντογάν για «τις προσπάθειες που έχει πραγματοποιηθεί εντός της Τουρκίας να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες. "

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη να λάβει μια απόφαση σχετικά με την επαναλειτουργία, παρά τη θετική στάση της κυβέρνησης, το Πατριαρχείο έχει αποφασίσει να λάβει το θέμα της ΕΣΔΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τις πηγές πατριαρχείου, εάν η Σχολή της Χάλκης δεν έχει ακόμη επίσημα ανοίξει εκ νέου έως το τέλος του έτους, θα ληφθούν μέτρα για να πάει το θέμα στο δικαστήριο.

Δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την σχολή λένε πηγές. Το Πατριαρχείο θα εφαρμόζονται για πρώτη φορά το Υπουργείο Παιδείας επόμενη θητεία, και αν εξακολουθείτε να λαμβάνετε καμία θετική απάντηση για την επαναλειτουργία θα καταθέσει μήνυση !

Προσπάθησα αλλά ακούω μόνο λόγια

Σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε " Είμαστε κουρασμένοι και έχουμε χάσει την υπομονή μας ... μας δίνουν συνεχώς υποσχέσεις, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η σχολή είναι έτοιμη να ανοίξει, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος. Η [Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] ΑΚΡ κυβέρνηση έχει επιστρέψει κάποια από τα ιδρύματα μας, και μερικές από κληρικών μας έχουν δοθεί τουρκική υπηκοότητα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι εντάξει. Αλλά και πάλι, θα ήθελα να ρωτήσω αυτά τα ερωτήματα: Είναι πραγματικά τόσο σκληρό για να ξανανοίξει η Σχολή Χάλκης; Γιατί η πολιτική να παρεμβαίνει με αυτό το θέμα; "

"Δεν έχουμε καταθέσει αγωγή πριν, παρόλο που θα μπορούσαμε να έχουμε, γιατί πιστεύαμε στην επίλυση των προβλημάτων μας σε περισσότερες φιλικές σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά, δυστυχώς, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας με όλους και με την υπομονή μας », είπε το Πατριαρχείο. Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Τουρκία να αποκτήσει διεθνές κύρος !
Το 1971, με την εισαγωγή του Νόμου Ανώτατης Εκπαίδευσης, η Σχολή της Χάλκης είχε ληφθεί υπό κρατική εποπτεία. Το Πατριαρχείο δεν αποδέχθηκε την απόφαση αυτή, έτσι ώστε το Τμήμα Θεολογίας της σχολής έκλεισε.
hurriyetdailynews.com
June/28/2012