Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Διαψεύδουν για νέα μέτρα, αλλά… TIΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΤΟΚΟΙ!


"Μυρωδιά" νέων μέτρων… αποπνέουν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που δείχνουν όχι μόνο υστέρηση των εσόδων, αλλά και απόκλιση στις δαπάνες. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου το έλλειμμα άγγιξε το 1,6 δισ. ευρώ λόγω της αδυναμίας του δημοσίου να εισπράξει όσους φόρους χρειαζόταν από την αγορά, αλλά και να ελέγξει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι δαπάνες του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 7,1% έναντι στόχου 7,8%, ενώ τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά μόλις 3,7% έναντι στόχου 8,7% (και αρχικού στόχου 13,7%)! 





Στο 9μηνο το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 13 δισ. ευρώ μόνο για τόκους για χρέη του παρελθόντος, έναντι 12,3 δισ. σε ολόκληρο το 2009 και στόχου 13,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Το "καπέλο" σε τόκους φτάνει έτσι τα 900 εκατ. ευρώ, εννιά φορές δηλαδή παραπάνω από όσα υπολογίζει να εξοικονομήσει το κράτος από το πάγωμα των συντάξεων σε ολόκληρο το 2011.


Είναι ενδεικτικό ότι η απόκλιση αυτή σημειώνεται παρά το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι επιστροφές φόρου κατά 5,9%, ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπεται να υπάρξει αύξηση (τους επόμενους μήνες) κατά 3%.


Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι δαπάνες για τόκους απειλούν να καταπιούν τις θυσίες του λαού καθώς έχουν αυξηθεί κατά 8%, πάνω από τον ετήσιο στόχο του 7,2%.


Με τα δεδομένα αυτά το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκε κατά μόλις 31,1% στο εννεάμηνο, έναντι στόχου 36,9%. Γίνεται έτσι περισσότερο επίκαιρη η συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων του πακέτου σωτηρίας της χώρας, καθώς οι μεγάλες πληρωμές τόκων και χρεολυσίων επιβαρύνει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.


Τεκμήρια …παντού!


Έτσι, στη μέγγενη της εφορίας κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι χιλιάδες πολίτες. Αν και στο οικονομικό επιτελείο δεν μιλούν επισήμως για "πρόσθετα μέτρα", ποντάρουν πολλά στο νέο σύστημα τεκμηρίων που θα πλήξει κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και μισθοσυντήρητους.


Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 από τη Eurostat που ξεκινά από σήμερα τους ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά και οι συστάσεις της Τρόικας που καταφτάνει στις 15 Νοεμβρίου, και θα συνδιαμορφώσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στις 18 Νοεμβρίου.


Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει ντόμινο φορολογικών επιβαρύνσεων, με μεγάλες και απανωτές αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές σε βάθος τριετίας.  Ομιχλώδες παραμένει προς το παρόν και το τοπίο για την τρίτη κατά σειρά αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ, που θα οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων στην αγορά.


Με τα νέα και τσουχτερά τεκμήρια του 2011 θα πληρώσουν περισσότερους φόρους όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Επιτηδευματίες και ιδιώτες θα πρέπει να καλύπτουν τα τεκμήρια με τα εισοδήματά τους ώστε να δικαιολογούν τις περιουσίες τους στην εφορία.


Στην τσιμπίδα των τεκμηρίων μπαίνουν η πρώτη κατοικία που αγοράστηκε με στεγαστικό δάνειο, ακόμα και γονείς που φιλοξενούν τα παιδιά τους που υπηρετούν τη θητεία τους στον στρατό.