Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΜΕ ΜΕΤΡΑ 15 ΔΙΣ ΓΙΑ 2012-15


ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΥΓΕΙΑ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

ΛΥΠΗΤΕΡΗ 5 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΕ!

Παρουσιάζονται – εκτός απροόπτου – αύριο μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι τομείς από τους οποίους θα...
«εξοικονομηθούν» τα 14,5 δις. ευρώ που ζητά η Τρόικα για την τριετία 2012 –2014.

Επί της ουσίας πρόκειται για τα μέτρα του νέου Μεσοπρόθεσμου που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την επίσκεψη των τροϊκανών αξιωματούχων, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου. Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «γλυκάνει» τους ξένους για να πετύχει την ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που επιθυμεί.

Άλλωστε, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά στόχος είναι το Μνημόνιο να παραταθεί κατά δύο χρόνια, έως το 2016, κάτι που σημαίνει ότι οι περικοπές των 11,5 δις. ευρώ θα γίνουν σε ορίζοντα τετραετίας αντί διετίας (2013 – 2014) που προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση.

Εφόσον η Τρόικα «ανάψει» το «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο τότε ο προϋπολογισμός του 2013 θα περιλαμβάνει περικοπές 3,5 δισ. ευρώ, αντί 7,5 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο το οποίο σκοπεύει να συζητήσει η κυβέρνηση κατά την διάρκεια των επαφών που θα έχει με την αντιπροσωπεία των ξένων για το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ετοιμαστεί το σχέδιο λιτότητας των 14,5 δις. ευρώ για την τριετία 2012 –2014. Χθες, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ ο κύκλος αυτών των επαφών συνεχίζεται και σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά στελέχη της κυβέρνησης άσκησαν βέτο για το ύψος των περικοπών που τους υπέδειξε ο Γιάννης Στουρνάρας κατ΄ εντολή της Τρόικας, αρνούμενοι ουσιαστικά να «κουρέψουν» τους προϋπολογισμούς τους.

Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας έφτασε στο σημείο να πει χθες στους εμπλεκόμενους Υπουργούς πως εάν δεν προτείνουν περικοπές τότε το υπουργείο οικονομικών ή οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν από μόνοι τους. Κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στις συσκέψεις τόνιζε πως «δεν μπορεί κάποιος υπουργός να προτείνει περικοπές 100 εκατ. ευρώ από την στιγμή που ξέρω ότι μπορεί να περικόψει 2 ή 3 δισ. ευρώ».

Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν χθες μετά τη σύσκεψη ότι το υπουργείο Εργασίας θα είναι ο «αρσιβαρίστας» της εθνικής προσπάθειας θα την "εξοικονόμηση" δαπανών 11,5 δισ. ευρώ.

Από τα περίπου 11,7 δισ. ευρώ που πρέπει να κόψει το Υπουργείο Οικονομικών για τα 4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ' ύψος».

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη ανακοινωθεί περικοπή 30% στις διοικητικές δομές και από εκεί και πέρα το σχέδιο περιλαμβάνει "λουκέτο" σε εκατοντάδες οργανισμούς του Δημοσίου.

Ωστόσο "αγκάθι" παραμένει η απαίτηση για 150.000 αποχωρήσεις μέχρι το 2015 με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις.
Κατά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, συζητήθηκαν τα οικονομικά των Δήμων, όπου προτάθηκαν εξοικονομήσεις πόρων «με... ευρεσιτεχνίες».


Για παράδειγμα πρότεινε να μην καταβάλλονται αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, αλλά το τίμημα να αντικατασταθεί με μεταφορά του συντελεστή δόμησης σε άλλες περιοχές. Επίσης μεταξύ των μέτρων ανέφερε την αύξηση τελών πουκαταβάλουν οι μετανάστες για έκδοση άδειας παραμονής, καθώς και τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων.

Στις 2 σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Θα προηγηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για την αποτύπωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον φετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την Τετάρτη υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη λυπητερή, των 5 Δις ευρώ από την έκθεση του ΚΕΠΕ, τα πράγματα έχουν ως εξής, έχει παραδώσει λίστα με μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό αφορά την ακαθάριστη εξοικονόμηση δαπανών από την εφαρμογή των περικοπών. Το καθαρό όφελος υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.

Η διαφορά αυτή προκύπτει από τις αρνητικές επιπτώσεις για τα κρατικά ταμεία (μειωμένοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) που θα έχει η νέα περικοπή των συντάξεων που προωθείται. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Π. Κορλίρας, δήλωσε χθες πως τα μέτρα που έχει προσδιορίσει το ΚΕΠΕ ανέρχονται σε 150 και έχουν απόδοση 6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα οι περικοπές οι οποίες προβλέπονται με βάση την έκθεση του ΚΕΠΕ είναι οι εξής:


    Μειώσεις των συντάξεων άνω των 1500 ευρώ ,πλαφόν σύνταξη το ποσό των 2400 ευρώ, μείωση της απασχόλησης σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
    Μειώσεις σε δαπάνες και αποδοχές στη γενική κυβέρνηση. Από την έκθεση του κέντρου προκύπτει ότι υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης 1,5 δισ. ευρώ από αυτή την κατηγορία δαπανών.

Ενδεικτικά παραδείγματα μέτρων:

    Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου στη δημόσια διοίκηση με όφελος 150 εκατ. ευρώ.
    Η κατάργηση των συντάξεων που λαμβάνουν ορφανές, ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών και στρατιωτικών (220 εκατ. ευρώ).
    Μετάθεση της πληρωμής των αναδρομικών των δικαστών για το 2016 (280 εκατ. ευρώ).
    Η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης στο υπουργείο Αμυνας (160 εκατ. ευρώ).
    Η κατάργηση συμβούλων των δημάρχων (60 εκατ. ευρώ).
    Η κατάργηση των επιστημονικών συμβούλων των βουλευτών (10 εκατ. ευρώ).
    Η μείωση των συντάξεων των βουλευτών κατά 20% θα απέδιδε 4,8 εκατ. ευρώ.
    Η παροχή αυτοκινήτων μόνο σε βουλευτές της επαρχίας (1,5 εκατ. ευρώ).
    Η μείωση των αποδοχών των προέδρων των νομικών προσώπων κατά 20% (750 χιλ. ευρώ).

Πέραν αυτών, έχουν εντοπιστεί κι άλλοι τομείς όπου θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις. Π.χ. το συνολικό κόστος για τους υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία βουλευτών ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κονδύλι για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών (που λαμβάνουν και τη βουλευτική σύνταξη) είναι 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος πληρώνει συνολικά 60 εκατ. για τους μετακλητούς υπαλλήλους στους αιρετούς άρχοντες.

    Περικοπές στην υγεία ύψους 600-650 εκατ. ευρώ, μέσω της ακόμα πιο εκτεταμένης χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και των περικοπών στις δαπάνες των νοσοκομείων. Πρόκειται για μια νέα ακόμα πιο έντονη λεηλασία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
    Προωθείται, το λουκέτο σε φορείς του δημοσίου, να αναστείλουν την λειτουργία τους δεκάδες αναπτυξιακές επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και το προσωπικό τους να απολυθεί.
    Η μείωση ή και κατάργηση 90 περίπου κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, παραμεθορίου, τοκετού, ΕΚΑΣ, ασθενείας, πολυτέκνων, εργατικών ατυχημάτων, για βαριές χρόνιες παθήσεις κλπ), τα οποία λαμβάνουν σήμερα 240.000 δικαιούχοι και για τους περισσότερους από αυτούς αποτελούν πόρους ζωτικής σημασίας.
πηγη