Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΑΡΙΣΑΣ!



sarissa-1-naiTo ECOCITY σχεδιάζει να διοργανώσει δεντροφύτευση στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και ειδικότερα με το Εργαστήριο Δασοκομίας. Για τη συγκεκριμένη ενέργεια, έχει εξασφαλιστεί ο αριθμός δέντρων και φυτών που απαιτούνται, τα οποία θα φυτευτούν το Φθινόπωρο.
Στα δέντρα που θα φυτευτούν, θα...
περιλαμβάνονται και ιστορικά, ιθαγενή είδη, που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα στην περιοχή. Δύο από τα είδη αυτά (Fraxius angustifolia και Μακεδονική Δρυς), χρησιμοποιούνταν από τους Αρχαίους Μακεδόνες για την κατασκευή της Σάρισας και των Στεφανιών!
Ο συμβολισμός θα αναδειχθεί μέσα από την δράση με ειδικούς καλεσμένους που θα συμμετέχουν στην δεντροφύτευση (άνθρωποι του πολιτισμού, αθλητές, κ.λπ.).
Πέραν των συγκεκριμένων ειδών η ανάπλαση θα περιλαμβάνει και άλλα ελληνικά είδη της περιοχής όπως, η κρανιά, η κουτσουπιά, η μελικοκκιά, ο κοινός φράξος, η δάφνη, η φλαμουριά, ο πλάτανος καθώς και διάφοροι θάμνοι.
Η σάρισα ήταν κατασκευασμένη από σκληρό ξύλο δέντρου που αφθονεί στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας (της Άνω Μακεδονίας των αρχαίων), με μεγάλο ύψος και ευθύ κορμό, παρέχοντας έτσι δόρατα σε μεγάλο μήκος, σχετικά ελαφρά, με σκληρότητα και αντοχή. Χαρακτηριστικό της σάρισας, το οποίο κυρίως διαφοροποιούσε τη μακεδονική από τις οπλιτικές φάλαγγες, ήταν το μήκος της. Αρχικά περίπου 5,5 μέτρα, έφτασε τον 2ο π.Χ. αιώνα τα 6,50 μέτρα.