Θέμα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επανέφερε χθες ο Γ. Παπανδρέου, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι το καθεστώς στο Αιγαίο δεν πρόκειται να αλλάξει όσο συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Μιλώντας ως επίσημος προσκεκλημένος του Ταγίπ Ερντογάν στην τρίτη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ερζερούμ, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα τις πληροφορίες που θέλουν να έχουν επί της ουσίας «κολλήσει» οι διερευνητικές επαφές για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
«Αν δεν καταφέρουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή δικαιοσύνη για να κριθεί με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «στο μεταξύ πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης που δηλητηριάζει το μεταξύ μας κλίμα και δημιουργεί αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων και θερμών επεισοδίων».
Στην ένταση αυτή είχε αναφερθεί και νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, με γλώσσα αυστηρότερη από ό,τι ο ίδιος συνηθίζει και με αφορμή τις παραβιάσεις από οκτώ τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αγαθονήσι, μόλις μια μέρα πριν από την άφιξή του στην Τουρκία.
Η ένταξη στην Ε.Ε.
Γιατί, ρώτησε ευθέως ο πρωθυπουργός και έστειλε το σαφές μήνυμα ότι κάθε τέτοια ενέργεια είναι μια υπενθύμιση στους Ελληνες ότι η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα.
Σαφές μήνυμα έστειλε και ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ότι η Αθήνα τη συνδέει και με την επίλυση του Κυπριακού και βεβαίως με την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής από τη Βόρεια Κύπρο. Παρά ταύτα επανέλαβε και την πλήρη στήριξη της Αθήνας στην ενταξιακή πορεία της γείτονος.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ηγέτης που μπορεί να φέρει τη λύση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων. Κάτι που και ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος είχε πει σε συνέντευξή του στη Μιλιέτ χθες, δηλώνοντας ότι «το Κυπριακό θα επιλυθεί επί των ημερών μου».
Τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ζητώντας μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και εμπλοκή της Ε.Ε.
Το Αιγαίο
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, αναφέρθηκε απλώς σε λύση «που να βασίζεται σε κοινά συμφέροντα», δίχως βεβαίως να διευκρινίσει αν με αυτό υπαινισσόταν όλα όσα ακούγονται περί συνεκμετάλλευσης. Συμπεριέλαβε δε στα «κοινά συμφέροντα» και τις «αμοιβαίες πτήσεις».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έθεσε για άλλη μια φορά θέμα «εκλογής των μουφτήδων» στη Δυτική Θράκη, αντιδιαστέλλοντάς το με το ότι και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν διορίζεται.
Σε ό,τι αφορά τέλος το Κυπριακό, επανέφερε θέμα πολυμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και του Ερογλου και των Ηνωμένων Εθνών. Απαντώντας δε στο αίτημα Χριστόφια για συνάντηση των δύο ανδρών χωρίς τη συμμετοχή του Ερογλου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο Ερογλου θα συμμετάσχει με την ίδια ιδιότητα που μετείχε ώς τώρα στις 45 κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον κ. Χριστόφια.
Χθες το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση τριών ωρών, εφ' όλης της ύλης στην οποία από ένα σημείο και μετά μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και Αχ. Νταβούτογλου, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Μ. Μπαγίς. *
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/01/2011&id=238979
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου