Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αυτό είναι το όνειρο το ΠΑΣΟΚ για την ατομική ιδιοκτησία;


ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΕΙΣ
Σε παραγκουπόλεις χωρίς καμία υποδομή, χωρίς υπηρεσίες, ζουν  περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (δηλαδή σχεδόν ένας κάτοικος πόλης στους τρεις) οι οποίοι εκτίθενται καθημερινά σε κάθε μορφής κίνδυνο και καταστροφή. Ζουν σε...
τελείως ανθυγιεινά σπίτια, σε πολύ επικίνδυνες περιοχές χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή, ούτε και οι αναγκαίες υπηρεσίες που θα βοηθούσαν να μειωθούν οι καθημερινοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν.
 Oι κίνδυνοι σε όσους ζουν σε παράγκες εστιάζονται κυρίως στις κλιματικές αλλαγές, στην κακοκαιρία και στην έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και από τη βία που καρποφορεί σε τέτοιες περιοχές.
Σε «πλανήτη των παραγκουπόλεων» θα εξελιχθεί η Γη μέχρι το 2030, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος Στέγασης των Ηνωμένων Εθνών , δύο δισ. άνθρωποι θα ζουν σε παραγκουπόλεις, κυρίως στην Aσία και την Αφρική, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τουαλέτες και πολιορκούμενοι από την ασιτία, τις ασθένειες όπως το AIDS, και την εγκληματικότητα.
Σε ορισμένες πόλεις όπως το Ναϊρόμπι (Κένυα) και το Μουμπάι (Ινδία), περίπου οι μισοί από τους κατοίκους ζουν σε παραγκόσπιτα.
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από σεισμούς, κατολισθήσεις, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Τα τρία τέταρτα και πλέον, από αυτές τις 50 χιλιάδες, είναι άνθρωποι των παραγκουπόλεων.

Τα αίτια – Οι συνθήκες διαβίωσης 
Τα αίτια     H αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πληθυσμού και την αστυφιλία στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι άνθρωποι φεύγουν από τις συχνά ρημαγμένες από λιμό, ανυδρία και εμφύλιες συρράξεις επαρχίες, για να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή, ακόμα κι αν αυτή «στοιβάζεται» σε μία παραγκούπολη.
Οι συνθήκες  
Οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων ζουν σε άθλιες συνθήκες                                                   
Δεν έχουν:              
- πρόσβαση σε πόσιμο νερό                                                                                                                                      
- ηλεκτρικό δίκτυο                                                                                                                                                           
- αποχετευτικό σύστημα και υπονόμους                                                                                                                   
- κέντρα υγείας και ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη                                                                                             
- σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα (είτε δεν υπάρχουν είτε υπολειτουργούν)
Τέσσερα στα δέκα παιδιά που ζουν στις παραγκουπόλεις σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία, , η Αϊτή, η Ινδία, το Νεπάλ και ο Νίγηρας, είναι υποσιτισμένα. Παιδιά παραγκουπόλεων της Αιγύπτου ή της Γουατεμάλας έχουν μικρότερες πιθανότητες να τελειώσουν το Δημοτικό από ότι τα παιδιά που ζουν σε κανονικές πόλεις στις ίδιες χώρες. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία, ελονοσία, διάρροια, ιλαρά και AIDS εξαιτίας της απουσίας εγκαταστάσεων υγιεινής.
Εξάλλου, έρευνες -έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που ζουν σε παραγκουπόλεις έχουν μικρότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά, ακόμα κι από αυτούς που ανήκουν σε κάποια μειονότητα.
Οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν τη συμμετοχή σε συμμορίες, την παρανομία και το έγκλημα.

Οι μεγαλύτερες παραγκουπόλεις στον κόσμο

Oι μεγαλύτεροι πληθυσμοί παραγκουπόλεων βρίσκονται στην Aσία (581 εκατ.), στην υποσαχάρια Αφρική (199 εκατ.), όπου σημειώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός ανάπτυξης των παραγκουπόλεων κατά 4,53%, και στη Λατινική Aμερική και Καραϊβικήμε 134 εκατομμύρια.Ναϊρόμπι                                                                                                                                         Λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Ναϊρόμπι, ένας ατελείωτος λαβύρινθος από καλύβες, χωμάτινα σοκάκια και κανάλια γεμάτα βρόμικα απόνερα είναι το μέρος όπου «θάβονται» τα όνειρα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. H Kιμπέρα, όπως αποκαλείται η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής και η πιο πυκνοκατοικημένη από τις 200 που περιτριγυρίζουν την πρωτεύουσα της Κένυας, αναπτύσσεται κατά 5% κάθε χρόνο. Περίπου 100.000 άνθρωποι στοιβάζονται σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Εκεί καταφεύγουν νέοι και οικογενειάρχες από την αφρικανική επαρχία, αναζητώντας δουλειά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Aκόμη και οι παράγκες της Κιμπέρα, είναι καλύτερες από την ανυπαρξία ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο στα μαραζωμένα χωριά της «Μαύρης Hπείρου».
Aπό ψηλά διακρίνει κανείς τις σιδηροδρομικές γραμμές που χωρίζουν δύο κόσμους: το Nαϊρόμπι  με τους ουρανοξύστες και το γκολφ κλαμπ και την Kιμπέρα, με τους δαιδαλώδεις δρόμους που δεν έχουν ούτε ονομασία. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η κυβέρνηση δεν παραδεχόταν καν την ύπαρξη της γιγάντιας παραγκούπολης, η οποία στον χάρτη εμφανιζόταν ως κενή έκταση.
H οικονομία του Ναϊρόμπι στηρίζεται όμως στην αδιάκοπη ροή νέων, φθηνών εργατικών χεριών στην Kιμπέρα.
Oι παραγκουπόλεις αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή εσόδων για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζητούν χρήματα για τη χρήση γης ή οικήματος από τους νεοφερμένους, χωρίς  να τους δώσουν οποιοδήποτε πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή έστω, ενοικίασης.
 Κάντε κλικ στην πιο κάτω διεύθυνση για να δείτε το βίντεο:
                           Κιμπέρα: Η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής                          http://www.youtube.com/watch?v=PcbqaxNfU64
Βραζιλία
Στο Pίο ντε Τζανέιρο βρίσκονται οι περισσότερες παραγκουπόλεις – φαβέλας, περίπου 50, με μεγαλύτερη το Mπεριμπάου. Oι Αρχές της πόλης σκοπεύουν να χτίσουν τείχη ύψους 3,5 μέτρων γύρω από τις φαβέλας προκειμένου να σταματήσει, όπως ισχυρίζονται, η επέκταση των παραγκουπόλεων προς το φυσικό περιβάλλον.
 Κάντε κλικ στην πιο κάτω διεύθυνση για να δείτε το βίντεο – τραγούδι:
                                               Φαβέλας: Οι παραγκουπόλεις στη Βραζιλία (Ρίο)                                          http://www.youtube.com/watch?v=ccUT68FDRso&feature=related    
Ινδία
158,4 εκατομμύρια Ινδοί ζουν σε παραγκουπόλεις. Oι περισσότεροι βρίσκονται στο Mουμπάι. H μεγαλύτερη παραγκούπολη της πόλης και η δεύτερη μεγαλύτερη της Aσίας, είναι το Nταράβι με 1 σχεδόν εκατ. κατοίκους. Έπεται το Νέο Δελχί, με το 18,9% των κατοίκων του να ζει σε παραγκουπόλεις, συνολικά 8 εκατ. κάτοικοι.
Μπαγκλαντές
Oι μεγαλύτερες παραγκουπόλεις βρίσκονται στην πρωτεύουσα Nτάκα με συνολικά 9 εκατ. κατοίκους. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των πόλεων αυτών είναι οι αυτοσχέδιες «κρεμαστές τουαλέτες», υπερυψωμένα δηλαδή παραβάν από μπαμπού στις όχθες των ποταμών. Συνολικά, πάνω από 100.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα από διάρροια εξαιτίας των μολυσμένων νερών.
Νιγηρία
Το 80% του αστικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 41,6 εκατ. ζει σε παραγκουπόλεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Λάγκος 8 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτω υπό τέτοιες συνθήκες.
  Κάντε κλικ στην πιο κάτω διεύθυνση για να διαβάσετε το άρθρο:
                                     Λάγκος: Η πόλη του πλούτου και της φτώχιας                                 http://www.asante.gr/2009-08-13-07-34-55/25-2009-08-13-07-33-29/713-lagos.html       
Κονγκό – Ζιμπάμπουε
Στην Κινσάσα ζουν σε παραγκουπόλεις 6 εκατ. άνθρωποι, χωρίς ηλεκτρικό, πόσιμο νερό και αποχετεύσεις, ενώ στη Ζιμπάμπουε, στην παραγκούπολη της πρωτεύουσας Χαράρε, 1.300 άνθρωποι μοιράζονται μία τουαλέτα τούρκικου τύπου.
πηγές:                                                                                                                                                                       έθνος:”Γεμίζει φαβέλας ο πλανήτης των φτωχών”                                                                                                              http://anemo-milos.blogspot.com: “Σε παραγκουπόλεις ζουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμοhttp://news.pathfinder.gr/world/news/322242.html: “1,4 δισ. κάτοικοι το 2020 στις παραγκουπόλεις”

Διαβάστε ένα παραμύθι για τα όνειρα ενός παιδιού στις παραγκουπόλεις:

Ο μικρός μαύρος πρίγκιπας… που ήθελε να γίνει πιλότος.
http://naiada.pblogs.gr/2010/09/o-mikros-mayros-prigkhpas-poy-hthele-na-ginei-pilotos.html


Όποιος θέλει να δει και την ομώνυμη ταινία μικρού μήκους μπορεί εδώ.
http://www.youtube.com/watch?v=oJeGW2Boyuo        α’ μέρος
http://www.youtube.com/watch?v=Y1SfqEBO3Jc&       β’ μέρος
Πηγη