Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

H διαφορά μεταξύ δημοσιογράφου και blogger


Οι μεν δημοσιογράφοι εξάρουν το δικό τους επάγγελμα (λειτούργημα θαρρούμε το λένε), οι δε bloggers επαινούν τη δική τους ανεξαρτησία και ελευθερία έκφρασης. Πολλά έχουν γραφτεί και συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση να γράφονται για τις διαφορές μεταξύ των δημοσιογράφων και των bloggers. Όμως τα πράγματα δεν σταματούν στα αυτοπαινέματα αλλά προχωρούν και στις...
αλληλοκατηγορίες.Οι δημοσιογράφοι κατηγορούν τους bloggers...και συλλήβδην όλη την μπλογκόσφαιρα, ως βόθρο, ως υπόκοσμο, ως κακοποιά στοιχεία, ως εκβιαστές, ως παρανοϊκούς, μοναχικούς, εκδικητικούς ή αυτιστικούς τύπους που μπαίνουν στα χωράφια τους και ... χαλάνε την ιερότητα της μέθεξης της πληροφορίας που εξασφαλίζει ο λειτουργός δημοσιογράφος. Οιbloggers από την πλευρά τους κατηγορούν τους δημοσιογράφους ότι κάνουν κατά παραγγελία προπαγάνδα. Ότι δηλαδή κρατούν το λαό στο σκοτάδι, σε σχέση με τη γνήσια πληροφόρηση και μεταδίδουν φιλτραρισμένες τις πληροφορίες εκείνες (αληθινές ή ψεύτικες) που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα κάθε φορά. Εκείνο που εμείς έχουμε να πούμε είναι: 1) Το διαδίκτυο τώρα μόλις ξεκίνησε και δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά στο κόσμο και φυσικά ούτε στην Ελλάδα, παρότι πολλοί θα το επιθυμούσαν. Επομένως η ελεύθερη πληροφόρηση, είτε μέσω της μορφής των blogs, είτε μέσω άλλων μορφών που θα εμφανιστούν στο μέλλον, όπως π.χ. μετάδοσης της πληροφορίας από απλούς πολίτες με εικόνα και ήχο, εκτός του γραπτού κειμένου, ακόμα και σε απλές TV, θα κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. 2) Πέρα όμως από αυτό, εκείνο που τελικά θα γείρει την ζυγαριά υπέρ του διαδικτύου και σε βάρος των παραδοσιακών ΜΜΕ, είναι η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του blogger και του δημοσιογράφου. Ο blogger έχει αφεντικό μόνο τον εαυτό του και μεταδίδει και γράφει ότι ως άτομο και ως πολίτης εκφράζει στην πραγματική του ζωή, με όλα τα μειονεκτήματα και τα προτερήματα που έχει. Αντίθετα ο δημοσιογράφος δεν είναι ο εαυτός του. Είναι ετεροκατευθυνόμενος. Είναι ένας απλός υπάλληλος που γράφει και λέει ότι του υπαγορεύσει αυτός που τον πληρώνει ή αυτά που ο ίδιος καθ' υπερβολή γράφει και λέει για να παραστήσει τον καλό στο αφεντικό του. Η τελευταία δουλοπρεπής συμπεριφορά, είναι χειρότερη από την επαγγελματική εκτέλεση της εντολής του αφεντικού. Σιγά σιγά λοιπόν ο κόσμος (βοηθούσης και της τεχνολογίας), αντιλαμβανόμενος την πραγματική εικόνα και αποστρέφοντας το βλέμμα του από τον ιδιοκτήτη του ΜΜΕ και τα συμφέροντα που αυτός επιδιώκει να ικανοποιήσει, θα αποστρέφει φυσικά το βλέμμα του και από τους υπαλλήλους του, δηλαδή τους δημοσιογράφους. Η διαφορά λοιπόν μεταξύ δημοσιογράφου και blogger, δεν έχει να κάνει με διαφορά μεταξύ προσώπων, αλλά με τη διαφορετική φιλοσοφία λειτουργίας των παραδοσιακών ΜΜΕ και του διαδικτύου.
Πηγη 

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να γίνει πιό σαφής η διαφορά δείτε στο ιστολόγιο "Αντινεοταξίτες" μία έρευνα σοκ για την τράπεζα της Ελλάδος (θυμάστε τον πολύ,ναρκισιστή Προβόπουλο διοικητή αυτής της τράπεζας) για να μάθετε κάτι που ποτέ δεν θα μαθαίνατε σε ΜΜΕ.
Η τράπεζα της Ελλάδος δεν ανήκει στους ΄Ελληνες.
Το matrix τελικά καλά κρατεί .
Τώρα πιά όμως όλοι πρέπει να ξέρουμε,να ανταλλάξουμε πληροφορίες και δεδομένα για να συνδυάσουμε γεγονότα και να καταλάβουμε γιατί μας την έστησαν κανονικά.
Θυμηθείτε και τα λόγια της Νταιάνας για την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας,"τους ανήκουν όλα,τα ελέγχουν όλα".

fnous fnous είπε...

Εκείνο που πραγματικά ενοχλεί το σύστημα είναι όταν δημοσιεύονται αποκαλύψεις σε τεκμηριωμένα άρθρα που εκθέτουν ονομαστικά γεγονότα και καταστάσεις.

Τρομάζουν στην ιδέα μια συλλογικής εργασίας σε έναν ιστότοπο χωρίς κομματικά κίνητρα.

Αυτο είναι "επικίνδυνο" δεν μπορούν να το ελέγξουν και μπορεί να εκθέσει τα σχέδιο και τις συμφωνίες τους.

Η επισκεψιμότητα ενός τέτοιου ιστότοπου είναι ο χειρότερός τους εφιάλτης.


Όταν η μάζα αφυπνίζεται τότε το σύστημα τρομάζει.

fnous fnous είπε...

Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (άρθρο 19 παρ. 1, 2):

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψη του χωρίς καμία παρέμβαση. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης.

Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα του καθενός να αναζητά, να λαμβάνει και να μεταδίδει οποιεσδήποτε πληροφορίες και ιδέες ανεξαρτήτως συνόρων, είτε προφορικά,

είτε γραπτά ή εκτυπωμένα, σε μορφή τέχνης, ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του.

fnous fnous είπε...

Αντιπληροφόρηση είναι τα χρεοκοπημένα χουντοκάναλά τους, οι χρεοκοπημένες εφημερίδες τους και τα ξεπουπουλιασμένα παπαγαλάκια τους.


Τώρα η πληροφόρηση είναι στα δικά μας χέρια.


Αν και το έχω γράψει πολλές φορές, θα το γράψω μια ακόμα:

Μην αγοράζετε τις εφημερίδες τους, μην βλέπετε τα κανάλια τους.


Τελειώστε τους

fnous fnous είπε...

Τον τόνο τον δίνουν τα τρομοκρατικά όργανα της νεοταξικής προπαγάνδας:

Τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα το τηλεοπτικό θέαμα της τρομοκρατικής κακουργίας.

Τα κανάλια αποτελούν σήμερα την ανοικτή και κομπάζουσα τρομοκρατική μορφή της δικτατορικής κατοχής μας.

Ο έντυπος Τύπος αποτελεί την κεκαλυμμένη, ύπουλη και πονηρά δόλια συνιστώσα αυτής της κατοχικής δικτατορίας.

fnous fnous είπε...

Στην πραγματικότητα παραχωρεί στην κόρη του Αποστάτη τον κομματικό μηχανισμό του ΛΑΟΣ στην Κρήτη, θέλοντας να αποφύγει το λιντσάρισμα από τους αφελείς πατριώτες, οι οποίοι τον ψήφισαν για τον "πατριωτισμό" του.


Κατάλαβε ο αναγνώστης τον λόγο για τον οποίο επιτέθηκε ο «μποντιμπιλντεράς» στα μπλόγκς;

Κατάλαβε γιατί όλοι αυτοί τρέμουν τα μπλογκς;

Τα μπλογκς δεν είναι σαν τα ΜΜΕ των διαπλεκομένων, τα οποία θα προστατεύσουν τους προδότες και θα "παραμυθιάσουν" τον λαό.

Δεν είναι σαν τα ΜΜΕ των εργολάβων και των προμηθευτών, που κονόμησαν από τον Αποστάτη και ως εκ τούτου του "χρωστάνε".


Τα μπλόγκς απειλούν τον Αποστάτη και τη συμμορία του και γι' αυτό θέλουν να τα φιμώσουν.

Τα μπλόγκς απειλούν να αποκαλύψουν τα σχέδια του Μητσοτάκη και αυτό είναι κάτι που τον τρομάζει.

Κείμενα σαν και αυτό, που διαβάζει τώρα ο αναγνώστης, είναι ο εχθρός του κάθε Αποστάτη. Κείμενα αποκαλυπτικά, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν να φτάσουν στον Έλληνα πολίτη ο οποίος θέλει να ενημερώνεται ανεξάρτητα από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας.


Καλούμε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι έπεσαν θύματα του Καρατζαφέρη και τον ψήφισαν, να τον εγκαταλείψουν πριν να είναι πολύ αργά.

Θα αποτελεί τραγική ειρωνεία να προδοθεί η Ελλάδα με τη δύναμη που δίνουν στους προδότες μερικοί από τους πιο φανατικούς πατριώτες.

Μακριά από τη χολέρα …πριν αρρωστήσει τελείως η πατρίδα μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

Αρχηγός του ΕΑΜ Β’

Ανώνυμος είπε...

ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ Σιωπή πληροφόρησης από την Ισλανδία. Γιατί; Αν κάποιος πιστεύει οτι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πεί πώς, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία: Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος. Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση. Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι' αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια; Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα; Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία: 2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση. 2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ.Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο. 2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει οτι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων. H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα. Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα. Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης: Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες. Μίλησαν για όλ' αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ? Φυσικά ΟΧΙ! Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ' όλον τον κόσμο. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

το προβλημα δεν ειναι να αφυπνηστει η μαζα.οποιον και να ρωτησεις πανω κατω ξερει τι γινεται.μπορει να μην ξερει πολλα αλλα ξερει οσα πρεπει.το προβλημα το μεγαλο ειναι ποιος θα ενωσει τον κοσμο.ποια ιδεα ειναι αυτη που θα κανει τον εναν να μην μισει τον αλλον.αδεριφα δεν μιλανε μεταξυ τους.οικογενειες διαλυουν επειδη δεν συμφωνει το ζευγαρι.οι γειτονες αληλοκατηγορουνται για μια μαντρα.και ας το παρουμε και ατομικα.ποιος ειναι καλητερος απο τον αλλον;και αναποδα τωρα.γιατι ειναι καλητερος αυτος;ζουμε στην εποχη του παραλογου.γενησαμε τη δημοκρατια και το μωρο πεθανε στη γεννα απο φταιξιμο του γιατρου.καληνυχτας χτες και καλημερα σημερα