Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ο Κίσινγκερ χαϊδεύει την Τουρκία λέγοντας πως θα γίνει μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή  • «Μαστίγιο και καρότο» στους Τούρκους από τον αμερικανό διπλωμάτη, που «χάιδεψε τα αυτιά» της Αγκυρας αλλά προειδοποίησε να μην θιγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κληθεί εκ των πραγμάτων να παίξει έναν σημαντικότερο ρόλο στην Μέση Ανατολή διατύπωσε χτες Τετάρτη ο Χένρι Κίσιγκερ μιλώντας σε συνέδριο στην Πόλη.
Ο πολύπειρος αλλά και....
αμφιλεγόμενος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ και το Αφγανιστάν αφήνει το πεδίο ελεύθερο στην Τουρκία να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό της ρόλο.
Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει η Αγκυρα να μην θίξει τα ζωτικά συμφέρονα των Αμερικανών στην περιοχή, σημείωσε με νόημα ο Κίσιγκερ.
Το σχόλιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να σταματήσει τις κυπριακές έρευνες στην ΝΑ Μεσόγειο (σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία). Ταυτόχρονα οι Ερντογάν και Νταβούτογλου προωθούν σταθερά την εικόνα της Τουρκίας ως ηγέτιδας των ισλαμικών χωρών, λόγω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, του δημοκρατικού καθεστώτος και της εγγύτητας με την Ευρώπη.
Τα προβλήματα ωστόσο δεν λείπουν, τόσο στα νότια σύνορα με τους Κούρδους και εσχάτως με το κύμα προσφύγων από τη Συρία, όσο και με το Ισραήλ, παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, λόγω της φονικής επέμβασης πέρυσι στο Mavi Marmara.
Ειδικά για το θέμα αυτό ο Κίσιγκερ τόνισε ότι η στάση και των δύο πλευρών είναι εσφαλμένη και απαιτείται μία διαφορετική θέση προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους.