Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μας «δούλεψαν» για τους υδρογονάνθρακες της Δυτικής Ελλάδας;


Σε σοβαρή καταγγελία καταφεύγει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έρευνα και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στην χώρα μας. Το ΕΛΙΝΥ θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένο να παρέμβει και να λάβει θέση, ενημερώνοντας τον Ελληνικό Λαό.
«Υπουργοί, αξιωματούχοι και διάφοροι άλλοι συνεχίζουν και κάνουν ανακοινώσεις, θέλοντας να παίξουν...
πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις για την έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α στον Ελληνικό χώρο, με την ίδια λανθασμένη τακτική. (…) Την ημέρα της λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών, τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από διθυραμβικές δηλώσεις πρώην υπουργών και άλλων, για την μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού, για την συμμετοχή περισσοτέρων ενδιαφερομένων εταιριών από αυτές που παρουσιάσθηκαν στο πρώτο γύρο παραχωρήσεων το 1996, για τη συμμετοχή πετρελαϊκών κολοσσών” και για το τεράστιο ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς.
» Από μια σύγκριση προκύπτει ότι οι συμμετέχουσες εταιρίες στον διαγωνισμό και συγκεκριμένα 3-4 εξ αυτών, είναι μεσαίου προς μικρού η ελαχίστου μεγέθους. Για τις άλλες δεν μπορεί να γίνει λόγος.
» Το ΥΠΕΚΑ, συνεχίζοντας την παράδοση του σχηματισμού “δημοκρατικών” και πολυπληθών επιτροπών, δημιούργησε μια επιτροπή 21 ατόμων! (17 μέλη + 4 αναπλ.) για την αξιολόγηση των προσφορών. Τα άτομα είναι πάρα πολλά, (η Κύπρος είχε σχηματίσει ανάλογη επιτροπή με περίπου 4 άτομα συν σύμβουλο), που μόνο για να συντονιστούν και να συνεδριάσουν θα χρειασθούν μεγάλη γραφειοκρατική υποστήριξη και χρόνο, σήμερα που το ζητούμενο είναι η λήψη γρήγορων και σωστών αποφάσεων.
» Κατά δεύτερο λόγο, από όλα τα άτομα που είναι στην επιτροπή, μόνο 1-2 άτομα έχουν αποδεδειγμένη σχέση με το αντικείμενο. Στις σχηματιζόμενες επιτροπές φαίνεται ότι συμμετέχουν πολλές φορές οι ίδιοι, δίνοντας την εντύπωση ότι το ευρύ θέμα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην χώρα μας είναι μια κλειστή οικογενειακή υπόθεση, ή υπόθεση συμφερόντων και όχι μια αξιοκρατική διαδικασία».