Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ο εθνικισμός των κρατών εμπόδιο στα σχέδια της Νέας Τάξης


ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, δεύτερο σταθµό της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια, έφθασε χθες το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Στις επαφές που θα έχει µε την κυβέρνηση της Σερβίας αναµένεται να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωµάτωσης της.....
χώρας, αλλά και να συζητήσει για τον σχεδιαζόµενο διάλογο µεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Νωρίτερα, η επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας είχε επαφές, στο Σαράγεβο µε τους ηγέτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στους οποίους τόνισε την ανάγκη γεφύρωσης του εθνοτικού χάσµατος προκειµένου να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Βοσνία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τους πολίτες της», είπε η Κλίντον, «προωθώντας µεταρρυθµίσεις που θα βελτιώσουν σηµαντικές υπηρεσίες, θα προσελκύουν περισσότερες ξένες επενδύσεις και θα κάνουν την κυβέρνηση πιο λειτουργική». Μιλώντας σε φοιτητές, στο Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβου, η Κλίντον δήλωσε πως «παρά το γεγονός ότι τα µίση στην περιοχή έχουν καταλαγιάσει, ο εθνικισµός επιµένει και η υπόσχεση για µεγαλύτερη σταθερότητα και ευκαιρίες – που παρουσιάζει η ενσωµάτωση στην Ευρώπη – δεν έχει ακόµη υλοποιηθεί». 

http://greeknation.blogspot.com/2010/10/blog-post_5102.html