Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Διπλασιασμός εγγυήσεων προς τις τράπεζες ενόψει της συμφωνίας για το κούρεμα


Τον διπλασιασμό των προβλεπόμενων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Έτσι, στα 30 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, προστίθενται άλλα 30 δισ., μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012.
Ο κ. Βενιζέλος, ανακοίνωσε επίσης πως....

μετά την επόμενη Παρασκευή, θα έχουν εκλείψει τα εμπόδια για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο - ενώ επετέθη και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ευρωβουλευτή του, Νίκο Χουντή, πως σκοπίμως δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα με τις ερωτήσεις του προς την Κομισιόν, ιδίως σε ό,τι αφορά την συμφωνία Ελλάδας και Ελβετίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως το πρόγραμμα που θα συνοδεύει την δανειακή σύμβαση, θα υπογραφεί στην καλύτερη περίπτωση τον Ιανουάριο. «Δεν υπάρχουν πλέον κομματικές σκοπιμότητες και αντιθέσεις, αλλά οι σκοπιμότητες της χώρας. Και κανείς δεν μπορεί να παίξει μ' αυτές « ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τη συζητούμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επέκταση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως υιοθετήθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.

«Ο Έλληνας πολίτης δεν επιβαρύνεται ουσιαστικά με τα λεφτά αυτά. Πρόκειται κυρίως για μια σύμβαση πίστης» σημείωσε. Διευκρινίζοντας, δε, ότι η επέκταση των εγγυήσεων δεν σχετίζεται με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως «αν δεν εφαρμόζαμε το κούρεμα, δεν θα ήταν καλύτερα για τις τράπεζες. Οι ζημίες τους θα ήταν ίδιες και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης. Από την δυναμική που θα αποκτήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία μετά το PSI και την επανακεφαλαιοποίηση, θα κριθεί και σε ποιο βαθμό θα ωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας από το μοναδικό αυτό στοιχείο που έχει στη διάθεσή του» σημείωσε ο κος Βενιζέλος.

Με αφορμή ερωτήσεις για τους ελέγχους της Black Rock, ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε πως οι έλεγχοι αναδεικνύουν αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Ο έλεγχος που διενεργεί η Black Rock είναι έλεγχος χαρτοφυλακίων - χορηγήσεων και θα οδηγήσει στην ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων. Εμείς θα θέσουμε στην τρόικα προς συζήτηση, την εξομοίωση του στόχου για τις ελληνικές τράπεζες, με τον αντίστοιχο για τις ευρωπαϊκές - σκληρά κεφάλαια 9% τον Ιούνιο» ανέφερε ο κος Βενιζέλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί φορολογική ρύθμιση που να εναρμονίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις των τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει χρεία περισσότερων κεφαλαίων για την επανακεφαλαιοποίησή τους. «Οι τράπεζες θα είναι ιδιωτικές, θα υπάρχουν εγγυήσεις - αλλά το ελληνικό Δημόσιο, ο πολίτης, θα πρέπει να έχει ένα αντάλλαγμα στα χέρια του για τα ποσά που αναλαμβάνει ο ίδιος ως εγγυητής» ανέφερε. Εξάλλου, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Proton Bank, ενδεχομένως θα ληφθούν και για άλλες μικρές τράπεζες, εφόσον χρειαστεί να υπαχθούν σε διαδικασία εξυγίανσης.

«Για μας, τράπεζες είναι οι καταθέτες και η διοικητική τους λειτουργία - και όχι οι μέτοχοί τους. Αυτό είναι σαφές - και συνεχίζουμε την ίδια πολιτική που εφαρμόζαμε πριν, με την στήριξη όλων των κομμάτων και του Πρωθυπουργού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς από τον Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), εάν από τον έλεγχο της Black Rock έχουν εξαιρεθεί τα δάνεια προς τις υπεράκτιες (off shore) εταιρείες, ο Ε. Βενιζέλος το διέψευσε κατηγορηματικά. Και στην ερώτηση, εάν από την Ελβετία έχει τεθεί η Ελλάδα προ του διλήμματος «ονόματα ή λεφτά», ο υπουργός Οικονομικών επετέθη κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, υποστηρίζοντας πως με τις αντίστοιχες ερωτήσεις του που καταθέτει στην Κομισιόν, «έχει ως στόχο να παρεμποδίσει τη διμερή σύμβαση Ελλάδας-Ελβετίας», καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυσφορεί για τις διμερείς συμφωνίες, προκρίνοντας μια κεντρική σύμβαση, που όμως αργεί. «Όλες οι ερωτήσεις του κου Χουντή είναι όλες στοχευμένες και δημιουργούν όλες πρόβλημα στη χώρα!» δήλωσε ο υπουργός.

«Η στρεψοδικία αυτή να σταματήσει. Μπορεί να είστε καλός δικηγόρος, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε το άσπρο μαύρο. Η καραμέλα ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνει πια!» απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης.

Ανταπαντώντας, ο κος Βενιζέλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει αποδεχθεί «ό,τι η Γερμανία και η Βρετανία»: «Ο κάθε υποκείμενος πληρώνει σε φόρο, ή υπόκειται σε φορολογικό έλεγχο των ελληνικών αρχών. Αν παραμείνει κανείς στην Ελβετία με αυτά τα ποσά φόρου, θα είναι ανόητος».

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής, από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, «λόγω των διεθνών εξελίξεων και των συνθηκών λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος». Από πλευράς ΚΚΕ, η πράξη καταψηφίστηκε καθώς, όπως τόνισε η εισηγήτρια του κόμματος, Βέρα Νικολαΐδου, «τα δάνεια που παίρνουμε απ' την τρόικα πηγαίνουν όλα στους τραπεζίτες. Ούτε ένα ευρώ για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία».

http://www.dailynews24.gr/