Τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής Εμπορίου της Βουλής ζήτησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρό της, Γιάννη Δριβελέγκα, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της, για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε για τη Διερεύνηση των δυνατοτήτων ...
μετατροπής του υπό .....εξάντληση κοιτάσματος Φυσικού Αερίου «Νότιος Καβάλα» σε αποθηκευτικό χώρο.
Στο πόρισμα καταγράφονται οι απόψεις των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μία κοινή άποψη που να υποβάλλεται ως πρόταση προς τη Βουλή.
Ο μεν ΔΕΣΦΑ επισημαίνει ότι δεν είναι νοητή υπό τις υφιστάμενες διατάξεις η ένταξη υπόγειου φυσικού αποθηκευτικού χώρου σε Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), ιδίως δε εάν αυτός διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, (ΕΣΦΑ) ενώ για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο (ένταξη φυσικού υπόγειου αποθηκευτικού χώρου σε ΑΣΦΑ) θα ήταν απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που θα επέτρεπε σε ιδιώτη που δεν έχει προβεί στην επένδυση (κατασκευή υπόγειου αποθηκευτικού χώρου) να εκμεταλλεύεται φυσικό υπόγειο αποθηκευτικό χώρο που ανήκει στο Δημόσιο.
Από την πλευρά τους ΔΕΠΑ και Energean Oil, οι οποίες έχουν καταθέσει και αυτοτελώς τις απόψεις τους, εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί η αποθήκη είτε ως τμήμα του ΕΣΦΑ, είτε ως (ΑΣΦΑ) το οποίο δεν εντάσσεται στο ΕΣΦΑ, ανεξαρτήτως διασύνδεσης με το Σύστημα αυτό, και το οποίο αντιμετωπίζεται ως ιδιωτικό έργο.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση των υφιστάμενων φυσικών και τεχνικών υποδομών της περιοχής και της υπάρχουσας τεχνογνωσίας για αποθήκευση φυσικού αερίου, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.
Το επενδυτικό πρόγραμμα, εκτιμώμενου ύψους 400 εκατ. €, διασφαλίζει άμεσα 300 θέσεις εργασίας, ενώ τονώνει συνολικά την τοπική απασχόληση και επιχειρηματικότητα.
Η τεχνικά και επιστημονικά ορθή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών της φυσικής υποδομής, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που υπάρχουν, διασφαλίζει τη δυνατότητα αποθήκευσης 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, με ημερήσια παροχή τουλάχιστον 4 εκατ. κυβικών μέτρων για 90 ημέρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδας, όσο και των υπόλοιπων χωρών της Νοτιανατολικής
http://fimotro.blogspot.com/2011/01/blog-post_4959.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου