Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

«Στην φουρτούνα ποτέ μην περιμένεις να σε σώσουν οι γνώμες των άλλων…»


Γράφει ο Μάκης Δεληπέτρος
(* καπετάν Νίκος Παπαγγελής+)
Η κουλτούρα μου δεν είναι ούτε Κολωνακιώτικη, ούτε Γαλλική, ούτε Γερμανική, ούτε Αμερικανική:
Είναι κουλτούρα καραβίσιας γέφυρας:
στα 13 μου, όταν ο μακαρίτης ο Νίκος ο Παπαγγελής με έβαλε να πρωτοκρατήσω τιμόνι πλοίου στα χέρια μου, μου εξήγησε ότι....
...
«...τα Δελτία Καιρού και το Decca Radar λίγα πράγματα λένε για να μας βοηθήσουν... Ό,τι πρόκειται να συμβεί πρέπει να το έχεις ήδη προβλέψει πως μπορεί να προκύψει και να έχεις σκεφτεί πως θα το αντιμετωπίσεις, από πριν, βάζοντας το καλά   στο μυαλό σου»!
Αυτά συνοδευόμενα από τον καλοκάγαθο καπετάνιο, τον επιλεγόμενο και «θηρίο του λιμανιού», από τα αγαπημένα του «γαλλικά» που έμαθε... άπταιστα στο Β.Ν!
Λυπάμαι για όσους συναδέλφους όλα αυτά τα χρόνια κοίταγαν στα μάτια τον εκδότη πριν... κάνουν μια κοινωνική, πολιτική και -εσχάτως που είναι της μόδας- μια οικονομική εκτίμηση.
Έχω ακούσει στις λεγόμενες «διευθυντικές συσκέψεις» τον πόνο κάθε πικραμένου.
Είναι θέμα κουλτούρας: είτε γλύψεις, είτε δεν γλύψεις από τις εφημερίδες ή τα κανάλια δεν θα γλιτώσεις την απόσυρση όταν ένας «μπετατζής» αποφασίσει να σε... αποσύρει. Συχνά μάλιστα τα... τρενάκια την πληρώνουν πρώτα, αφού κανείς δεν κρατά για χάρη γούστου ένα «άδειο» βαγόνι.
Τόπαμε: συμβαίνει το ίδιο και με τους ταξιθέτες ντομάτας(!) στα σούπερ μάρκετ που δήλωναν ότι «τώρα στοιβάζω τους πελτέδες, σε δυο χρόνια θα είμαι όμως... προιστάμενος υποκαταστήματος»!
Ου τόπος εστίν ...για την ανθρώπινη βλακεία: από τον «ασφαλιστή» που νόμιζε ότι θα γίνει Ροκφέλερ έως τον Εκδότη που νόμιζε, νομίζει ότι θα γίνει Γκέμπελς επειδή κάθε πρωί τηλεφωνιέται με τις πολιτικές μαζορέτες του τόπου.
Έρχεται η κατά τον Ηράκλειτο ή Ιππόλυτο Εκπύρωσις:
"... Τα δε πάντα οιακίζει Κεραυνός, τουτέστι κατευθύνει, κεραυνόν το πυρ το αιώνιον λέγει δε και φρόνιμον τούτο είναι το πυρ και της διοικήσεως των όλων αίτιον'  καλεί δ' αυτό χρησμοσύνην και κόρον' χρησμοσύνη δε έστιν η διακόσμησις κατ΄αυτόν, η δε εκπύρωσις κόρος' πάντα γαρ, φησί, το πυρ επελθόν κρινεί και καταλήψεται..."
Για όποιον δεν κατάλαβε θα μας πάρει και θα μας σηκώσει και εμάς και αυτούς μαζί.
Άρα η δειλία είναι περιττή, χρήσιμη είναι μόνον η επιβίωση ώστε να προσπελάσουμε την ζωή που μας πήραν οι πιο καλοπληρωμένοι «παραλίες» του κόσμου αυτού, οι γνωστοί και ως White Collar Criminals...
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο «ΜΥΡΩΔΙΑΣ» ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ, ΤΙ ... ΔΕΝ ΕΙΠΕ:
«...Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας και αστάθειας» στις αγορές, κάτι το οποίο εκτίμησε πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ως «η νέα ομαλότητα».
«Θα χρειαστούν χρόνια» ώστε το χρηματοοικονομικό σύστημα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, εκτίμησε ο Άκερμαν στην διάρκεια μιας ομιλίας του σε μια διάσκεψη στη Φρανκφούρτη.
Τα κρατικά ομόλογα δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται επενδύσεις μηδενικού ρίσκου, δήλωσε ο Άκερμαν, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει μια «εκ βάθρων αναδιάρθρωση» των χαρτοφυλακίων με στόχο την εξισορρόπηση των επενδυτικών κινδύνων.
«Τα κράτη της ευρωζώνης δεν πρέπει να στηρίζονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Άκερμαν, αναφερόμενος στις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Κάλεσε εξ άλλου την Ευρώπη να κινηθεί με ταχύτητα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και σημείωσε το γεγονός ότι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν την ευρωζώνη...»
ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΑΝ ΑΛΛΟΙ;
·         «Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει»,  δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. «Με ένα χρέος της τάξης  80 %  του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60 %...».
·         Το βράδυ της Τετάρτης,  ο Οίκος Moody΄s,  υποβάθμισε 10 γερμανικές τράπεζες, κίνηση που αντανακλά την αναθεώρηση των υποθέσεων του Οίκου για το μέγεθος της στήριξης που θα μπορούσαν να λάβουν οι τράπεζες από τη γερμανική κυβέρνηση!
·         Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους» πέραν της Ελλάδας, κάτι που αναφερόταν σε έγγραφο, το οποίο δημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος.
·         Το χρέος της Ελλάδας είναι μόλις το 2% της Ευρωζώνης.Πως μπορεί να την καταστρέψει;
Παράλληλα, σε πείσμα των όσων βλακωδών ακούμε εδώ, «η εφημερίδα The Daily Telegraph δημοσίευσε ένα εξασέλιδο κείμενο που αποδίδει στο γερμανικό ΥΠΕΞ και το οποίο σημειώνει ότι η «μερική πτώχευση» θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα που θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία «δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους» τους.
Το μνημόνιο του γερμανικού ΥΠΕΞ προτείνει οι διαδικασίες για την «συντεταγμένη χρεοκοπία» να πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από το 2013.
Το έγγραφο τάσσεται επίσης υπέρ της σθεναρής εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, προτείνοντας ότι η όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας θα πρέπει να τιμωρείται με «στέρεα δημοσιονομικά μέτρα...»
Τι λέει εδώ αξιότιμοι κ.κ. ..γιάπηδες,που το μιλάτε καλά το αγγλικό;
«...Ekpyrosis (Ancient Greek (εκπύρωσις ekpurōsis, conflagration) is a Stoic belief in the periodic destruction of the cosmos by a great conflagration every Great Year. The cosmos is then recreated (palingenesis) only to be destroyed again at the end of the new cycle...»
Με λίγα λόγια λοιπόν «... Η φωτιά είναι χρεία και χορτασμός· γι' αυτόν χρεία είναι η τάξη, και η εκπύρωση χορτασμός...» ώστε να ξαναγεννιέται.
Τι παραπάνω είπαν οι Οικονομολόγοι όταν μιλούσαν για τους μεγάλους Οικονομικούς Κύκλους που τους ακολουθεί η Κρίση-και όταν αυτή δεν επιλύεται αλλιώς το μόνο που μένει «είναι η καταστροφή μέρους του παραγωγικού μηχανισμού...»;
ΜΑΚΗΣ   ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΣ
www.newstrap.gr