Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: Άλλη μία «νάρκη» για τον... ναύκληρο του Τιτανικού


Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών:  Άλλη μία «νάρκη» για τον... ναύκληρο του Τιτανικού Άλλη μία βραδυφλεγή βόμβα κρατά στα χέρια του ο προσωρινός «τσάρος» της οικονομίας, ο οποίος μετά το «κουκούλωμα» του σκανδάλου της Siemens και τα όσα τραγελαφικά διαδραματίστηκαν με τα «πατάρια» και τους ημιυπαίθριους θα κληθεί να βάλει την υπογραφή του και στις ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Και αν στην περίπτωση της Siemens τα πράγματα μπορεί να καλύφθηκαν με το… χώσιμο της υπόθεσης στο πολυνομοσχέδιο- μαμούθ, αν για τα «πατάρια» τα προσχήματα διασώθηκαν στο παρά πέντε, εύλογα είναι τα ερωτήματα για το τι θα γίνει με τις τράπεζες. Δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο μέτωπο εμπλέκονται μεγαλόσχημα συμφέροντα, ισχυρότατοι επιχειρηματικοί, επενδυτικοί κύκλοι, ΜΜΕ και παίκτες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα το έργο του Φίλιππου Σαχινίδη φαίνεται ήδη τεράστιο. Κάτι, που επιμελώς απέφυγε να χειριστεί περαιτέρω ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας ακόμη μία εκκρεμότητα για τον υπουργό Οικονομίας.



Ο Βενιζέλος μπορεί να χειρίστηκε, όπως χειρίστηκε, την υπόθεση της παλαιάς Proton Bank, των μεθοδεύσεων της ομάδας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με λίγο ως πολύ γνωστά τα όσα εξελίχθηκαν γύρω από αυτή την υπόθεση, στον Σαχινίδη όμως έχει πέσει το βαρύτατο έργο του χειρισμού μίας διαδικασίας από την οποία θα αναδειχθούν τα ισχυρότατα ξένα & εγχώρια συμφέροντα που θα έχουν το «πάνω χέρι» τις επόμενες δεκαετίες στην χώρα.



Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει, πως στην πλατεία Συντάγματος επικρατεί ήδη αναβρασμός, καθώς και οι πιέσεις που έρχονται πανταχόθεν είναι εντονότατες και αντικρουόμενες. Από τη μία οι πιεστικές προσταγές των δανειστών ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την είσοδο ξένων παικτών σε πολύ χαμηλές τιμές, οι συνεχείς αιτιάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( που θέλει να επιβάλλει το πλαίσιο των αυ6ξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ). Από την άλλη η αφόρητη πίεση κυρίως ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών, ισχυρότατων παραγόντων, μετόχων ισχυρής μειοψηφίας προκειμένου να μην τεθούν στο περιθώριο, να διατηρήσουν έστω τυπικά τον έλεγχο των ομίλων.



Δεδομένης της πίεσης της Τρόικας, που ασκείται πλέον σε σχεδόν καθημερινή βάση, θεωρείται σίγουρο πως οι πρώτες κρίσιμες ρυθμίσεις και όροι θα φέρουν την υπογραφή του νυν υπουργού Οικονομίας. Έμπειρος παράγοντας του κλάδου σημείωνε, πως η σχετική διαδικασία μπορεί να τραβήξει σε χρόνο ( υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο ) ωστόσο οι καθοριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες 4-5 εβδομάδες. Δηλαδή, όπως φαίνεται πριν τις εκλογές.


Joffrey Postman