Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Στον ΟΠΑΠ η διαχείριση του συνόλου των αδειών για παιγνιομηχανές!



Μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ δίνει η κυβέρνηση, με αλλαγές που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τις 35.000 νέες άδειες... για τα παιγνιομηχανήματα (φρουτάκια) που θα εγκατασταθούν στη χώρα! Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, φαίνεται να είναι να πουληθεί ο οργανισμός με καλύτερους όρους, παρά τα ήξεις αφήξεις του κ. Βενιζέλου για την πώλησή του.


Στο σύνολο των πρακτορείων ΟΠΑΠ και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), θα εγκατασταθούν τα 16.500 μηχανήματα (έως 3 μηχανήματα σε κάθε πρακτορείο). Αυτό σημαίνει ότι στον ΟΠΑΠ θα μείνουν περίπου 18.500 μηχανήματα, τις άδειες για τα οποία θα μπορεί να διαχειριστεί όπως θέλει και να τις παραχωρεί σε ιδιώτες έπειτα από διαγωνισμό και φυσικά έναντι ανταλλάγματος. Δεδομένου, όμως, ότι το ελληνικό Δημόσιο αναζητεί αγοραστή για τον ΟΠΑΠ, καθώς αναθέτει σε νομικό σύμβουλο να «διερευνήσει τη δυνατότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους για την πώληση έως και του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, η άδεια και για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα θα περάσει στον ιδιώτη-αγοραστή, ο οποίος θα μπορεί να καρπώνεται και τα κέρδη από τη διαχείριση των 18.500 αδειών που «περισσεύουν». Πριν από την αλλαγή στο πολυνομοσχέδιο η διαχείριση των 18.500 αδειών και τα κέρδη που θα προκύψουν από αυτή, θα πήγαιναν στο ελληνικό δημόσιο.

Κατά τη σχετική συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος, παραδέχθηκε μεν ότι με την απόφαση αυτή «ενισχύεται πάρα πολύ ο ΟΠΑΠ», ωστόσο είπε πως αυτό γίνεται με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του, δεδομένου ότι εντάσσεται μεταξύ των επιχειρήσεων που θα αποδώσουν έσοδα 1,7 δισ. ευρώ (400 εκατ. υπολογίζουν μόνο από την επέκταση των αδειών) μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Αρνήθηκε, όμως, πως θα πουληθεί ο ΟΠΑΠ, λέγοντας πως «δεν έχουμε δεσμευτεί ότι θα πουλήσουμε τον ΟΠΑΠ. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε έσοδα υπέρ του δημόσιου χρέους από τον ΟΠΑΠ».

Σύμφωνα, πάντως, με το Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση οφείλει να παραχωρήσει όχι μόνο το 100% της επέκτασης της σύμβασης και των νέων αδειών παιγνίων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά και το 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς και το 100% των μετοχών του ΟΔΙΕ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», κυβερνητικοί κύκλοι, μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, έλεγαν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποκρατικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ» και διευκρίνιζαν πως τη μορφή και τον τρόπο θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος, εκτός από το θέμα του ΟΠΑΠ, αναφέρθηκε και στο διαδικτυακό στοίχημα, αναφέροντας πως αυτό θα οργανωθεί με άδειες που θα δοθούν από το δημόσιο (άδεια θα μπορεί να διεκδικήσει και ο ΟΠΑΠ), ενώ οι τράπεζες και οι ελληνικοί πάροχοι δεν θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες μη νόμιμου διαδικτυακού στοιχήματος στη χώρα, δηλαδή δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές από ποσά συμμετοχής και απόδοση κερδών που προέρχονται από παίγνια χωρίς άδεια.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι πάροχοι Ιντερνετ δεν θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικές διαδικασίες σε μη νόμιμες εταιρείες. Παράλληλα καθορίζονται και οι χώροι εγκατάστασης των μηχανημάτων, όπου πλέον θα είναι μακριά από χώρους συνάθροισης της νεολαίας, όπως σχολεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία και χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Αντίδραση από την αντιπολίτευση

Την άμεση και οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να δώσει στον ΟΠΑΠ το σύνολο των αδειών για παιγνιομηχανήματα.

Θέμα συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία έθεσε από τη ΝΔ ο Θ. Καράογλου, ο οποίος σημείωσε ότι με τη διάταξη αυτή αλλάζει όλη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων ζήτησε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), μιλώντας παράλληλα για σύγκρουση συμφερόντων επιχειρηματιών του χώρου.

Για σκανδαλώδη ρύθμιση έκανε λόγο ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας πλήρως την απόφαση του κ. Βενιζέλου με τα συμφέροντα της Ιντραλότ του Σ. Κόκκαλη. Ο βουλευτής προέβλεψε μάλιστα πως αυτές οι μεθοδεύσεις θα προκαλέσουν δικαστικές εμπλοκές, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μη λάβει τα σχεδιαζόμενα έσοδα.

Παρόμοια θέση εξέφρασε και η πρόεδρος της Δημοκρατική Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη που εκπροσώπησε τους ανεξάρτητους βουλευτές. Συμφώνησε και εκείνη πως η Ε.Ε. θα επιστρέψει πίσω το νομοσχέδιο, διότι δεν επιτρέπει την ύπαρξη μονοπωλιακών καταστάσεων για ταμειακούς λόγους.

Τέλος, από τον ΛΑ.Ο.Σ., ο εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Βορίδης παρατήρησε ότι έτσι διπλασιάζεται ο τζόγος των τυχερών παιχνιδιών σε σχέση με την αντίστοιχη ρύθμιση που είχε φέρει προς διαβούλευση ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
πηγη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι έπαθε ο κολλεγιοπαίς ο Βορίδης...? Τον πείραξε ο διπλασιασμός του τζόγου? Αυτός δεν έλεγε στη Βουλή είναι ατομική ευθύνη και διάφορες φιλελεύθερου τύπου μαλακίες...? Και από πότε ενοχλεί την ΕΕ το μονοπώλιο? Τα καρτέλ πώς τα αντιλαμβάνεται...?

Ανώνυμος είπε...

Τελικα ειναι κραυγαλεο το μονοπολιο που δημιουργει αυτη η κυβερνηση. Ειναι τελειως ανημερωτοι αφου η ΕΕ τους εστειλε εμπεριστατεμενες γνωμες για το σχεδιο νομου που ειχαν στειλει και δεν μπορει να νομοθετηθει αν πρωτα δεν γνωνομοδοτησει η αρμοδια επιτροπη συμφωνα με την διαδικασια 98/34. Αυτο θα εχει σαν αποτελεσμα αλλο ενα τσουχτερο προστιμο. Ηδη επειδη η δεν εχουν αλλαξει ακομα τον νομο 3037/2002 πληρωνουμε
Ημηρεσιως: 785 x 31.536= € 24.755.760
Κατ'αποκοπη στις 4-06-2009: = € 3.000.000
Συνολο: € 27.755.760
και τωρα ετοιμαζομαστε και για αλλα τοσα.Ετοιμαστειτε λοιπον "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"
Ανειδαιοι και ασχετοι κυβερνουν αυτη την χωρα.