Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

"ΤΑΞΙΔΙ" ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ


archaeological-find-metro-thessalonikiΈνα ταξίδι στον χρόνο με θέμα την καθημερινή ζωή στον αρχαίο αγροτικό δήμο Μυρρινούντα, μας μετέφερε η διάλεξη της επίτιμης διευθύντριας αρχαιοτήτων, Όλγας Κακαβογιάννη, που οργανώθηκε από την «Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

Ο Μυρρινούς υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικά δήμους της Αττικής. Στο...
εύφορο έδαφός του ευδοκιμούσαν μυρτιές (μυρρίνες) από τις οποίες πήρε το όνομά του. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της κατοικημένης περιοχής του Μαρκόπουλου, στη θέση Μερέντα, ονομασία που αποτελεί παραφθορά της αρχαίας.

Τα μεγάλα έργα της νοτιοανατολικής Αττικής (αεροδρόμιο, Αττική Οδός, λεωφόροι, ολυμπιακά έργα), έφεραν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που αναδεικνύουν τον καθημερινό τρόπο ζωής στις αγροικίες των δήμων, την ευσέβεια του απλού κόσμου ως προς τις λαϊκές λατρείες και την ανθρώπινη διάσταση των ταφικών εθίμων.

Τα περισσότερα ευρήματα συνδέονται με το κλείσιμο της ζωής, τον θάνατο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο μαρμάρινες λήκυθοι μιας άγνωστης μέχρι τώρα οικογένειας, του Ευκλή και του Ισχυρία. Άλλα σημαντικά ευρήματα τα οποία έχουν ανασκαφεί παλιότερα αποτελούν η πυξίδα του Στησαγόρα, που αποδίδεται στον Εξηκία, καθώς και η υδρία με τη μελανόμορφη παράσταση του άθλου της σύλληψης του Ερυμάνθειου Κάπρου από τον Ηρακλή.

Εγινε αναφορά έγινε και στο άγαλμα της Φρασίκλειας, ένα από τα ωραιότερα δείγματα του τύπου της κόρης της αρχαϊκής γλυπτική, που χρονολογείται μεταξύ 550-540 π.Χ. και φιλοτέχνησε ο Αριστίωνας του Πάριου.

Στον Μυρρινούντα λατρεύονταν ο Δίας, η Αθηνά, ο Διόνυσος, η Αφροδίτη και η Άρτεμις, που ήταν και προστάτιδα του Δήμου. Ένας πώρινος ναός που βρέθηκε στο μέσο της πεδιάδας πιθανότατα σχετίζεται με αυτήν.

Με τον ναό συνδέεται και μία μικρή κρήνη, που χρησίμευε τόσο για τις ανάγκες του ιερού, όσο και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στον πυθμένα της βρέθηκε μία μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση της κλοπής των όπλων του Φιλοκτήτη από τον Διομήδη και τον Οδυσσέα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να εινακ αλα η καθηγητρια