Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μπερνάνκι: Καμία αύξηση ανώτατου ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, προειδοποίησε σήμερα τους Ρεπουμπλικάνους, να μην αποπειραθούν να εμποδίσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού (χρέους), τονίζοντας συγχρόνως ότι «κάτι τέτοιο αντιβαίνει και τα δικά τους σχέδια, για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών μεγεθών».

«Κατανοώ απόλυτα ότι, μπορεί να θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει τη χρονική διορία για το ανώτατο όριο του χρέους, για να επιβάλει τελικά αναγκαία, δύσκολα μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών μεγεθών, όμως το ανώτατο όριο του χρέους δεν είναι στην πραγματικότητα το κατάλληλο ‘εργαλείο’, για αυτήν τη σπουδαία προσπάθεια (εξυγίανσης αυτών των μεγεθών)», τόνισε ο κ. Μπερνάνκι.

«Άρα η μη αύξηση του ανωτάτου ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού (χρέους) μέσο-μακροπρόθεσμα αντιβαίνει τον στόχο που τίθεται, να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη» στις Ην. Πολιτείες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σήμερα, έχει πλέον εξαντληθεί το ποσό του έως τώρα προβλεφθέντος ομοσπονδιακού δανεισμού κατ’ ανώτατο όριο–δηλαδή τα 14.294 δισ.δολάρια για το τρέχον οικονομικό έτος.

Στο μεταξύ, το υπουργείο των Οικονομικών έχει επίμονα ζητήσει το όριο αυτό να αυξηθεί έως το μεσονύκτιο της 2ας Αυγούστου, ενώ έως τότε η Fed με πρωτοβουλίες της, προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί το αμερικανικό δημόσιο, αντεπεξέρχεται σε αυτό το μεταβατικό «σκηνικό» πιστωτικής «ασφυξίας».

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, έχουν την πλειοψηφία.

Ο Μπεν Μπερνάνκι, που τοποθετήθηκε επικεφαλής της Fed επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου (Ρεπουμπλικάνου), ανανέωσε τη θητεία του επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα (Δημοκρατικού).
Πηγη