Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η Τουρκία στηρίζει τα Σκόπια...με τι αντίτιμο;





Είναι γνωστή η φιλία μεταξύ Τουρκίας-Σκοπίων, όπως και η διπλωματική και οικονομική υποστήριξη που προσφέρει η Τουρκία στα Σκόπια, μια που ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη χώρα είναι πολύ μεγάλος αριθμητικά. Αυτό φροντίζουν να υπογραμμίσουν αμφότερες οι χώρες σε κάθε συνάντηση τους. Έτσι, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο τούρκος βουλευτής Μεχμέτ Αλί Σαχίν με τον πρόεδρο της.....
Βουλής της πΓΔΜ Τράικο Βελιανόσκι στην Άγκυρα, υπενθύμισε τους βαθειά ριζωμένους ιστορικούς δεσμούς που δένουν Τουρκία και πΓΔΜ. Ο τούρκος βουλευτής είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, προσθέτοντας ότι η ένταξη αυτή είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Η Τουρκία ωστόσο δεν προσφέρει την υποστήριξη της χωρίς ιδίον όφελος. Ο Σαχίν τόνισε ότι το 4% του πληθυσμού της πΓΔΜ είναι τουρκικής καταγωγής, όμως μόνο το 1,6% από αυτούς εργάζονται σε δημόσια ιδρύματα της χώρας, προσθέτοντας ότι ελπίζει αυτό να αλλάξει θετικά στο μέλλον. Ο Σαχίν εξέφρασε επίσης τις καταγγελίες των τούρκων επιχειρηματιών σχετικά με τους κανόνες εμπορίου στην πΓΔΜ και ζήτησε από τον Βελιανόσκι να επιληφθεί μέτρων σχετικά με το θέμα αυτό. Ο Βελιανόσκι από την πλευρά του, είπε ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ λόγω της Ελληνικής κωλυσιεργίας και ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της πΓΔΜ για την είσοδο της στο ΝΑΤΟ. Και φιλώντας το χέρι που ταϊζει τα Σκόπια, εξέφρασε την ικανοποίηση της Σκοπιανής κυβέρνησης για τις τουρκικές επενδύσεις στην πΓΔΜ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία κατάφερε μια μεγάλη οικονομική επιτυχία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης. Υπενθυμίζουμε ότι σε όλες τις επίσημες ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ, αναγράφεται η φράση "η Τουρκία αναγνωρίζει την πΓΔΜ ως Μακεδονία"

http://greeknation.blogspot.com/2010/10/blog-post_5927.html