Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Συζητούν Αιγαίο χωρίς Καστελόριζο



Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επισήμως, σε συνέντευξή του πριν από τη σημερινή έλευσή του στην Αθήνα, τα θέματα συζήτησης στις διερευνητικές επαφές, τα οποία όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί πεισματικά να επιβεβαιώσει όλο το προηγούμενο διάστημα:
Αν το Καστελόριζο ανήκει στη...

Μεσόγειο, η Κρήτη ανήκει στον Ατλαντικό
* εξαίρεση του Καστελόριζου από τις συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα,
* διαφοροποίηση των ορίων σε τμήματα του εθνικού εναέριου χώρου,
* τρόποι στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και ασφάλειας πτήσεων, καθώς επίσης και συζητήσεις για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με πολιτική συμφωνία για τους νομικούς όρους που θα τη διέπουν.
Ο κ. Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ανέφερε μεταξύ άλλων:
«...Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως είμαστε επικεντρωμένοι στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά το νησί του Καστελόριζου η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης...».
Δι' αυτού του τρόπου επιβεβαιώνεται πληθώρα δημοσιευμάτων που επιμένουν ότι η Αθήνα και η Αγκυρα, με επιμονή της τελευταίας, συζητούν στο θέμα της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Τουρκίας μόνον το Αιγαίο, χωρίς το Καστελόριζο, αφήνοντας «για αργότερα» τη συζήτηση για το ζωτικό θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο. Εξυπακούεται ακόμα ότι οι δυο χώρες δεν έχουν αγγίξει καν το θέμα των ορίων των ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε χθες να αντιδράσει _ κίνηση που δεν συνηθίζεται τις παραμονές επίσκεψης υπουργού, όταν μάλιστα γίνεται προσπάθεια να υπερτονιστεί «το καλό πνεύμα συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο πλευρές.Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «για την Ελλάδα στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο».
Σημειώνεται ότι η «βιαστική» ελληνική ανακοίνωση δεν αναφέρει λέξη για την ΑΟΖ, ενώ αποφεύγει να τοποθετηθεί και στις επόμενες θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας:
Υπερπτήσεις

Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε «την ελευθερία των πτήσεων» στο Αιγαίο και προκαλώντας ανοιχτά τους Ελληνες πολίτες απέδωσε «σε εσφαλμένη αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης (!) την "αντίληψη"» ότι «αν ο διεθνής εναέριος χώρος στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και αλλού αντιμετωπίζεται ως εθνικός εναέριος χώρος ή εδαφική κυριαρχία αυτό είναι εσφαλμένο από κάθε έννοια και θα δημιουργήσει προβλήματα...».
Διά του τρόπου αυτού ο κ. Νταβούτογλου όχι μόνον απορρίπτει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ., αλλά αμφισβητεί απροκάλυπτα την κυριαρχία της Ελλάδας σε πλήθος νήσων του Αιγαίου.Εχει όμως και τη λύση έτοιμη: (η απάντηση) είναι «η πρακτική της διαφοροποίησης των ορίων των εθνικών εναέριων χώρων, η αντίληψη περί της ευθύνης επίβλεψης του FIR και ώς έναν βαθμό ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο...».
Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε και σ' αυτό το σημείο στον κ. Νταβούτογλου, αφού δεν νοείται... σαλαμοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας, που είναι ενιαία σε ολόκληρο τον χερσαίο και νησιωτικό χώρο, ενώ παράλληλα ο ICAO έχει από το 1950 αναθέσει στην Ελλάδα τον έλεγχο του εναέριου χώρου στο FIR Αθηνών για σκοπούς έρευνας και διάσωσης και ασφάλειας πτήσεων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου ανάβει το πράσινο φως «με την προϋπόθεση» ότι οι δύο χώρες θα έρθουν σε πολιτική συμφωνία για το νομικό πλαίσιο της συνεκμετάλλευσης.
Την ίδια «πολιτική συμφωνία» για τον καθορισμό του νομικού πλαισίου απαιτεί ο κ. Νταβούτογλου και για «την πραγματοποίηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων και ασφάλειας πτήσεων στο Αιγαίο».

http://www.enet.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζει να είναι φανερό πλέον ότι η "παγκόσμια κρίση" εχει στοχεύσει χώρες που τα παράλια τους βρεχονται απο τα νερα της Μεσογειου.
Η παγκόσμια πολιτική κατεθυνσή ,οσων αφορά την εκμετάλευση των ενεργειακων φυσικών πόρων της Μεσογείου ευρύτερα,οι οποία ασκείται αυτήν την εποχή , δυστυχως προκαλεί ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης απο τις εμπόλεμες
ζωνες προς άλλες χώρες. Η Ελλάδα και η Ευρώπαική ένωση στην συνέχεια, οι οποίες είναι σημαντικό κομάτι στο παζλ των παγκόσμιων αυτών πολιτικών κατευθυνσεων, αρχίζουν να συνειδητοποιουν την ανάγκη μέτρων και αλλαγής του νομοθετικόυ πλαίσιου περι μετανάστευσης ωστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα αυτα δεδομένα.
Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και ίσως χρειάζεται να τροποποιηθούν καποιοι νόμοι ωστε να ανταποκρίνονται στις αλλαγές αυτές.
Είναι σχεδον σίγουρο οτι το μεταναστευτικό κύμα απο την Βόρεια Αφρική δεν πρόκειται να σκάσει στην Κεντρική Αφρική αλλα στην Νότια Ευρώπη που φαντάζει πολύ καλύτερη λύση στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Υ.Γ. Δεν βρίσκετε άλλωστε τις πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου "Το Καστελόριζο ανήκει στην Μεσόγειο" να συμβαδίζουν απόλυτα με τους παραπάνω συλλογισμούς.

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λέει ο ΝΤΑΒ,πρευσβεύει τα συμφέροντα της
τουρκίας στο έπακρο. Αλί από τους δικούς μας που
μας ξεπουλάνε καθε μέρα και σε όλα τα επίπεδα. τώρα προστίθεται και η εδαφική ακεραιότητα.
Ξύπνα λαέ...τί περιμένεις..να βρεθούν τα συνορά
σου μεχρι τη Λαμία; οχι τιποτ'αλλο αλλα θα πρεπει να μας προβληματίζουν τελικά απο δώ και στο εξής οι χειρισμοί τους γύρω απο τα εθνικά ζητήματα, τα οποία έμιαζαν να είναι "στάσιμα". Ειναι δυνατόν ποτέ οι άνθρωποι που ανέβηκαν με ψέματα στην εξουσία και είχαν το ΔΝΤ έτοιμο στη γωνία να ειναι έστω και στο παραμικρό τίμιοι;;;;;;; Οσο για τον ΝΤΑΒ μπράβο του, γιατί πήρε τα κλειδιά του κενούριου του μαγαζιού και ήρθε για να κάνει τα εγκαίνεια.
θα θέλαμε πραγματικά να ξέρουμε, με τί τους κρατούν και φέρονται τόσο προδοτικά σ'άυτη την
πανέμορφη χώρα; δεν είναι Ελληνες;; ας φήγουν
μπας και γλυτώσουμε.